"Poviem, koho obviňujem, keď hovoríme o médiách. Ich majitelia. Denník N...," Petrov udrel
19 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Hudobník, pedagóg, manažér a konzultant Vadim Petrov bol hosťom Alex Mynářovej v relácii Podčiarknuté, počítané na XTV.cz. "Bol som otrasený. Odvtedy stále neviem, ako sa k tomu vyjadriť," povedal Petrov o atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica. Diskutovalo sa aj o systéme a úlohe médií.

Témou rozhovoru bol atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. "Bol som otrasený, stále neviem, ako to komentovať. Mnohonásobne viac sa povedalo, ako by sa malo povedať. Niektorí by sa mali zdržať akýchkoľvek vyhlásení. Napríklad David Matásek," povedal Petrov s tým, že herec David Matásek v reakcii na atentát napísal na sociálnych sieťach "Pic him".

"Kedykoľvek sa stane takáto vec, začnete premýšľať - aspoň ja - o tom, kto je na vine. Hľadáte vinníka. Väčšinou v záchvate emócií, vás napadne niekto, kto sa vám nepáči, dlhodobo sa proti nemu nejakým spôsobom vyhraňujete, takže on je na vine. Ale keď som si položil otázku, kto je na vine, či novinári, ktorí štvú spoločnosť, alebo čitatelia, ktorí zároveň očakávajú, že v novinách nájdu to, čo si tam kúpia. Ak by novinári písali inak, čitatelia by mohli byť nespokojní," povedal Petrov.

"Výsledkom mojej úvahy je, že každý z nás je na vine. V momente, keď sa prikláňate k negatívnemu, keď posilňujete negatívne emócie a hnev a obviňujete niekoho len preto, že s ním nesúhlasíte, nemáte ho radi... Takže v týchto situáciách... A vlastne vám poviem, že novinári a politici majú väčšiu zodpovednosť. Keď hovoríte verejne a oslovujete veľa ľudí, musíte si byť vedomí tejto zodpovednosti a hovoriť veci trochu umiernenejšie," povedal Petrov.

"Poviem, koho obviňujem, keď hovoríme o médiách. Ich majitelia. Denník N, ktorý je na Slovensku dlhodobo otravný a ide naozaj na okraj, financujú miliardári. Robia to s určitým účelom. Vedia, čo píšu, sú elitou - a vedia, čo sa v tejto spoločnosti deje, a napriek tomu na to šliapu a stále to robia," povedal Petrov.

MAKARU NEUVIDÍTE! RTVS NÁHLE mení moderátora O 5 minút 12! Hosťami nebudú politici
Nedeľná politická diskusná relácia RTVS bude bez moderátora Mareka Makaru. RTVS zmenila nielen moderátora O 5 minút 12, ale aj samotná relácia bude iná. Bez politikov. Nejde pritom iba o reakciu, ktorá súvisí s atentátom na premiéra Roberta Fica. K... Čítať ďalej
19 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

A aké budú podľa Petrova voľby do Európskeho parlamentu bez premiéra Fica?

"Pravdepodobne by v tom nehral významnú úlohu. Ale to, čo sa stalo, v tom zohrá významnú úlohu. Na jednej strane aktivuje všetkých tých Matásekov a všetkých tých ľudí, ktorí nemajú korekciu, ale zároveň by to mohlo aktivovať aj tých ľudí, ktorí hovoria: No už nič také. V našej krajine sa to môže odraziť na tom, že budú viac podporovať opozičné strany a opozičných kandidátov do Európskeho parlamentu. Aby som to zhrnul všeobecne, verím, že voľby v našej krajine budú o Fialovej vláde a na Slovensku možno o tom, čo sa stalo," povedal Petrov.

Hovorili sme aj o tragédii, ktorá sa stala v našej krajine pred Vianocami, keď útočník, študent, zastrelil niekoľko ľudí na Filozofickej fakulte. Stále nevieme, prečo útočník zaútočil.

"Chcem to vziať za druhý koniec. Všimnite si, že obaja sú zástupcami elity. Dokonca aj študent, dokonca aj spisovateľ, básnik. Sú to vzdelaní ľudia, ktorí sú považovaní za lepších v našej spoločnosti. A zvykom tejto spoločnosti je, že ostatní sú dezoláti, ktorí ju chcú zničiť. Ale od nich neprichádzajú žiadne atentáty, žiadne streľby. Prichádzajú od tých "lepších", od tých, ktorí sú skutočne elitou národa. Okrem toho, že je to pokrytectvo celej spoločnosti, že tí lepší v podstate nie sú lepší, hovorí to niečo o tom, aké sú elity a mali by to byť oni, ktorí by si mali upratať pred dverami. My "dezoláti", ktorí sú obviňovaní z toho, že sú proruskí šváby a že sú na platených zoznamoch neviem akých tajných služieb a všelijakých vecí, my sme tí hlúpi a spodina spoločnosti, ako hovorí pani Vášáryová, toto nerobíme. Robia to tí lepší," dodal Petrov.

"Majú systém na svojej strane. Systém je... Centrum pre hybridné hrozby. Ministerstvo vnútra SR oficiálne pracuje s týmto termínom... Systém sú európske hodnoty, prozápadná orientácia, Európska únia, NATO... Pomenujete ich ako kamene systému, a keď udelíte vyznamenania kameňom a týmto veciam systému, ste na správnej strane. Takže idete do verejnoprávnej televízie, aby ste sa k niečomu vyjadrili, pýtajú sa vás, máte priestor v médiách, máte priestor na konferenciách, máte dotácie z EÚ," povedal Petrov.

Herec Vyskočil účtuje za Roberta Fica a Magde Vášáryovej kladie otázku
NEDEĽNÉ RÁNO S IVANOM VYSKOČILOM "Atentát na slovenského premiéra. Šokujúca správa! Médiá naznačujú. A naši vládni predstavitelia? Napriek súčasným sympatickým prejavom majú na hlave veľkú hrudu masla," komentuje tragédiu, ktorá sa v stredu... Čítať ďalej
19 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik