Levičania o atentátnikovi Cintulovi: Nedalo sa s ním diskutovať
18 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Narodil sa v Bardejove. Neskôr sa za prácou baníka presťahoval do Handlovej a potom ho ako kamenára, pozvali do Levíc, kde pôsobil aj ako spisovateľ. Ľudia, ktorí Juraja Cintulu poznajú a prichádzali s ním do kontaktu ale nechápu, ako ho médiá môžu vykresľovať, ako pohodového, nekomplikovaného človeka. Pluska v Leviciach zisťovala viac.

Médiá bývalého mainstreamu Cintulu vykresľujú, ako relatívne pohodového, bezproblémového a nekonfliktného človeka, ktorý dokonca vyzýval proti násiliu. Ľudia z Levíc, ktorí ho poznajú z každodenného života pre Plusku hovoria, že aj na sociálnych sieťach, ale aj v osobných diskusiách sa vyjadroval agresívne a nemalo zmysel oponovať mu. Svoju skúsenosť s ním má aj predseda JDS Michal Kotian.

Poézia mala hodnotu, ale...

 „Napokon sme sa od neho doslova dištancovali. My sme sa konfrontovali iba v oblasti literatúry… Juraj sa od nás odlišoval, my sme písali o láske, šťastí, o bežnom živote, on preferoval rebelantské témy. Ale bol to zručný básnik, jeho básne mali hodnotu. Dnes, ak si ich prečítam, však pozerám na ne inak. Dokonca opísal skutočný príbeh, ktorý sa stal v minulosti, a nezmenil v ňom mená. Všetci ho pred tým varovali, ale on šiel svojou cestou a knihu vydal,“ povedala pre Plusku jedna z členiek levického literárneho klubu. Podľa nej po tom, ako Juraja prijali do Slovenského spolku spisovateľov, na levických kolegov pozeral nadradene.

Mal averziu voči politickej ľavici

„Nikdy neprijal iný názor, nemalo zmysel mu oponovať. Bol vyhranený voči komunistom, potom proti stranám, ktoré ich nasledovali, či už SDĽ, Hlas, Smer. Obviňoval ich zo všetkého, mal k nim averziu. To, že sa angažuje príliš, sme sledovali aj u neho na Facebooku. Bol agresívny, niekedy som až nechápala, že mal odvahu zverejniť nejaké statusy, no vyplývalo z nich, že Ficovi neprial nič dobré, boli tam náznaky vyhrážok,dodala s tým, že po voľbách zverejnil niečo v zmysle, že Ficovi pomôže už len guľka. V tejto súvislosti preto prekvapila informácia, že figuroval na zozname ŠTB aj ďalšieho kolegu z klubu Dúha.

AKTUÁLNE Atentátnik sa dnes postaví pred sudcu
Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža (71), ktorý viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica. Informuje o tom denník Plus1deň. O návrhu na vzatie obvineného do väzby dnes bude rozhodovať Špecializovaný trestný... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Putinov agent

Práve on ma nahovoril, aby som do klubu Dúha vstúpil, bol jedným z jeho zakladateľov. S manželkou sme boli kedysi na Kryme a niečo som o tom zverejnil na Facebooku. On ma verejne označil na Putinovho agenta, že odtiaľ za propagandu dostávam peniaze, s ním sa nedalo diskutovať. Tak som ho jednoducho zo svojho života vylúčil. To bolo v roku 2019, viac sme sa nestretli, prestal do klubu chodiť,” spomína bývalý rozhlasák, Jaroslav Burjaniv. Ten o Jurajovi hovorí, ako o zlom človeku, ktorý si neuvedomil, koľko zla mu narobil. Pred rokmi od Juraja dostal z kameňa vyrobeného netopiera – Juraj kedysi učil na kamenárskom učilišti.

Zlá skúsenosť predsedu JDS

K prvému nepríjemnému stretnutiu predsedu JDS Michala Kotiana s Cintulom došlo v apríli počas protestu pred parlamentom, ktorý organizovala parlamentná opozícia a mimovládne organizácie. Cintula oslovil okoloidúceho Kotiana ako „smerohlasáka“ a vyzval ho nech si dáva na seba pozor. K druhému ešte nepríjemnejšiemu stretnutiu s atentátnikom došlo asi týždeň potom a to priamo v budove NR SR pri informačnom pulte, pri ktorom sa musí registrovať každá návšteva. Počas toho ako sa predseda JDS Kotian registroval, stál Cintula v rohu pri telefóne, pričom sa hlasno na neho osopil.

„Čo zas ideš bonzovať ty smerohlasák?“ vykríkol Cintula a dodal desivo znejúcu vyhrážku „ja mám celkom nabrúsený nožík“.  V tom momente bol Kotian od neho vzdialený približne dva metre. V tejto chvíli nie je jasné či Juraj Cintula nakoniec navštívil NR SR a ak áno, ktorý poslanec ho prijal ako svoju návštevu.

Šéf dôchodcov Michal Kotian spoznal atentátnika: Dvakrát sa mi vyhrážal!
Predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian sa po prezidentských voľbách dva krát dostal do nepríjemnej tesnej blízkosti atentátnika Juraja Cintulu, ktorý v stredu 15.5. viackrát postrelil predsedu vlády Roberta Fica. Dokonca sa mu dvakrát... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik