NO ZBOHOM! Už len na Taiwane je v parlamente väčší CIRKUS, ako u nás (VIDEO)
18 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

V piatok vypukla v taiwanskom parlamente bitka počas diskusie o reformách zákonodarného zboru. Zákonodarcovia sa navzájom strkali, udierali a bojovali v divokej mele, šplhali cez stoly, aby na seba útočili, informuje Breitbart.

Počas dňa sa rozhoreli ďalšie šarvátky, pretože nálady boli na hrane. Taiwanskému zákonodarnému zboru nie sú cudzie údery, no piatková bitka bola vynikajúcou ukážkou parlamentného pugilizmu a nábytkovej akrobacie. Niektoré predchádzajúce bitky zahŕňali rekvizity, ako sú vodné balóny a prasacie črevá, ale tento bol čistý boj proti sebe.

Príčinou boja bol tlak opozičnej strany Kuomintang (KMT) a jej spojencov, aby zákonodarnému zboru poskytli väčší dohľad nad vládou.

 

Nový taiwanský prezident William Lai Ching-te bude inaugurovaný v pondelok. Lai vyhral suverénne víťazstvo ako nástupcu odchádzajúceho prezidenta Tsai Ing-wen, ale jeho Demokratická progresívna strana (DPP) stratila kreslá, takže bude predsedať menšinovej vláde.

Presne ako u nás

Podľa Taipei Times hádka  eskalovala od silných slov až po rozhadzovanie rúk na chodbe pred legislatívnou snemovňou. Bitka sa čoskoro preniesla do rokovacej sály, kde sa zákonodarcovia KMT pokúsili vytvoriť ľudský štít okolo hovorcu Han Kyo-yu, aby mohol neustále žiadať o návrhy na čítanie zákonov a hlasovanie. Nepripomína vám to niečo? Napríklad nekonečné obštrukcie slovenskej opozície?

V jednom bode počas hádky sa zákonodarca KMT Hsu Chiao-hsin pokúsil vytiahnuť flautu a zahrať taiwanskú národnú hymnu, aby sa veci upokojili. Chen zaujala viac konfrontačný postoj, kopala na pódiu a kričala: "Vezmem si desať z vás!" do DPP.

Najprv flauta, potom škrtenie

Jeden zákonodarca DPP opísal zošrotovanie s Chenom ako podobné „uhryznutiu šelmou“. Iní povedali, že Hsu nakoniec odložila svoju flautu a pokúsila sa uškrtiť Wang Mei-hui z DPP vlajkou.

Poslanec DPP Kuo Kuo-wen sa pokúsil vytrhnúť niektoré dokumenty z rúk generálneho tajomníka parlamentu Chestera Choua, keď vybiehal z rokovacej sály. Kuo tvrdil, že jeho činy boli „oprávnené“, pretože KMT a TPP sú „stále násilnejšie“ a Chou sa chystal zverejniť niektoré dôverné dokumenty bez toho, aby prešiel správnymi kanálmi.

Rokovanie parlamentu sa pre prerušenia pretiahlo, aby zažilo ďalšie šarvátky, keď sa dvaja poslanci DPP pokúsili preniknúť na pódium. Piatich zákonodarcov previezli so zraneniami do nemocnice, poznamenal Telegraph
Gašparovič pre ČT: Z parlamentu sa stalo CIRKUSOVÉ ŠAPITÓ a BOXERSKÝ RING
Slovensko v týchto dňoch prežíva situáciu, ktorú v samostatnej histórii ešte nezažilo. Premiér Robert Fico (Smer) je po stredajšom atentáte stále vo vážnom stave v nemocnici v Banskej Bystrici a vládu namiesto neho prevzal prvý vicepremiér a... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik