Niekto sa začal obávať, aby sa pravda o atentáte na Roberta Fica nezverejnila
21 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Jeden z redakčných komentárov webu parlamentnilisty.cz prekvapil. Nielen tým, že nemá uvedeného autora. Dnes sa totiž za argumenty považujú aj náboje kalibru deväť, ako ukázal atentát na predsedu vlády Roberta Fica. Prekvapil najmä pozoruhodnými súvislosťami v čase. Nech čitatelia posúdia sami!

Citujeme perex komentára na webe parlamentnilisty.cz:

"Motív páchateľa atentátu na Roberta Fica ešte ani nebol potvrdený, ale Európska komisia už chcela monitorovať sociálne siete a hrozila pokutou, ak veľké on-line platformy nebudú bojovať proti dezinformáciám. Austrálsky senátor Gerard Rennick sa potom čuduje, ako mohli v Európskej komisii vedieť, čo vlastne boli dezinformácie. „To, že EÚ chce kontrolovať správy, vám napovedá, že sa nejaká vláda niekde obáva, aby sa pravda nedostala von,“ usudzuje. Navyše sa na Slovensku zmenila vyšetrovacia verzia, Juraj Cintula nemusel konať sám."

Minulý týždeň bol pri atentáte vážne zranený Robert Fico

Citovaný web pripomína, že "páchateľ sa k činu priznal, ide o 71-ročného Juraja Cintulu."

Komentár vyzdvihuje do pozornosti novú vyšetrovaciu verziu atentáítu, a to, žer "slovenská polícia pracuje s verziou, že Cintula bol v nejakej skupine." Polícii k tomu podľa textu komentára vedie fakt, "že Cintula mal po dvoch hodinách po útoku zmazanú komunikáciu na sociálnych sieťach." Ako vieme, policajný vyšetrovací tím bol rozšírený.

Nazvali to "militantný akceleracionizmus"

"Pavol Gašpar, námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby, ktorý v súčasnosti túto funkciu zastáva, poukázal na jeden fenomén: „Ide o militantný akceleracionizmus. Streľba v Prahe inšpirovala aj páchateľov na Slovensku, ktorých sme dokázali úspešne eliminovať.“ Píše v komentári web parlamentnilisty.cz.

Odkaz na americkú agentúry Bloomberg

Zatiaľ to berme iba ako citát: "Ako informovala agentúra Bloomberg vo štvrtok, (pozn. red. HD - pár hodín po atentáte na Roberta Fica) Európska komisia oznámila, že „aktívne monitoruje“ šírenie fake news na sociálnych sieťach a varovala, že môže veľké platformy trestať za to, že proti dezinformáciám dostatočne nebojujú. Regulátor je vraj vybavený "širokou škálou výskumných a dohľadových právomocí," uviedla EK v e-maile zaslanom Bloombergu. Právomoci zasahovať voči veľkým platformám mu dáva DSA, teda nariadenie o digitálnych službách." tento citát komentár českého webu nespomína náhodne. Vysvetlenie totiž prichádza obratom.

Zamontovali sa do toho veľmi operatívne Američania

Americký technologický web Wired tiež hneď vo štvrtok vyhlásil, že "na sociálnych sieťach prebieha „zdanlivo koordinovaná kampaň“, ktorá z atentátu na Fica viní Ukrajinu."

Web parlamentnilisty.cz zámerne vysvetľuje, že "tento názor mali šíriť ruské štátne médiá, prokremeľské kanály na Telegrame a tiež automaticky generované účty na X. „To, čo sa zdalo byť koordinovanou dezinformačnou kampaňou, ktorú ruská vláda rozpútala bezprostredne po streľbe – ešte predtým, ako bol strelec oficiálne identifikovaný – ukazuje, ako je Kremeľ evidentne pripravený využiť hlboké politické rozpory v Európe,“ píše web Wired a všíma si, že v ruských médiách bol kladený dôraz najmä na Ficov postoj k Ukrajine.

Európska Komisia sa nejak podozrivo ponáhľala s reakciou na ešte nič

"Na webe Zerohedge si ale všimli, že Európska komisia reagovala ešte predtým, ako bol potvrdený motív strelca. Podľa Zerohedge chce Európska únia kontrolovať naratív ohľadom atentátu, alebo aspoň zabezpečiť, aby sa nedošlo k žiadnym nepríjemným „záverom“. Web si tiež kladie otázku, čoho sa obávajú." Dávajú do pozornosti parlamentnilisty.cz.

Pochybnosti až u protinožcov

Rovnaký názomá podľa nami citovaných parlamentných listov aj austrálsky senátor Gerard Rennick. „Len by ma zaujímalo, ako členovia (europarlamentu) zo zahraničia vedia, čo je a čo nie je ‚fake news'? To, že EÚ chce kontrolovať správy, vám napovedá, že sa nejaká vláda niekde obáva, aby sa pravda nedostala von,“ myslí si austrálsky senátor.

Parlament odsúdil útok na premiéra a vyzýva na nešírenie nenávisti
Národná rada (NR) SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok jednomyseľne... Čítať ďalej
21 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik