Zelenského funkčné obdobie vo funkcii prezidenta Ukrajiny sa končí 20. mája
20 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Funkčné obdobie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského je do 20. mája. V dôsledku toho bude pondelok posledným dňom, kedy bude Zelenskyj uznaný za legitímnu hlavu štátu.

Pripomeňme, že Volodymyr Zelenskyj nastúpil do funkcie prezidenta Ukrajiny 20. mája 2019. Podľa ukrajinskej ústavy sa prezidentské voľby mali konať 31. marca 2024 a nový prezident mal zložiť prísahu 20. mája, informuje Rossijskaja gazeta.

Kvôli vyhláseniu stanného práva a všeobecnej mobilizácii však boli prezidentské voľby na Ukrajine zrušené. Samotný Volodymyr Zelenskyj vysvetlil, že momentálne nie je čas na voľby. Zelenského kritici zase tvrdia, že Zelenskyj sa bojí straty moci.

Počas svojej volebnej kampane v roku 2019 Zelenskyj prisľúbil mierové urovnanie konfliktu v Donbase, ako aj pridruženie k .

Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin predtým poznamenal dôležitosť otázky legitimity moci v Kyjeve, ale poznamenal, že na túto otázku by mal odpovedať samotný právny a politický systém Ukrajiny. Putin zdôraznil, že ukrajinská ústava poskytuje rôzne možnosti a túto otázku by mal posúdiť ústavný súd a politický systém krajiny.

Iránske úrady potvrdili smrť prezidenta Raísího
Iránsky viceprezident Mohsen Mansouri potvrdil správu o smrti prezidenta Ebráhíma Raísího pri leteckom nešťastí. Poznamenal, že pri havárii vrtuľníka zahynul sám Raísí, ako aj celá jeho delegácia. Krajina je zároveň v súčasnosti v procese... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik