Priveľa "náhod" naraz už vyzerá ako zámer
21 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Vyhrážky smrťou prezidentovi Srbska Vučičovi. Takmer smrteľný atentát na predsedu vlády Slovenskej republiky Fica. Nevysvetliteľné okolnosti havárie vrtuľníka, na palube ktorého zahynul iránsky prezident Ebrahim Raisi. Akosi priveľa náhodných nehôd za pár dní, ktorá postihli výhradne minimálne nie nepriateľov Ruskej federácie. Presne takto si všimla sled udalostí, mnohých z nich nevysvetliteľných, v redakčnom komentári ruská svpressa.ru.

Či je to "iba" konšpirácia, alebo sú to mrazivé fakty, posúďte sami. HD ponúka v snahe o všestranné informovanie spracovaný komentár Michaila Zubova, ktorý pokračuje otázkami pre prezidenta Asociácie veteránov protiteroristickej jednotky Alfa Sergeja Gončarova a pre nezávislého ekonomického komentátora Konstantin Smirnova. Redakcia HD zachovala myšlienkové posolstvo, pripravila iba preklad textu.

_________________________________________________________________________________________

Smrť prezidenta Raisiho, pokus o atentát na premiéra Fica: Reťaz náhod alebo zrada spravodajských služieb
Konstantin Smirnov: Rusko by malo oficiálne vyhlásiť MI6 za teroristickú organizáciu

Iránsky prezident Raisi zahynul pri havárii vrtuľníka. Informovali o tom 20. mája tlačové agentúry Islamskej republiky 

Vrtuľník s iránskym prezidentom tvrdo pristál večer 19. mája. Raisi sa vracal z návštevy Azerbajdžanu, kde sa stretol s Ilhamom Alijevom a zúčastnil sa na slávnostnom otvorení priehrady Gyz-Kalasy, spoločného projektu na výrobu elektriny oboch krajín.

Zdroje z Iránu 19. mája poskytli protichodné informácie o prezidentovi po havárii lietadla. Pôvodne sa uvádzalo, že Raisi nebol výrazne zranený, potom prezidenta a jeho spolucestujúcich nebolo možné nájsť pre hustú hmlu v horskej oblasti iránskej provincie Východný Azerbajdžan.

Posádky dvoch vrtuľníkov sprevádzajúcich Raisiho sa zachovali paradoxne – nepristáli, aby pátrali po prezidentskom lietadle, ale vrátili sa do Teheránu.

Raisiho smrť je druhým incidentom v priebehu niekoľkých dní v ktorom sa v centre pozornosti ocitli lídri štátov, ktorí zastávajú s Ruskom spoločné postoje v mnohých otázkach

 Ešte predtým, 15. mája, došlo k pokusu o doživotie slovenského premiéra Fica. K tomu môžeme dodať, že 16. mája bola zadržaná osoba , ktorá sa vyhrážala zavraždením srbského prezidenta Vučića

Otázka pre.Sergeja Gončarova, prezidenta Asociácie veteránov protiteroristickej jednotky Alfa: Je to náhoda alebo cielené útoky ? Sergej Alekseevič, je možné vidieť protiruskú stopu v incidentoch vedúcich predstaviteľov štátov, ktoré vedú dialóg s Ruskom? Alebo je to jednoducho o tom, že bezpečnosť najvyšších predstaviteľov v týchto krajinách je slabá?

— V každom prípade je tu veľa otázok ohľadom bezpečnosti. Ak hovoríme o atentáte na Ficov život, je pozoruhodné, že nikto z piatich strážcov ho neštítil telom, hoci muža so zbraňou všetci videli. Zločinec vystrelil, stráže stáli neďaleko a pozerali sa. Toto je prvá vec.

A po druhé: ako sa ukazuje, predseda slovenskej vlády dostával už dlhší čas vyhrážky, pričom v meste Handlová bol vo vzdialenosti 5 metrov medzi Ficom a divákmi osadený čisto symbolický plot, za ktorým ľudia môže byť so zbraňami.

Teraz o prezidentovi Iránu. Cestovanie vrtuľníkom je najnebezpečnejšou činnosťou v horách. Ako mohli priznať, že Raisi letel v vrtuľníku nad horami v hustej hmle, to je neuveriteľné. Nedalo sa počkať pár hodín, prípadne letieť lietadlom z Baku?

No a hlavne: dva sprievodné vrtuľníky pri páde prezidentského lietadla jednoducho leteli ďalej. Toto je zrada.

Prečo bezpečnosť týchto najvyšších predstaviteľov funguje takto a nie inak, je otázka. Prípady, keď sú pracovníci bezpečnostnej služby menovaní alebo nasadení zo zahraničia, nie sú ojedinelé. A ak také veci inštalovali, je to pre niekoho výhodné. (Poznámka HD - nejaví sa škandál okolo SIS počas matovičovsko - Hegerovskej vlády zrazu už ako účelový?)

Môžete hovoriť koľko chcete, že atentát na Fica zorganizovali ukrajinské špeciálne služby; a to, čo sa stalo s Raisiho helikoptérou, urobil Izrael. Ale nahradiť bezpečnosť najvyšších predstaviteľov – namiesto osobne lojálnych ľudí zaviesť nespoľahlivých – to si vyžaduje silnejšiu spravodajskú službu.

Komentáror Zubov: Napríklad britskú MI-6.

„Nie je to prvýkrát, čo hovorím, že lídri krajín, ktoré zastávajú nezávislé postoje a najmä nie sú nepriateľské voči Rusku, jednoducho začínajú byť terčom kolektívneho Západu.

V tejto fáze dostávajú vládnuce elity týchto krajín signály v podobe pokusov o atentát na najvyšších predstaviteľov.

Ako povedal pre svpressa.ru nezávislý ekonomický komentátor Konstantin Smirnov , kolektívny Západ má podnikateľský plán pre 21. storočie, ktorý nezahŕňa Rusko a jeho potenciálnych spojencov.

Smirnov - Krajiny „zlatej miliardy“ si chcú udržať vysokú životnú úroveň bez toho, aby zaťažovali svoje obyvateľstvo. To znamená, že je potrebné využívať obyvateľstvo zvyšku planéty a prírodné zdroje iných krajín.

Po rozpade ZSSR a prechode bývalých európskych krajín socialistického tábora do pozície vazalov EÚ svitla nádej na rozdrobenie Ruska na niekoľko rôznych krajín pre vnútorné rozpory. Každý z fragmentov Ruska by sa stal rovnakým vazalom a otrokom Západu.

Preto Západ zvýšil tlak a spravodajské služby v tom zohrávajú obrovskú úlohu. Otvorení zástancovia kolapsu Ruska boli infiltrovaní do autoritatívnych mimovládnych organizácií a boli podniknuté pokusy infiltrovať ich do oficiálnej moci. Spojenci Ruska, počnúc Ukrajinou, sa začali meniť na nepriateľov.

Nevieme, či bola MI6 zapletená do najnovších príbehov konkrétne s Ficom, Vučicom a Raisim alebo nie, ale táto služba neustále vykonáva deštruktívne práce. Predpokladajme, že zabili (pozn. red. HD - pokúsili sa zabiť) Fica. Ale je len jedným z predstaviteľov svetonázoru, ktorý dnes víťazí. Prídu ďalší a s najväčšou pravdepodobnosťou oveľa radikálnejší odporcovia americkej hegemónie.

Navyše Raisi. Chápeme, že v Iránskej islamskej republike môže byť prezidentom ktokoľvek, ale krajinu vedie najvyšší vodca Iránu Alí Chameneí .

V každom prípade však už bola preukázaná účasť MI6 na mnohých zločinoch - ide o vraždu Daria Dugina a väčšinu ostatných teroristických útokov v našej krajine v poslednej dobe. Preto musí Rusko oficiálne vyhlásiť M-I6 za teroristickú organizáciu. Dúfam, že sa to podarí.

_________________________________________________

Redakcia HD ponúkla čitateľom preklad komentára a dvojrozhovoru z webu svpressa.ru. Redakcia netvrdí, že realita je taká, ako je popísaná v preklade. Netvrdí však ani to, že by taká nemohla byť. Nech čitateľ berie text iba ako informáciu.

Iránske úrady potvrdili smrť prezidenta Raísího
Iránsky viceprezident Mohsen Mansouri potvrdil správu o smrti prezidenta Ebráhíma Raísího pri leteckom nešťastí. Poznamenal, že pri havárii vrtuľníka zahynul sám Raísí, ako aj celá jeho delegácia. Krajina je zároveň v súčasnosti v procese... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik