Už aj Česi vidia: ČO O FICOVI VYHLÁSIL PREZIDENT PAVEL? VÁŽNA VEC!
18 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

O slovenskom premiérovi povedal český prezident, že jeho víťazstvo vo voľbách je sklamaním, a to aj pre Slovákov. Bývalý minister a herec Kňažko obvinil Fica, že je demagóg a proruský autokrat. „Od pani Vašáryovej som sa dočítal, že Ficovi už záleží len na tom, aby ho nezavreli,“ ponúka analytik Petr Žantovský len pár agresívnych výrokov, ktoré smerovali proti predsedovi slovenskej vlády, na ktorého bol uprostred týždňa spáchaný atentát. 

 

„Strašná správa o atentáte na slovenského premiéra Fica ma prinútila k tomu, aby som sa zamyslel nad tým, z čoho takéto udalosti vyvierajú, kde môžu mať príčiny, a to bez toho, aby som chcel kohokoľvek súdiť alebo z čohokoľvek viniť. Dovolím si predložiť niekoľko postrehov z toho rétorického sveta okolo nás. To, že politický jazyk hrubne, že sa dohovárame stále vulgárnejšie, útočnejšie a agresívnejšie, je skutočnosť, ktorú pozorujeme už najmenej 15, možno aj 20 rokov. Kultivovanosť z mediálne politickej diskusie zmizla možno navždy, neviem, ale to môže prinášať veľmi neblahé dopady. Nechcem jednoduchou skratkou tvrdiť, že atentát bol dôsledkom toho, ako sa o Ficovi hovorí, ako o ňom píšu jeho politickí odporcovia, novinári a kdekto ďalší,“ uvádza pre ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Odpad, extrémista, najhlbšie dno, člen mafie, nebezpečný, ten, kto sa usiluje o likvidáciu právneho štátu, príčina konca demokracie

Ale aj tak je namieste si pripomenúť, akým spôsobom bol v posledných mesiacoch označovaný v médiách. „Zvolil som iba české médiá, v ktorých sa vyjadrovali českí i slovenskí rečníci. Podľa nich je Fico odpad, extrémista, najhlbšie dno, člen mafie, nebezpečný, ten, kto sa usiluje o likvidáciu právneho štátu, príčina konca demokracie a podobne. To sú silné slová, aj keď len slová nejakých novinárov, ktoré by sme nemuseli brať extra vážne.

Titulka Forum 24

Ale keď o slovenskom premiérovi povie český prezident Pavel, že jeho víťazstvo vo voľbách je sklamaním, a to aj pre Slovákov, tak to už je celkom vážna vec. Keď to doplní bývalý minister a herec Kňažko tým, že bez najmenšieho dôkazu Fica obviní z toho, že – citujem – je demagóg a proruský autokrat, tak to je tiež vážne obvinenie. Od pani Vášáryovej som sa v českých médiách dočítal, že Ficovi už záleží len na tom, aby ho nezavreli. Okrem toho sa zmieňuje o domnienke, že Fico je alkoholik,“ pripomína mediálny analytik česko-slovenskú špinu.

Šialenec so zbraňou si to pôjde vybaviť s tým, kto je vraj odpad

Rovnakú vetu vyslovil v slovenskom parlamente v minulom období aj Igor Matovič, keď sa s Ficom ako šéfom opozície dohadoval. „To už je naozaj odpad a najhlbšie dno akejkoľvek možnej komunikácie, aby som použil slová, ktoré som citoval. Namiesto toho, aby sme sa dohovárali na tom, čo je a nie je dobré pre Slovákov, prípadne Stredoeurópanov či Európanov, tak sa dohovárame, či je niekto najhlbšie dno, odpad alebo sklamanie. To sú všetko prázdne floskule, ktoré vôbec nič neznamenajú, ale môžu veľmi aktivizovať a extrémizovať ľudí, ktorí nemajú úplne v poriadku nervovú sústavu, nie sú úplne celiství vo svojej osobnostnej integrite a potom môžu siahať po nejakých agresívnych prvkoch. Keď si vezmete rôzne príbehy z minulosti, tak nemusíte príliš bádať. Spomeňte si na atentát na Mahátma Gándhího, ktorý spáchal jeho veľmi blízky súverec,“ podotýka Petr Žantovský.

Petr Žantovský, Foto: Hans Štembera

Onen hinduista Ghándhimu vyčítal to, že príliš ustupuje moslimom v čase, keď sa delila India na dnešnú Indiu a dnešný Pakistan. „To bol nepochybne človek, ktorý svoju vec myslel úplne vážne, ale bol strašne podnietený vtedy panujúcou atmosférou. O to viac pri dnešnej mediálnej technológii nie je vylúčené, že si nejaký šialenec nezoženie zbrane a nepôjde si to vybaviť s niekým, o kom sa v médiách dnes a denne dočíta, že je odpad, nebezpečenstvo, útok na demokraciu, člen mafie, najhlbšie dno a tak ďalej. Myslím, že si ako spoločnosť o to veľa koledujeme a určite to neprinesie nič dobré. Nech už Fico dopadne akokoľvek, treba upozorniť, že podobné veci, keď vyberiem atentát na ministra financií Rašína a pochopiteľne Anthropoid, čo je však úplne iný typ histórie, sa na našom území nediali. Dejú sa teraz. To je varovné a je to dôvod na obavy aj na veľmi hlboké zamyslenie,“ zdôrazňuje mediálny odborník.

MATOVIČOVCI OPÄŤ ÚTOČIA!
Hnutie Slovensko expremiéra Matoviča vyzvalo na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie. Zároveň vyzvalo vládu na stiahnutie "provokatívnych" návrhov zákonov z Národnej rady (NR) SR, najmä zákona o Slovenskej televízii a... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik