Rusom dochádza trpezlivosť a varujú USA, EÚ, Kyjev: ZAHRÁVATE SA S OHŇOM!
18 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Rusko vidí za útokmi na svojom území USA, Britániu a EÚ. Ruské ministerstvo zahraničia varovalo Západ, že sa zahráva s ohňom, keď dovoľuje Ukrajine použiť západné rakety a zbrane na úder na Rusko. Moskva takúto akciu nenechá bez odozvy. "V záujme uspokojenia svojich geopolitických predstáv sa západné krajiny blížia do fázy, kedy bude veľmi ťažké kontrolovať dianie a zabrániť dramatickej kríze," povedal ruský námestník ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov.

 

Ministerstvo zahraničia Ruskej federácie vo vyhlásení uviedlo, že za nedávnu sériu útokov vidí ruku Spojených štátov a Veľkej Británie, a obvinilo Washington a Londýn z eskalácie konfliktu tým, že povolili Ukrajine použiť proti ruským cieľom rakety dlhého doletu a ťažké zbrane, ktoré dodali.

„Znovu by sme chceli jednoznačne varovať Washington, Londýn, Brusel a ďalšie západné hlavné mestá, ako aj Kyjev, ktorý je pod ich kontrolou, že sa zahrávajú s ohňom. Rusko nenechá také zásahy do svojho územia bez odpovede,“ cituje denník The Guardian .

„Varujeme, že sa zahrávajú s ohňom. Už dlho sú v stave nepriamej vojny s Ruskou federáciou,“ povedal aj ruský námestník ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov agentúre TASS s odkazom na Spojené štáty americké. Nejako si neuvedomujú, že v záujme uspokojenia svojich geopolitických predstáv sa blíži do fázy, kedy bude veľmi ťažké kontrolovať dianie a zabrániť dramatickej kríze.

Maria Zakharova poukázala na to, že za týmito barbarskými útokmi západnými zbraňami boli jasne viditeľné siluety amerických a britských manipulátorov ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského.
Orbán: Medzi pokusom o atentát na Fica a vojnou na Ukrajine existuje súvislosť
Maďarský premiér Viktor Orbán považuje podľa spravodajského webu eadaily.com za logické predpokladať, že medzi pokusom o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a vojnou na Ukrajine existuje súvislosť, informovala maďarská agentúra MTI. Orbán... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Ivan Brožík
Útoky na Rusko

V súvislosti s teroristickými útokmi ukrajinskej armády Moskva varuje USA a EÚ, ako aj nimi ovládaný Kyjev, že sa zahrávajú s ohňom, uviedla v komentári hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová, informuje agentúra TASS.

"V dňoch 16. a 17. mája spustil kyjevský neonacistický režim ďalší masívny útok dronmi s pevnými krídlami a lietadlami bez posádky na Krym, Krasnodarský kraj a ďalšie ruské regióny. <...> Ešte raz by sme chceli jednoznačne varovať Washington , Londýn, Brusel a ďalšie západné hlavné mestá, ako aj Kyjev, ktorý je pod ich kontrolou, že sa Rusko zahráva s ohňom, nenechajú takéto zásahy na svojom území bez odozvy,“ povedala Zacharová.

Poukázala na to, že za týmito barbarskými útokmi západnými zbraňami boli jasne viditeľné siluety amerických a britských manipulátorov ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského.

"Dodávajú mu nielen rakety stále dlhšieho doletu a ťažké zbrane, ale dávajú súhlas na ich použitie proti Rusku, čím prispievajú k ďalšej eskalácii konfliktu. Zdá sa, že banderovská klika verí vo svoju beztrestnosť nedávne časté návštevy západných emisárov v Kyjeve,“ upozornila.

Zdroj foto: Shutterstock | Maria Zacharovová

Agresívna zmena postoja

Rusko si podľa agentúry Reuters nedávne komentáre západných diplomatov pravdepodobne vyložilo ako agresívnu zmenu postoja.

Britský minister zahraničia David Cameron na začiatku mája pri svojej ceste do Kyjeva prisľúbil Ukrajine ročnú vojenskú pomoc vo výške troch miliárd libier „tak dlho, ako bude treba“ a dodal, že Londýn nemá námietky proti použitiu zbraní vo vnútri Ruska. „Budeme dávať tri miliardy libier každý rok tak dlho, ako bude treba. Práve sme naozaj vyprázdnili všetko, čo sme mohli, pokiaľ ide o poskytovanie vybavenia,“ povedal v rozhovore pre agentúru Reuters na návšteve v Kyjeve a dodal, že tento balík pomoci je doteraz najväčší zo strany Spojeného kráľovstva.

EÚ zakázala niektoré ruské médiá!
EÚ zakázala vysielanie RIA Novosti, Izvestija a Rossijskaja gazeta. Európska únia zakázala štyrom médiám, vrátane RIA Novosti, vykonávať na svojom území akékoľvek aktivity súvisiace s televíznym a rozhlasovým vysielaním, vyplýva z vyhlásenia Rady... Čítať ďalej
17 | 05 | 2024 | Milan Laca

Cameron vyhlásil, že Ukrajina má právo použiť zbrane poskytnuté Londýnom na údery na ciele v Rusku. „Ukrajina toto právo má. Rovnako ako Rusko zasahuje vo vnútri Ukrajiny, môžete celkom dobre pochopiť, prečo Ukrajina cíti potrebu sa brániť,“ uviedol britský minister zahraničia.

Do Kyjeva v máji dorazil aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. V utorok prišiel vlakom do hlavného mesta Ukrajiny na neohlásenú návštevu po tom, čo Biden podpísal balíček pomoci vo výške 60,8 miliardy dolárov, ktorý Kongres schválil pred niekoľkými týždňami. "Putin stupňuje ďalšiu ofenzívu proti Ukrajine v Charkove a na celom východe, kam posiela vlnu za vlnou ruských vojakov, iránskych bezpilotných lietadiel, severokórejského delostrelectva a tankov, rakiet a stíhačiek vyrobených zo strojov a súčiastok dodaných Čínou," povedal Blinken .

„Prišiel som však na Ukrajinu s posolstvom: Nie ste sami,“ pokračoval minister. „Spojené štáty stoja na vašej strane od prvého dňa. Sme s vami aj dnes.“

Blinken so Zelenským v Kyjeve, foto: TASR

Rusko začne Západu odpovedať zrkadlovo

Rjabkov vyhlásil, že Washington si zrejme neuvedomuje vážne riziká spojené s jeho správaním. „Táto rétorika, toto bubnovanie, toto neustále vábenie svojich spojencov, aby Ukrajine ešte viac pomohli, aby rozšírili svoju podporu, svedčí o jedinom: ľudia žijú, ako sami hovoria, ‚v krabici',“ povedal.

Západ podľa ruského námestníka zaujal voči Rusku postoj strategickej neistoty a nejednoznačnosti a snaží sa Moskve sťažiť predvídanie toho, ako bude NATO reagovať v rôznych situáciách, vrátane jadrových zbraní.

"Rusko odloží tému ,červených línií' stranou a bude Západu zodpovedať zrkadlovo," povedal Rjabkov a dodal, že ruská diplomacia so Západom je teraz v režime krízového riadenia a zameriava sa na snahu zabezpečiť, aby sa napätie nerozšírilo do rozsiahleho konfliktu.

Rusi zaútočili na sídlo SBU v Chersone
Ruská armáda na základe tipu z podzemia zaútočila na sídlo Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) v Chersone. Oznámil to veliteľ podzemnej organizácie „Chersonský odpor“ s volacím znakom Grad v rozhovore pre RIA Novosti. Podľa neho úder zasiahol... Čítať ďalej
18 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik