Chmelár: Rozhodnutie počkať s okrúhlym stolom bolo správne (VIDEO)
20 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Podľa člena premiérovho poradného zboru Eduarda Chmelára sobotňajšia tlačová beseda Igora Matoviča a jeho hnutia zapôsobila, ako mína, hodená do pripravovaných rokovaní na slovenskej politickej scéne. Na svojom YouTubovom kanáli Drobnohľad Eduarda Chmelára politológ aj prezidentke vyčíta nezvládnutú prípravu okrúhleho stola. Hovorí o nej, ako o nedôveryhodnej, keďže sa neospravedlnila za predchádzajúce zlyhania.

Chmelár pritom konštatuje, že hnev a pocit nespravodlivosti sú prirodzené emócie. Na to, aby prešli katarziou odpustenia, musí byť vinník schopný ospravedlniť sa. Slovensko v tejto chvíli potrebuje juhoafrický model Komisie pravdy a zmierenia, v ktorom nebudeme obviňovať iných, ale budeme nahlas hovoriť o vlastných pocitoch krivdy. Tí, ktorí ublížili, musia oľutovať svoje činy a požiadať o odpustenie. Až potom môžu očakávať zmierenie.

Čaputovej absencia sebareflexie

Chmelár si myslí, že prezidentka Čaputová mala svoju pozvánku začať ospravedlnením za to, že ani ona sama nezvládla situáciu počas svojho päťročného mandátu. V jej pozvánke podľa Chmelára chýbalo priznanie si, že nebola nad vecou, nespájala, jasne sa prikláňala len na jednu stranu a ignorovala sťažnosti druhej politickej skupiny, nevnímala obavy ľudí a za pol roka po voľbách nebola schopná pozvať na stretnutie zvyšných dvoch najvyšších ústavných činiteľov.

Zdroj: screen RTVS | Zuzana Čaputová

„Ak by prezidentka začala takouto sebareflexiou, tak by bolo možné odraziť sa od toho a posunúť sa trochu ďalej. V takom prípade by sme mohli očakávať reflexiu aj od ostatných politických strán,“myslí si Chmelár.

Matovičov granát

Chmelára vôbec neprekvapilo rozhodnutie nadchádzajúceho prezidenta Petra Pellegriniho zrušiť okrúhly stôl. Bol to podľa neho jediný spôsob, ako udržať nádej na normálny politický dialóg na Slovensku. „Nie Pellegrini, nie Kaliňák a dokonca ani nie Danko spôsobil, že sa to nepodarilo. Minimálne od sobotňajšej tlačovky Igora Matoviča, ktorý svojou výzvou na odstúpenie ministra vnútra fakticky torpédoval snahy o zmierenie, muselo byť každému príčetnému človeku jasné, že tento chorý človek a pôvodca napätej atmosféry v spoločnosti vedome znemožnil utorkové stretnutie,“podotýka Chmelár vo svojom aktuálnom Drobnohľade.

Nič si neuvedomili

Hnutie matovičovcov sa podľa neho správa tak hulvátsky, že im konkuruje už len Naď z mimoparlamentných Demokratov (tí si zorganizovali predvolebný míting v Michalovciach, kde sa zhruba pred rokom práve Naď s Káčerom „vyznamenali“ hulvátskym správaním voči voličom). K tomuto názoru Chmelára priviedol Galkov výkrik: „My sme nič neurobili!!!" Tým podľa Chmelára len podčiarkuje, že si ani len neuvedomujú, čo vlastne spáchali.

Pročko, Galko, zdroj: FB/Viktorín

Pobúrený politologičkami

„Viac ako Matovičove provokácie ma však pobúrili Sobotné dialógy v RTVS, kde dve opozične orientované politologičky Lášticová a Világi navrhli, aby ako krok k zmiereniu vládna koalícia stiahla všetky návrhy zákonov, ktoré iritujú opozíciu,“ hovorí politológ s tým, že toto je aj rétorika opozície. Neprekvapilo by ho, keby podobný „návrh“ vyšiel od tria Matovič - Pročko - Galko. Na názore politologičiek mu prekáža, že vo verejnosti vyvoláva dojem, že takto – atentátmi – je možné dosiahnuť politické ciele.

Farkašovský: Zdá sa, že v RTVS skutočne svitá na lepšie časy
Zdá sa, že v RTVS skutočne svitá na lepšie časy. Verí v to aj poslanec NR SR Karol Farkašovský (SNS), ktorý si rovnako, ako tisíce Slovákov sadol k nedeľnej diskusii O 5 minút 12. Farkašovský, ako jeden z kritikov Machajovho vedenia RTVS po... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Na politický dialóg netreba rezignovať

„Ja sám sa budem o zmierenie usilovať zo všetkých síl. Ale politické zmierenie sa nedá dosiahnuť nahradením politiky ako vecného spôsobu presadzovania skupinových záujmov morálnym gýčom. Nemôžete každú racionálnu kritiku označovať za útok. Nemôžete porovnávať neoprávnené vniknutie na pozemok prezidentky nejakej dezorientovanej neozbrojenej ženy s ozbrojeným útokom na premiéra s cieľom zavraždiť ho. Nemôžete každý hnev spôsobený pocitom nespravodlivosti označovať za nenávisť. Cesta k zníženiu napätia vedie cez dlhý a úprimný proces katarzie, v ktorom sa nevyhneme odhaľovaniu svojich skutočných pocitov a nevyhnutnosti uvedomenia si vlastnej zodpovednosti každého z nás a ospravedlnenia za slová, činy a praktiky, ktoré nás priviedli až do tohto tragického bodu. Až potom môže prísť odpustenie. Preto neustále opakujem, že v spore o to, kam sme sa dostali, niet nevinných a apelujem na každého z vás, že musíme začať sami od seba. V nasledujúcom videu navrhujem, čo treba urobiť, aby sa to podarilo,“ uzatvára politológ a premiérov poradca.

Stretnutie lídrov parlamentných strán sa v utorok neuskutoční

Stretnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho so zástupcami parlamentných strán sa v utorok (21. 5.) popoludní neuskutoční. O prípadnom novom termíne budú včas informovať. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

OKAMŽITÁ REAKCIA Zuzany Čaputovej na slová Petra Pellegriniho
Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú. Je podľa nej prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii označila za najdôležitejšie, aby nastal posun v... Čítať ďalej
19 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik