Gabriela Rothmayerová: Nedajme im šancu
20 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

"Otrasná nenávisť čakala len na svoju príležitosť…, Liberálne médiá písali o „postrelení“, ako keby nešlo o človeka, ale nejakú lovnú zver…" píše v komentári pre web noveslovo.eu skúsená dlhoročná publicistka Gabriela Rothmayerová.

"Nie, nie postrelenie, bol to atentát na demokraticky zvoleného politika. Prezidentka na konci svojho mandátu na stretnutí so zvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim konečne povedala to, čo treba." A tu Gabriela Rothmayerová cituje hlavu štátu: "To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin, ale nazhromaždená nenávisť bola spoločným dielom.“

Len či ju počujú jej roztlieskavači…

Obrazne si povzdychla autorka článku a dôrazne vyzýva tých naozaj "slušných". "Tých na mojej strane prosím – nedajme šancu nenávisti. Nebuďme ako oni – lebo na konci môže byť ďalšia vražda."…

Zaujímavá predpoveď

Ako trefné sú nasledujúce úvahy z článku Grabriely Rothmayerovej pre web noveslovo.eu: "Ľahké to nebude. Vyčkajme ešte deň-dva, ešte zopár „politológov“ a „političiek“ v médiách a vec bude vyriešená. Z obete, bojujúcej o život, bude vinník – „lebofico“.
Roky to tak podľa publicistky funguje, "celý verejný priestor je týmto jedom napustený. Nenávistné zhluky, ktoré chodili rozbíjať mítingy (naposledy na Bradle), nenávistné výkriky (naposledy v SND), nenávistné tribúny… to všetko sa prekryje, lebo veď vinník je známy. Jednoduché, nie? Dokonalé chucpe – keď vrah žiada súd, aby ho oslobodil za vraždu rodičov, lebo je sirotou.

Koncentrovaná nenávisť je na známej strane

Cítiť, že toto konštatovanie je pravdivé, možno aj z nasledujúcvej časti texdtu citovanej gabriely Rothmayerovej: " A už to v sieťach fičí, známe firmy rozkladajú ohníky. Nejaká žena s ľútosťou napísala: „takú veľkú sviňu a netrafiť presne…

Na upokojenie treba zo stzrany štvavej opozície a štvavých médií "iba" vyhlásiť

1. uznávame výsledky volieb
2. uznávame parlamentnú demokraciu
3. uznávame legislatívnu úlohu parlamentu
4. neblokujeme vládu, ktorá vzišla z volieb
5. uznávame právo opozície na svoj program, ktorý vo voľbách nevyhral, ale má svojich zástancov
6. uznávame, že legislatívne návrhy, ktoré schváli parlament, môže posúdiť nezávislý ústavný súd
7. odsudzujeme verbálne aj neverbálne výzvy k násiliu, mediálne štvanie v médiách oficiálnych aj na sociálnych sieťach.
8. uznávame, že médium verejnej služby je národná, kultúrna, vzdelávacia, spravodajská inštitúcia.

"Toto je podnet na deklaratórne pomenovanie problémov, ak si ich nezadefinujú politické strany, tak organizmus nemá ako nabrať druhý dych. Výzva k zmiereniu je správna, no musí mať aj reálny základ." varuje Gabriela Rothmayerová.

A ešte čosi veľmi dôležité - snaha o podprahovú manipuláciu zo strany médií hlavného prúdu

Vysvetľuje Gabriela Rothmayerová: "Publicista, po revolúcii redaktor Slobodnej Európy, dnes slobodný novinár Milan Žitný podľa mňa presne charakterizoval atentátnika, ktorému v liberálnych médiách chceli rýchlo prišiť nálepku Slovenského branca, teda kotlebovca. Kto si dal trošičku námahy a zalistoval v jeho profile, videl, že liberálne médiá sa iba snažia zamiesť stopy, ktoré vedú k nim. Obvinený je na základe výpovede (nie na základe uniknutého videa) a z tej výpovede vyplýva, čo a prečo chcel vykonať."

Autorka pokračuje: "Milan Žitný formuloval jeho profil ako emočne labilnú osobu s mesianistickými sklonmi, ktorá sa mohla pod vplyvom neustáleho šírenia masívnej mediálnej nenávisti voči Robertovi Ficovi od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vo februári 2018 postupne nakaziť touto nenávisťou:

Citácia novinára na voľnej nohe Milana Žitného

„Po septembrových parlamentných voľbách plus prezidentských voľbách, v ktorých opozícia prehrala všetko, čo zatiaľ mohla prehrať a jačala ako zmyslov zbavená v parlamente, v médiách, na verejnosti, i s podporou mnohých hercov na tribúnach, ako keby nebolo v demokratickej spoločnosti normálne prijať s pokojom prehru; tam niekde by som hľadal aktuálny nápad Cintulu, že zbaví Slovensko tej démonickej hlavy ,mafie‘, ako býva Robert Fico opozíciou i mediálnym mainstreamom a neziskovkami vykresľovaný. Vyjadrenie Cintulu, že motívom jeho činu bolo odvolanie predsedu Súdnej rady Jána Mazáka a zmena zákona o RTVS, možno posúdiť ako časť motívu, posledný impulz, povestnú definitívnu kvapku, pretože tieto udalosti sú veľmi čerstvé a on uviedol i to, že nápad zabiť premiéra Fica mal už nejakú dobu. Povedal by som, že povolebná hystéria opozície v ňom vyvolávala neznesiteľné pocity frustrácie a beznádeje. Ako krik opozície naberal v poslednej dobe na intenzite k zmenám zákona o RTVS a tiež k odvolávaniu Mazáka, čo znamenalo, že opozícia stráca po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry posledné zvyšky svojich nástrojov k prenasledovaniu Ficovej strany Smer-SSD, chlap to, ľudovo povedané, nevydržal s nervami a rozhodol sa konať. Iné vysvetlenie v tejto chvíli nevidím.“ (ParlamentníListy.cz)

Gabriela Rothmayerová ešte raz

"Naď, Hamran, Heger, Šeliga sa chvália, ako dali vypnúť weby a ako im Saska neumožnila nechať ich vypnuté – preto vraj prehrali voľby. Je to škandál, pretože: tretí oddiel Ústavy Slovenskej republiky upravuje politické práva ako napr.: sloboda prejavu, právo na informácie, petičné právo, zhromažďovacie právo, združovacie právo či právo na odpor.

V čele štátu – a čo je horšie, jeho ozbrojených zložiek – boli teroristi.Nebyť vôle ľudí, tak sú už basy plné, vinný-nevinný. Naozaj to tu už bolo. Teraz, myslím si, by mal prevziať iniciatívu prezident Peter Pellegrini a vyzvať na nejaký spoločný symbolický čin.

A my všetci by sme mali Robertovi Ficovi želať šťastie pri uzdravovaní. Lebo to bude uzdravovanie aj našej doráňanej spoločnosti." Končí svoju myšlienkovú niť na webe noveslovo.eu publicistka Gabriela Rothmayerová.

Najvyšší čas pre druhú „zamatovú“
Iba hlupák o sebe všade vyhlasuje, aký je múdry. A iba neslušný potrebuje nazvať sám seba slušným. Nazvali sa slušnými a začali nám nadávať. Potom nám zakázali rozprávať a písať. Dokonca aj myslieť. A najnovšie nás tí „múdri“ a „slušní“ začali... Čítať ďalej
19 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik