Španielsko nepovolí zakotviť lodiam nesúcim zbrane pre Izrael
17 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Nákladná loď Borkum, ktorá nesie náklad zbraní pre Českú republiku, zrušila svoju plánovanú zastávku v Španielsku, napísal portál Teraz.sk s odvolaním na RTVE.

Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane. Španielsko podľa jeho slov vyvinie všetko úsilie na dosiahnutie mieru a uzná Palestínu ako samostatný štát.

Nákladná loď Borkum, ktorá nesie náklad zbraní pre Českú republiku, zrušila svoju plánovanú zastávku v Španielsku, napísala v piatok RTVE.

Táto loď mala povolenie zakotviť v prístave Cartagena na juhu Španielska, pretože jej náklad nie je určený pre Izrael. Nemecký majiteľ však oznámil, že smeruje do Slovinska, kde plánuje náklad určený pre ČR vyložiť.

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová vyjadrila presvedčenie, že loď nesmeruje do Izraela, ale do inej členskej krajiny Európskej únie. Ministerstvo obrany podľa nej preverilo, že loď spĺňa všetky právne podmienky. "Postoj Španielska je jasný postoj. Žiadame ukončenie bojov, pretože to, čo sa deje v Gaze, je úplne neprijateľné," uviedla Roblesová.

Španielska ľavicová strana Sumar však žiadala zadržanie lode v prístave na základe podozrení, že nesie zbrane pre Izrael. Strana sa podľa svojich vyjadrení nechce podieľať na genocíde. Ľavicová strana Podemos (Môžeme) žiadala preverenie nákladu plavidla.

Španielsko vo štvrtok nedovolilo zakotviť lodi Marianne Danica plaviacej sa pod vlajkou Dánska, pretože preváža zariadenia pre rakety určené pre Izrael, dodáva RTVE.

Gen. Viktorín: Západ žil v ilúzii, ktorá stála Ukrajinu priveľa životov (VIDEO)
V utorok v spravodajste SkyNews vyšiel rozhovor s generálom Petrom Pavlom, prezidentom Českej republiky. Ten v ňom priznal, že Ukrajina nedokáže obnoviť kontrolu nad svojim územím. Správa prekvapila aj armádneho generála Jozefa Viktorína... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik