Zuzana Dolinková: Lekári pre dospelých nie sú diskriminovaní
19 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Dnes už je jasné, že nemocnica na Rázsochách postavená nebude. Rozhoduje sa však o umiestnení novej Univerzitnej nemocnice a tiež o detskej nemocnici v Bratislave. To sú projekty za viac, než miliardu eur. Aj o nekonečnom probléme nemocnice Rázsochy hovorila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v relácii Ide o pravdu.

Dolinková, čo sa týka nemocnice Rázsochy v relácii Ide o pravdu priomenula, že vzhľadom na zmenu potrieb zdravotnej starostlivosti v meste bola potrebná analýza. Navyše ministerstvo zdravotníctva (MZ) ešte počas Lengvarského ministrovania so zhotoviteľom nielenže nekonzultovalo zmeny, tie neboli ani zmluvne ošetrené. Alternatívou je rozšírenie Ružinovskej nemocnice, problém však je, kde na to vziať peniaze. Problémom je aj skrátenie ordinačných hodín detských pohotovostí, či diskriminácia voči všeobecným lekárom pre dospelých.

Nekonečný príbeh - Rázsochy

Stavebné povolenie na nemocnicu na Rázsochách bolo pridelené v roku 1987 a odvtedy sa podľa Zuzany Dolinkovej zmenili potreby územného rozloženia zdravotníckych zariadení v Bratislave. V nedávnej minulosti pribudla nemocnica Bory, ale aj množstvo iných špecializovaných zdravotníckych zariadení a situáciu bolo potrebné na novo analyzovať.

„Problém bol, že keď som sa dostala na stoličku ministerky zdravotníctva zistila som, že aj s tým konzorciom, s ktorým bola podpísaná zmluva o dielo na výstavbu nemocnice na Rázsochách, bývalé vedenie ministerstva zdravotníctva nekomunikovalo. Mali sme niekoľko sťažností, dokonca súdne spory,“hovorí Dolinková v relácii Ide o pravdu s tým, že ešte počas Lengvarského pôsobenia na ministerstve sa rozhodlo o navýšení počtu lôžok na Rázsochách, no dodatok k zmluve nebol vytvorený.

Dva mesiace nevideli výplatu. Zodpovedný si „umyl ruky“
Bukóza Vranov je veľkým zamestnávateľom v regióne, kde je o prácu dosť veľká núdza. Nuž – zamestnávateľ, ako sa to vezme. Sedemsto ľudí už od marca nevideli výplatu. Aktuálne sú doma a zo zákona by mali poberať 60 percent z platu. Nechodia však ani... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Alternatíva – Ružinov

Jednou z alternatív, ako vylepšiť zdravotnú starostlivosť v Bratislave je aj možnosť, že sa rozšíri Ružinovská nemocnica. V rámci tejto možnosti sa hovorilo aj o zbúraní časti zimného štadiónu, ktorý je v tesnej blízkosti už existujúcej nemocnice.

Na všetko však treba peniaze, ktoré bude MZ musieť niekde nájsť, keďže z plánu obnovy to nepôjde. Už to skrátka nie je aktuálne, lebo keď sa dalo niečo robiť, minister Marek Krajčí s projektom rok nepohol a nepohlo sa s ním ani počas Lengvarského. Rozpočet na budúci rok sa pripravuje už teraz, preto Dolinková hovorí o cieli čím skôr prísť s časovým harmonogramom rozrátania nákladov na nové nemocnice.

Detské pohotovosti

„Východiskom k schválenému návrhu na skrátenie doby prevádzkovania ambulantných pohotovostí pre deti a dorast do 20.00 h bolo dôkladné analyzovanie návštevnosti v ambulanciách pohotovostnej služby, na urgentných príjmoch a v ambulanciách ústavnej pohotovostnej služby. Ukázalo, že úprava doby prevádzkovania ambulantných pohotovostí pre deti a dorast v časovom úseku od 20.00 do 22.00 h nezaťaží pracoviská urgentných príjmov v takej miere, aby bola ohrozená ich prevádzka a boli vystavené riziku kolapsu,“informovalo  MZ

Ani všeobecní lekári nie sú diskriminovaní

„Uplatňujeme rovnaký a nediskriminačný prístup vo vzťahu k všetkým poskytovateľom,“ doplnilo MZ s tým, že  pracuje na reforme všeobecnej ambulantnej starostlivosti aj pre deti, aj pre dospelých.

„Pracujeme napríklad na posilnení kompetencií všeobecných lekárov aj primárnych pediatrov, snažíme sa zatraktívniť povolanie všeobecného lekára a pokračujeme v znižovaní administratívnej záťaže,“ pokračovalo MZ SR.

Ceny potravín poklesli. Neveríte? Analýzy vás presvedčia
Podľa analytikov na burzách zlacneli mlieko, mliečne výrobky a vajíčka. Analytici hovoria, že tento pokles cien sa postupne prejaví aj na maloobchodných cenách v našich obchodoch. V medziročnom porovnaní podľa nich ceny potravín v apríli stagnovali... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik