Kéry cituje SME a dodáva: Vždy som odmietal a budem odmietať násilie
19 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

„Na Roberta Fica útočila nenávisť a cez neho zaútočila aj na nás. Teraz je ten moment, keď sa spoločnosť musí snažiť vrátiť z tejto cesty,“ cituje v úvode svojho statusu poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SSD) šéfredaktorku SME Beatu Balogovú z článku, ktorý vyšiel v denníku vo štvrtok po atentáte na Roberta Fica. A Kéry s ňou môže len súhlasiť.

Marián Kéry súhlasí, že toto bola červená čiara, ktorú sme si na Slovensku doteraz nevedeli predstaviť a že je to útok aj na slovenskú štátnosť, teda na nás všetkých. Všetkých šokoval, no prekvapenie nie je celkom na mieste, veď konkrétni politici svojich voličov hecujú už roky, intenzívne minimálne pol roka. A pridávajú sa k nim aj „celebrity“. Pre porovnanie, Kéry uvádza aj reakcie zo zahraničia, ktoré boli maximálne empatické. 

Veď na Slovensku sa nič také nemôže stať

„Barbarský a bezprecedentný útok na slovenského predsedu vlády je červenou čiarou, ktorá nemala byť nikdy prekročená. Človek by si až doteraz myslel, že atentát na vrcholného predstaviteľa štátu sa na Slovensku nemôže udiať. Ale to, čoho bola v minulosti história svedkom v USA, Švédsku, Izraeli a v iných krajinách, je realitou, žiaľ, už aj na Slovensku,“ konštatuje Kéry s tým, že to nie je len útok proti človeku, proti premiérovi Robertovi Ficovi, ale je treba to vnímať aj ako útok proti slovenskej štátnosti. „Áno, ide o útok na nás všetkých.“

Beňová opozičným voličom: NEBUDEME, AKO VY! Nebudeme vám nadávať do opíc, dezolátov, lúzy, čvargy... (VIDEO)
Premiér SR v Banskej Bystrici po druhej operácii, ktorú absolvoval v piatok, stále bojuje o život po stredajšom (15. 5.) atentáte. O neskutočnej rozpoltenosti spoločnosti hovoria aj veľakrát nevhodné reakcie niektorých voličov opozície. Tí... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Šok, no nie prekvapenie

Sám Kéry je jedným z tých politikov, ktorí za každých okolností vystupujú slušne, argumentujú faktami, nie urážkami, či burcovaním ulice.

„Vždy som odmietal a budem odmietať násilie, a agresivitu. Atentát na Roberta Fica je neospravedlniteľný čin, ktorý Slovensko a ľudí v ňom žijúcich právom šokoval,“ konštatuje Kéry s tým, že síce to bol šok, o prekvapení sa asi hovoriť nedá.

Kto tu hádže kamene

„Aj keď aj na túto udalosť sa dá uplatniť staré známe „kto si bez viny, hoď kameňom“, na kamene by mali zabudnúť v prvom rade liberálne médiá, progresívna a liberálna opozícia a politici na čele s Igorom Matovičom, Jožom Pročkom a ďalšími. Mesiace, okamžite od septembrových parlamentných volieb začínajúc, Šimečkovci a spol. huckali ľudí na námestia, burcovali nezmyselne vášne, a to len preto, že prehrali voľby. Žiadne priznanie si porážky, uznanie výsledkov volieb, ale okamžitý boj a vyťahovanie doslova najnižších pudov v dave, ktorý od začiatku zneužívali,“ píše ďalej Kéry a pripomína aj výrok predsedu PS o tom, ako urobia všetko, aby Fico nevládol.

Nie, tam to nezačalo

„Urobíme všetko, aby Robert Fico nevládol,“ vyjadril sa doslova predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Spriaznené médiá a novinári blízki opozícii mu tlieskali. Pridali sa aj iní, herci (napríklad Ľuboš Kostelný a jeho liberálnou kaviarňou v podstate odsúhlasené verejné hanenie ministerky kultúry na doskách SND!), novinári liberálnych médií. Keď si k tomu pripočítame od roku 2020 nenávistnú komunikáciu a celkovo politiku vlády a hnutia Igora Matoviča, obklopeného žlčou posadnutými typmi politikov ako Pročko, Galko, Krúpa a ďalší, tu je výsledok,“ pripomína Kéry.

AKTUÁLIZOVANÉ Atentátnik ide do väzby
Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný a ostáva vážny, no je pri vedomí. O návrhu na vzatie obvineného do väzby v sobotu rozhodoval Špecializovaný trestný súd. Juraj Cintula pri výsluchu priznal vinu. Muž, ktorý zaútočil na premiéra, ide do... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vyznamenal sa aj pán Piško

„Olej do ohňa pridávali aj rôzne „celebrity“ a kvázi umelci. Napríklad taký Rasťo Piško. Ten si nielenže deň pred atentátom vzal na mušku napríklad aj mňa, len za to, že som bol na hokeji v Ostrave v slovenskom drese (z čoho nezmyselne vydedukoval napríklad aj to, že nemám úctu k nikomu a k ničomu), a na streľbu na Roberta Fica reagoval nasledovným hlúpym statusom (čím si vystavil vlastné zrkadlo): „Žiaľ, naplnili sa moje najčiernejšie obavy. Ten, čo strieľal na premiéra, zapálil Reichstag...Už hľadajú kolektívneho vinníka!,“ cituje Kéry zabávača a spisovateľa Rasťa Piška.

Ešteže v zahraničí majú rozum

To, čo Piško, si chvalabohu nemyslia zástupcovia diplomatických zborov na Slovensku. Ako predseda Zahraničného výboru NR SR som po atentáte dostal prejavy podpory a odmietnutia daného teroristického činu na slovenského premiéra od veľvyslankýň a veľvyslancov Španielskeho kráľovstva, Talianska, Srbska, Maďarska, Ruskej federácie, Holandska či Bulharska, pôsobiacich na Slovensku. Vyjadrili sa jasne. Za všetkých slová veľvyslankyne Španielskeho kráľovstva na Slovensku Lorey Arribalzaga Ceballos.„Milý Marián, som zdesená hroznými správami o útoku na pána premiéra. Moje myšlienky sú s ním, s jeho rodinou, s jeho spolupracovníkmi z vlády, zo strany SMER-SSD, ako aj s ľuďmi na Slovensku. Spolusúcitím s vami a verím, že Robert Fico prekoná následky tejto hroznej udalosti. S priateľským pozdravom, Lorea,“ píše Kéry ďalej. A prekvapili ho aj organizátori Česko-Slovenského diplomatického večera, ktorý sa mal konať 16. mája v Prahe. Pozvaný Kéry sa z neho chcel, vzhľadom na okolnosti, ospravedlniť, no jeden z organizátorov ho informoval, že podujatie je zrušené. Vyjadrili tak podporu a sympatie nie len Robertovi Ficovi, ale aj slovenskému národu.

SMEčkom začal, aj ním (takmer) končí

„Slovensko by malo dúfať, že sa nielen politici, ale napríklad aj médiá touto šokujúcou a neakceptovateľnou udalosťou poučia. Že sa po nej zmenia. Že zastavia šírenie nenávisti, ktorá polarizuje celú spoločnosť. Som naivný, ak verím, že sa tak stane? Denníkom SME som začal, a ním aj skončím... „Preto by bolo mimoriadne vhodné, keby predstavitelia koalície jednoducho stíchli...“ vyjadrili sa deň po atentáte v tlačenom vydaní Sme komentátorka Nataša Holinová vo svojom texte „Musíme nájsť cestu späť“. Ani slovom sa nevenuje opozícii a jej deštruktívnej politike, ani slovo o Matovičovi a ďalších opozičných bičovačoch emócií za každú cenu. Žiadna sebareflexia dovnútra médií a novinárov. Toto je to hľadanie cesty späť?,“ uvažuje Kéry záverom s obavami, že nás nečaká nič dobré.

Utlmenie kampane? Kdeže, Demokrati veselo pokračujú
Zvolený prezident Peter Pellegrini vyzval všetky politické strany, aby načas prerušili alebo utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. Konfrontácia a vzájomné obviňovanie sa politikov je to posledné, čo krajina potrebuje. Pellegrini to uviedol... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik