Najnovší prieskum ukazuje, kto by nás zastupoval v EP
21 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by v máji vyhralo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 25,6 percenta hlasov. Druhá by skončila strana Smer-SD s podporou 17,6 percenta hlasov. Po nej by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 14,4 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.

Republiku, ktorá skončila v prieskume ako štvrtá najpreferovanejšia strana, by volilo 8,5 percenta voličov, KDH by získalo 7 percent, SaS 6,7 percenta a SNS 5,2 percenta hlasov.

Pod piatimi percentami skončili Maďarská aliancia (3,7 percenta), Demokrati (3,4 percenta) i hnutie Slovensko, Za ľudí (2,7 percenta). Jedno percento hlasov by získali kandidujúce subjekty Zdravý rozum a ĽSNS. Zisk ostatných kandidujúcich strán by skončil pod jedným percentom.
V prípade uvedených výsledkov by sa 15 mandátov pre SR v EP rozdelilo nasledovne: PS by získalo štyri, Smer a Hlas po tri mandáty. Republika by získala dva mandáty. Po jednom svojom zástupcovi by sa podarilo dostať do EP aj KDH, SaS a SNS.

Zber dát sa uskutočnil 7 až 14. mája na vzorke 1000 respondentov. Prieskum realizovali telefonicky.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Juraj Gedra: Štvavá kampaň niektorých politikov bola, žiaľ, úspešná (VIDEO)
Mladé pušky, či mladí smerácki vlci. Aj tak sa zvyklo hovoriť partii piatich mladých mužov (Erik Kaliňák, Juraj Gedra, Richard Glück, Igor Melicher a Ján Mažgút), ktorí začali byť v politike aktívni len relatívne pred nedávnom. Aj o tom, prečo sa... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik