Hlas ľudu: Odpoveď na atentát: My nie sme ako oni
20 | 05 | 2024 I Mária Škultétyová

Niečo vám to pripomína? Iste. Ibaže teraz to zaznieva z inej strany. Nie síce nahlas, ani nie na uliciach. Iba tak v tichosti. S bolesťou vyslovujeme tieto slová ako odpoveď. Odpoveď na to, čo sa tu nedávno stalo. Odpoveď na zvesť, ktorá šokovala celý svet.

„Slušné Slovensko“ pre mňa nikdy nebolo slušným

Predstavovali ho mladí, prepáčte za výraz, ale zasrani. Zasrani, z ktorých vyrástol  Šeliga. Za Farskou sa, chvalabohu, zem zľahla. Možno  ju krajina pôvodu, čo ich stvorila, prichýlila na svoju hruď. A ešte tam bol nejaký nedorastenec, akýsi Straka. Ten sa od samej hanby do zabudnutia prepadol.

Prišli, aby búrili vášne na Kuciakovom hrobe.

Aby z premiéra urobili vraha s krvavými paprčami. Aby z neho urobili štvanca vo vlastnej krajine. Masy v uliciach volali po zmene vlády.  Stavali šibenice. Štvali  proti vláde. Pre upokojenie situácie premiér odstúpil. Odovzdal svoju funkciu človeku, ktorý vyrástol po jeho boku.  Po rekonštrukcii vláda fungovala ďalej. Krikľúni na uliciach ju nedokázali povaliť.  Polícia odhalila Kuciakovho vraha. Len domnelého objednávateľa  ešte doteraz neusvedčili.

V búrlivej atmosfére dovládol Pellegrini až do riadnych volieb. Ale tie už Smer nevyhral. A Pelleho jedenástka Smer zradila, odtrhla sa a založila Hlas. Voľby vyhral človek, ktorého meno sa nevyslovuje. Národ uveril jeho klamstvám. Do slovenskej politiky s ním prišla nenávisť, vulgárnosť  a do vlády neschopní  amatéri a plagiátori. Začalo sa  prenasledovanie Smeru a zatváranie opozície a slobodných médií.  S plagiátorom na čele vlády sa v slovenskej politike udomácnilo slovo mafia. Chaotické vládnutie si vyžiadalo zmeny vo vláde. Napokon ho  ukončili predčasné voľby a opätovné, v krátkej histórii SR už piate víťazstvo Smeru. Róbert Fico štvrtý raz zostavil vládu, štvrtý raz sa stal jej premiérom. Strany bývalej chaotickej vlády sa ocitli v opozícii. Bez Borisa Kollára, ale zato s Progresívnym Slovenskom a KDH. Šimečka, predseda progresívcov, si darmo brúsil zuby na víťazstvo a premiérske kreslo. Veril, že to vyhrá. Veď na jeho strane boli médiá a možno aj všetci svätí. Presvedčený o svojom víťazstve nezmieril sa s porážkou. Pokúšal sa zostaviť vládu, ale nevydalo. Pellegrini sa pridal k Ficovi.

Miesto konštruktívnej opozície sa vytvorila opozícia deštruktívna

Tá od samého začiatku a za výdatnej pomoci médií pracuje na povalení vlády. Dokonca to s aktivitou až natoľko prehnala, že ešte pred jej vymenovaním išla odvolávať ministra. Takúto opozíciu nenávisti a zla sme tu ešte nemali. Všetko, čo vláda robila, urobila zle. Na Fica sa to sypalo z každej strany. Šimečka od samého začiatku organizoval protivládne protesty. Spoločnosť sa radikalizovala.  Opäť sa na námestiach objavili šibenice, opäť chceli zatvárať Fica do basy. Nenávisť sa šírila ako Matovičova pliaga. Zle-nedobre sa o Ficovi vyjadrovali šimečkovci v Bruseli, v Prahe, všade, kam siahali ich jedovaté chápadlá. Na Šimečkových mítingoch to kypelo nenávisťou, dokonca akýsi dorastenec s mliekom na brade vyhlásil, žeby to znova chcelo nejakého Kuciaka. Proti takému drsnému želaniu organizátor neprotestoval. Veď sú to len slová.

Až prišla streda 15. mája

Duševný chudák nakazený nenávisťou zo Šimečkových mítingov zobral „spravodlivosť“ a zbraň do svojich rúk a prišiel do Handlovej, aby vraždil. Aby „oslobodil“ Slovensko od nenávideného premiéra. Miesto podania ruky človeku s dobrým srdcom,  širokým úsmevom a milým slovom obrátil zbraň proti nemu. Prásk! Ozvali sa výstrely. Päť výstrelov, z nich štyri našli svoj cieľ.

Slovensko bolo v šoku

Že to dôjde až tak ďaleko, to nečakali ani tí, čo Fica do basy posielali a čo mu šibenice stavali. Nenávisť prerástla do pokusu o vraždu. Šimečkovými davmi sfanatizovaný človek sa chcel zbaviť zla, mafiána, vraha, putinovca. Chcel zabiť človeka, ktorému nenávisť dávala tie najhoršie mená. A my, čo premiéra máme  radi a v myšlienkach sme stále pri ňom, modlíme sa za jeho uzdravenie. Chceme ho zas vidieť a počuť, ako hovorí o ďalších plánoch vlády. Chceme vidieť, ako sa usmieva, chceme mu podať ruku.

Aká to zrazu zmena

Tí , čo zo dňa na deň zmenili rétoriku, a  odrazu sa chcú stať dobrými, lebo sa začali báť o vlastný život,  môžu sa usilovať o zmierenie. No predovšetkým by si mali vstúpiť do svedomia a prosiť premiéra, aby im odpustil.  Môže Šmečka koľko len chce  hovoriť o útoku na demokraciu, nie, pán Šimečka, toto bol útok na človeka, ktorého ste nenávideli. To vy ste robili útok na demokraciu, keď ste sa nedokázali zmieriť s výsledkom demokratických volieb. To vy ste útočili na demokraciu, keď ste demokraticky zvolenej vláde hádzali polená pod nohy.  Môžete sa usilovať o zmier,  Ficovu  krv na svojich rukách už ničím nezmažete.  Vášmu pokoju „zbraniam“ na sto dní sa nedá veriť.  A čo ten stoprvý deň? Znovu budete útočiť ako doteraz? Šírili ste nenávisť na každom kroku a v každom slove. Sľubovali ste, že urobíte všetko preto, aby Fico nevládol. To sa vám aj načas podarilo. Ale iba dovtedy, kým sa uzdraví. A my veríme, že to tak bude. Ale netešte sa, vláda funguje ďalej.

Nie, my nie sme ako oni

My nezvolávame protesty. My neburcujeme, aby sme vám odplatili nenávisť nenávisťou. Iba vám otvárame zaslepené oči. Pomenúvame skutočnosť.  My nekonáme bezhlavo. My sa predovšetkým modlíme za uzdravenie pána premiéra. A vám prajeme, aby sa vám nič zlé v živote nestalo. Aby ste konečne pochopili svoju porážku. Aby ste dostali rozum a prestali nenávidieť. Lebo z nenávisti sa rodí iba nenávisť.

Hlas ľudu: Pani Čaputová, prečo ste boli ticho, keď Ficovi stavali šibenice?
A prečo ste boli ticho, keď lynčovali Šimkovičovú? Hovoríte, že napätá atmosféra nenávisti je naším spoločným dielom. Máte pravdu. Všetci máme svoj podiel viny na tom, že nenávisť nabrala obludné rozmery. Ale kde ste boli doteraz? Kde ste boli ako... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Mária Škultétyová

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik