Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk
19 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom. K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor.

Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

Informoval o tom v nedeľu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

 "Vyšetrovateľ bol doplnený o vyšetrovací tím, pretože je tu aj verzia toho, že páchateľ sa pohyboval v určitej skupine ľudí, ktorí sa možno na tento trestný čin hecovali a vzájomne podporovali," uviedol minister.

Minister zároveň dementoval, že súčasťou atentátu boli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach. "Aj oni už sa stali obeťami vyhrážok a želania smrti," podotkol.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra, 71-ročného Juraja C., vzal v sobotu (18. 5.) Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Premiéra Fica vážne postrelil po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

Mierová konferencia o Ukrajine zlyháva!
Zlyhanie, konferencia sa ani nezačala a už sa rúca. Prečo lídri BRICS odmietajú „mierovú konferenciu“ vo Švajčiarsku. Nechcú tam ísť Lídri BRICS jeden po druhom začali odmietať cestu do Švajčiarska, kde sa má v júni konať „mierový summit“ o... Čítať ďalej
19 | 05 | 2024 | Milan Laca

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bude v stredu (22. 5.) zvolaná bezpečnostná rada štátu. Avizoval to vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD). Zaoberať sa má návrhmi opatrení či možnými legislatívnymi zmenami na predchádzanie podobných útokov. Na budúci týždeň sa má o prípade bližšie informovať aj parlamentný brannobezpečnostný výbor, informoval jeho predseda Tibor Gašpar (Smer-SD).

O zvolanie Bezpečnostnej rady SR požiada minister podpredsedníčku rady Denisu Sakovú (Hlas-SD) aj v kontexte nových informácií o tom, že páchateľ atentátu nemusel byť osamelým vlkom. "Chceme si zhrnúť všetky informácie spravodajských služieb, Policajného zboru, určite pripraviť opatrenia najmä v súvislosti s ochranou inštitúcií a zariadení, ktoré majú strategický význam," načrtol Kaliňák.

Výstupom bezpečnostnej rady by mohli byť podľa vicepremiéra aj návrhy prípadných legislatívnych opatrení, kde možno posilniť ochranu. "Pretože len legislatívne opatrenie môže garantovať, že ochrana sa bude týkať všetkých rovnakou mierou," zdôvodnil. Otvoriť treba podľa neho aj diskusiu o tom, ako viac penalizovať aj "verbálne útoky vysokého stupňa nenávisti".

Parlamentný výbor bude podľa Gašpara zvolaný po dohode s ministrom vnútra. Poslanci sa na ňom majú ešte podrobnejšie informovať o všetkých skutočnostiach, ktoré by mali vedieť ako volení zástupcovia občanov, prípadne k situácii zaujať stanovisko. "Z môjho pohľadu je ten doterajší proces, ktorý tu prebieha, nastavený dobre. Je to značne široký záber pre bezpečnostné zložky a, ako som už povedal, tá situácia je výnimočná," komentoval. Dodal, že žiadne zľahčovanie nie je na mieste.

Vicepremiér poukázal na to, že v parlamentnom výbore sa stretáva koalícia i opozícia. "To znamená celé politické spektrum, ktoré dnes má jedinú úlohu, a to je upraviť naše pravidlá do budúcna, aby sme predišli takejto situácii, ako sa stala tento týždeň," doplnil.

Minister Šutaj Eštok zrušil účasť v relácii Michala Kovačiča
Relácia Michala Kovačiča Na telo dostala ďalšiu ranu. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok prijal síce pozvanie, ale napokon sa relácie nezúčastnil. Hosťami Na telo boli profesor psychológie Anton Heretik a teológ Daniel Pastirčák. K relácii sa už... Čítať ďalej
19 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent. V nedeľu o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Doplnil, že všetci policajti sú dnes v teréne, na uliciach, monitorované sú miesta so zvýšeným výskytom ľudí, ale aj ústavní činitelia či ďalšie rizikové osoby. Pod zvýšenou kontrolou sú aj nemocnice.

 "Doslova všetci policajti sú dnes v teréne, sú na uliciach," skonštatoval Šutaj Eštok ubezpečujúc, že robia všetko pre to, aby bola bezpečnosť ľudí na Slovensku garantovaná.

Monitorované sú obchodné centrá i miesta so zvýšeným pohybom ľudí. Monitorované a chránené sú tiež obydlia ústavných činiteľov, osobitne sú chránení aj ústavní činitelia. Rovnako tak politici, ktorým prišli rôzne vyhrážky smrti. Monitorované sú taktiež objekty dôležitého významu, ako sú úrady, administratívne budovy i redakcie viacerých novín a televízií.

"Prebiehajú operatívne úkony, aby sme monitorovali všetky rizikové osoby, prípadne skupiny," poznamenal Šutaj Eštok.

V neposlednom rade je posilnená aj ochrana nemocníc. Podľa SIS sa malo podariť získať informáciu o tom, že podobný bombový útok, aký bol nedávno namierený na školy či bankové inštitúcie, je možný a vysoko pravdepodobný v najbližšom období aj na nemocnice. V jednom z týchto zariadení je v súčasnosti aj premiér Robert Fico.

"Boli prijaté opatrenia, o ktorých budeme informovať možno už v budúcom týždni," uviedol námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik