OKAMŽITÁ REAKCIA Zuzany Čaputovej na slová Petra Pellegriniho
19 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú. Je podľa nej prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii označila za najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Ako menej dôležité vidí, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste.

TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Hlava štátu zvolala stretnutie lídrov všetkých parlamentných politických strán spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Cieľom bolo upokojiť situáciu a odmietnuť násilie.

Pellegrini v nedeľu vyhlásil, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas. Ako komentoval, posledné dni a tlačové konferencie ukázali, že niektorí politici nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii.

„Ak dnes politická scéna nie je pripravená na vzájomné zmierenie, buďme naň pripravení my všetci. Sme jeden národ, jedno spoločenstvo, jedno Slovensko. A k upokojeniu môže každý z nás prispieť svojím vlastným dielom už dnes. Bez ohľadu na to, či tak učinia aj ostatní, bez ohľadu na to, akú politickú stranu podporujeme,“ uviedol Peter Pellegrini. 

Niektorí politici podľa Petra Pellegriniho nie sú schopní základnej sebareflexie 

Na tohtotýždňovom stretnutí sa prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini zhodli na myšlienke uskutočnenia okrúhleho stola so zástupcami všetkých politických parlamentných strán.

„Účelom tohto stretnutia malo byť len jedno: pokúsiť sa dospieť k dohode na základných pravidlách slušného politického správania sa a vyzvať svojich voličov na zdržanlivosť a upokojenie. Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii. Akoby nepochopili, že práve ich doterajšie kroky, vyjadrenia a nechutné útoky - nie na konkurenčné politické myšlienky, ale na ich nositeľov - zásadne prispeli k napätiu v našej spoločnosti. Je mi to veľmi ľúto, ale musím to povedať úplne otvorene: na okrúhly stôl so zástupcami všetkých parlamentných strán zrejme ešte nedozrel čas,“ povedal Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini ubezpečil, že je pripravený na zápas, ktorý bude nakoniec pre Slovensko víťazným

Novozvolený prezident je presvedčený, že upokojenie slovenskej spoločnosti nesmie padať na jednotlivcoch, ktorí si šírenie zla a nenávisti zvolili za svoju politickú cestu.

„Zmierenie národa je náročný proces a beh na dlhú trať. A ja vás chcem ubezpečiť, že som pripravený všetkými silami prispieť k tomu, aby bol tento zápas nakoniec pre Slovensko víťazným. Budem sa preto naďalej obracať na politické strany, mienkotvorné osobnosti, spoločenské organizácie ale aj na médiá, aby konali vo vedomí zodpovednosti za krajinu a ľudí, ktorí v nej žijú,“ dodal Peter Pellegrini.

VIDEO:

Predsedu vlády postrelili v stredu (15. 5.) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Momentálne je mimo ohrozenia života, no jeho stav je naďalej vážny.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik