Američanom sa nepáčia vzťahy Ruska a Číny
18 | 05 | 2024 I Milan Laca

Spojené štáty americké vyjadrili znepokojenie nad vývojom vzťahov medzi Ruskom a Čínou.

Kirby: USA sú znepokojené vývojom vzťahov medzi Ruskom a Čínou.

Sledujú ich 
Spojené štáty vývoj vzťahov naďalej pozorne sledujú, vyhlásil koordinátor pre strategickú komunikáciu Bieleho domu John Kirby, ktorý komentoval návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne. "Nepovedal by som, že sa nezaujímame o tento vzťah a o to, ako sa vyvíja," povedal novinárom.  
Čo píše svetová tlač
Zahraničné médiá považovali návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne za jasný signál, že pokračuje v posilňovaní spolupráce so svojím priateľom a hlavným diplomatickým spojencom, čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s cieľom spochybniť svetový poriadok pod vedením USA. Uvádzajú, že vzťahy medzi oboma krajinami sú v poriadku, teraz sú „najteplejšie v modernej histórii“.
Rusom dochádza trpezlivosť a varujú USA, EÚ, Kyjev: ZAHRÁVATE SA S OHŇOM!
Rusko vidí za útokmi na svojom území USA, Britániu a EÚ. Ruské ministerstvo zahraničia varovalo Západ, že sa zahráva s ohňom, keď dovoľuje Ukrajine použiť západné rakety a zbrane na úder na Rusko. Moskva takúto akciu nenechá bez odozvy. "V záujme... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Diana Zaťková
El Mundo
„Výberom Číny pre svoju prvú štátnu cestu do zahraničia od nástupu do úradu, sa Putin snaží vyslať jasný signál zvyšku sveta: pokračuje v posilňovaní partnerstva so svojím priateľom Si Ťin-pchingom, aby spochybňoval globálny poriadok pod vedením USA “, píše španielsky denník.
The New York Times
Americké noviny  poznamenávajú, že Si Ťin-pching je oddaný partnerstvu s Putinom a považuje Rusko za mimoriadne dôležitú protiváhu „spoločného rivala“ v Spojených štátoch. Pripomínajú to aj ďalšie americké noviny, The Washington Post. Píšu, že ​​cieľom návštevy je „prezentovať jeho (Putina) a... Si Ťin-pchinga ako vodcov, ktorí ponúkajú alternatívu svetového poriadku pod vedením USA.
The Financial Times
Britské noviny v komentári k ceste ruského prezidenta do Číny vyjadrili názor, že rastúce partnerstvo medzi Pekingom a Moskvou vo vojenskej oblasti znepokojuje Západ. „Hoci Rusko a Čína nemajú bilaterálnu obrannú zmluvu, podobne ako Spojené štáty americké so svojimi spojencami, analytici sú presvedčení, že to nebráni vojenskej spolupráci s významným účinkom na celom svete,“ vysvetľujú noviny.
The Telegraph
Noviny sa domnievajú, že Si Ťin-pching a Putin „hovoria o mieri, ale pripravujú sa na vojnu“. V komentároch do kamier pred rokovaniami za zatvorenými dverami obaja lídri hovorili o stabilite a riešení konfliktov na Ukrajine, ale keď si „sadli oproti sebe, bolo jasné, že nejde len o mier“ uvádzajú noviny. Vyjadrili tiež názor, že „návšteva ruského prezidenta v Číne poukazuje na rozšírenie vojenskej spolupráce medzi oboma spojencami, čo znepokojuje Západ“.
The Daily Mail
Putin prišiel do Číny, aby „stmelil“ alianciu proti Spojeným štátom, sumarizujú britské noviny The Times. Podľa The Daily Mail, Čína a Rusko počas Putinovej návštevy „vyslali svetu signál, že ich väzby sú silnejšie ako kedykoľvek predtým“.
EÚ zakázala niektoré ruské médiá!
EÚ zakázala vysielanie RIA Novosti, Izvestija a Rossijskaja gazeta. Európska únia zakázala štyrom médiám, vrátane RIA Novosti, vykonávať na svojom území akékoľvek aktivity súvisiace s televíznym a rozhlasovým vysielaním, vyplýva z vyhlásenia Rady... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik