Andrej Danko: Pred rokmi sme nemali ustúpiť (VIDEO)
20 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Predseda SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko je jedným z tých politikov, ktorí pri zmienke o atentáte na Roberta Fica len ťažko skrývajú a ešte ťažšie ovládajú emócie. Svedčí to nie len o tom, že sú koaliční partneri, ale spája ich aj priateľstvo – Danko o Ficovi nie raz hovoril, ako o svojom priateľovi. Potvrdil to aj v Rozhovoroch s Mimi Šramovou.

Rozhovory s Mimi Šramovou, v časti, kde bol hosťom Andrej Danko boli aj o tom, aké je Slovensko po atentáte na Roberta Fica, prečo si nesadne za okrúhly stôl, či sa ako politik cíti bezpečne, o čom sa často s Robertom Ficom rozprávali, aj o tom, prečo je dôležité nepoľaviť či už v plánovanej zmene legislatívy pri RTVS, o alternatívnych médiách, či o mimovládnych organizáciách.

Situácia spred šiestich rokov

Danko pripomína, že keď po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky žiadali vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku o zvolanie okrúhleho stola, ten to nepovažoval za potrebné – stopa podľa neho viedla na Úrad vlády. SNS vtedy podržala Smer a po odstúpení Fica a Kaliňáka.

„Potom začala štvanica, ktorá vyústila do toho, že tu boli demonštrácie, Ficovi nosili truhly pred dom, prišiel blázon Matovič s tou vládou, ktorá zadĺžila Slovensko o 20 miliárd a teraz, keď sme sa zázrakom vrátili znova to niekomu vadí,“konštatuje Danko, ktorý na náhody neverí a je mu jasné, že niekomu táto koalícia veľmi prekáža. Preto Danko míľnik vidí práve vo vražde Kuciaka a Kušnírovej.

Na okrúhly stôl je priskoro

„Ja čakám na rozhovor s Robertom Ficom. Rešpektujem, že komunikuje s rodinou,“ hovorí Andrej Danko v súvislosti s tým, že aj podľa neho je ešte príliš skoro na organizovanie okrúhlych stolov. K tomu rozhovoru však môže prísť aj v dlhšom časovom horizonte, keďže pacient v zdravotnom stave, v akom je Robert Fico potrebuje v prvom rade pokoj a kľud. SNS však ide ďalej, zákony budú podávať tak, ako si to naplánovali.

O bezpečnosti spolu hovorili

„My sme sa s Robertom veľakrát rozprávali, že toto musí do niečoho vyústiť. Mali sme debatu, či človek vôbec môže piť nápoj, ktorý neotvoria pred vami a v poslednej dobe sme sa o tom často rozprávali,“naznačuje Danko, že určité signály vnímali. Priznal, že bezpečnostné opatrenia sprísnili, no niektoré veci sú predmetom utajenia, preto o nich nebude hovoriť.

Polícia zaviedla po atetnáte mimoriadne bezpečnostné opatrenia!
Polícia na Slovensku pokračuje po stredajšom atentáte na premiéra Roberta Fica vo zvýšených opatreniach. Hliadky boli posilnené na strategických a vytypovaných miestach. Zapojení sú pri tom ako uniformovaní, tak aj policajti z neuniformovaných... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Mediálny zákon

„Dnes sme v stave, že médiá môžu o vás napísať akékoľvek klamstvo a vy môžete ísť akurát na lampáreň, alebo sa súdiť sedem rokov,“ hodnotí Danko súčasný stav legislatívy s tým, že to je situácia, ktorá médiám dovoľuje aj písať klamstvá. Ako príklad uvádza novinárov, ktorí doslova vyrástli na klamstvách a navyše sú platení zo zahraničia. Preto podľa neho bude nutná aj taká úprava legislatívy, ktorá prinesie väčšiu zodpovednosť za napísané.

Alternatíva a „proruské zdroje“

Alternatívne médiá sú často obviňované z toho, že sú platené z akýchsi „proruských zdrojov“. V tejto súvislosti je preto podľa opozície potrebné zistiť aj toto prepojenie.

„Poznám ľudí z tohto prostredia. Keby alternatívne médiá dostávali nejaké peniaze z Ruska tak, ako dostávajú títo iní všelijakí mesežnikovci a podobní, z Ameriky, tak by tí ľudia asi inak žili,“ usmieva sa Danko a pripomína, akým spôsobom a z koho finančnej vôle vznikol napríklad Denník N. Pre nich nie je reálna predstava, že ľudia z alternatívy to robia nie kvôli obrovským ziskom, ale z presvedčenia.

Chcú jasné toky

„Ja som si istý, že jediný, kto má finančné toky, sú občianske združenia, ktoré nahrádzajú politickú činnosť,“ hovorí Danko o tom, prečo potrebujeme vedieť finančné toky zo zahraničia. Pripomína, že aj atentátnik mal OZ Dúha, ktoré rozhodne nevelebilo súčasnú vládu. Preto sa treba pýtať aj politických lídrov, či sú si vedomí toho, kam spoločnosť priviedla ich politika. 

Existuje možnosť, že atentátnik nakoniec nepôjde do výkonu trestu
Jeden z popredných slovenských psychológov a súdny znalec Anton Heretik uviedol, že zatiaľ nemožno vylúčiť, že atentátnik Juraj Cintula (71) bol v čase spáchania skutku nepríčetný. Ak by sa to však potvrdilo, v takom prípade by mu bola nariadená... Čítať ďalej
20 | 05 | 2024 | red.

Nemali ustupovať

Ak Andrej Danko aj v minulej koalícii urobil nejakú chybu, tá spočívala v tom, že po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ustúpili tlaku, ktorý bol na nich vyvinutí. Je presvedčený, že keby neustúpili, situácia by sa vyvíjala úplne inak. Preto je teraz rozhodnutý vytrvarť.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik