Prezidentské duo sa mýli - nejde o atentát na demokraciu
17 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Ešteprezidentka a už čoskoroprezident. Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini. Jedna na odchode, chvalabohu, a aby sme mali k obom rovnaký meter - druhý na príchode, tiež chvalabohu. Budú spoločne pozývať do paláca. Nie však hostí na deň 15. jún, kedy si takpovediac vymenia kľúče, ale na skôr, oveľa skôr. Obaja sa ale v dôvode pre takúto aktivitu akosi mýlia.

Pripomína to vtip o riešení problému (nielen za socializmu) - "ak neviete, čo s problémom, založte odbornú komisiu na riešenie problému. Musíte však mať komisiu na zakladanie odborných komisií."

Úmysel dobrý, zmysel žiaden

"Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Vyzývajú tiež všetky politické strany, aby načas prerušili alebo výrazne utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami." Píše sa v agentúrnej správe. Okrem toho, že správa fakticky priznáva účasť politických strán na násilí, jej text neponúka nič podnetné okrem toho, že kopíruje Šimečkovo vyhlásenie z času krátko po atentáte na premiéra. No, aspoń niečo sa chlapcovi z Progresívneho Slovenska podarilo v jeho neviditeľnej politickej kariére dosiahnuť. Jeho nápad prevzali hneď dvaja prezidenti. A keď už on nebude kampaňovať, ešteprezidentku by mrzelo, ak by kampaňovali iní. Sme si predsa všetci rovní, nie? Aj keď teda, niektorí sú si rovnejší! A tak to má byť. Teda, bolo - do 15. júna. Iný zmysel v iniciatíve vidieť nemožno.

Atentát (hoci na premiéra) nie je útok na demokraciu

To je iba fráza, aby sa niečo povedalo, lebo povedať sa niečo po takom atentáte musí. Je to však v každom prípade atentát na toleranciu, civilizovanosť a slušnosť. Lenže, takých atentátov tu máme denne, dokonca bez ohľadu na to, ktorá vláda je pri moci a ktorý prezident v paláci. Koho z politikov v tejto súvislosti doteraz nejako zaujímalo či dokonca nebodaj aj trápilo, ako si tu občania prakticky nepretržite po sebe pália ostrými v diskusiách pod článkami v médiách alebo na sociálnych sieťach? Skúste si bez cenzúry a bez autocenzúry napísať napríklad do statusu na vlastnom profile skutočne to, čo si myslíte. Nemusíte to ani vyhlasovať za pravdu, aj keď zdôrazňujete, že ide iba o váš subjektívny názor, tak už prvá (nanajvýš mierumilovná) rekacia znie : "To nemyslíš vážne!" Opakujem, mierumilovná, lebo prídu aj také typu: "Ty debil, nechápeš, že...?" A to hovoríme o neverejnom profile, teda o "priateľskom" prostredí. Na verejných profiloch ide priam o jatky. Pritom to má vždy ten istý podpis. Pisateľ komentu "to nemyslíš vážne" či rovno hneď "ty debil...." je vždy, ale vždy výlučne prívrženec a jasne proklamovaný volič Progresívneho Slovenska. Šíria slovo Šimečkovo s rovnakou vervou, ako kedysi križiacke výpravy vieru Vatikánu. Atentát v zmysle zastreliť premiéra nie je útok na demokraciu. Je útokom na toleranciu.

Mali, ale nemohli si pozvať zástupcov médií

Pre súčasný mainstream je úplne symptomatické, že o 14.30 je schopný vydať "výzvu (či vyhlásenie) šéfredaktorov, odsudzujúcu nenávisť" a hneď v tom istom titule o 14.35 čítať nenávistný výpotok o ministrovi koalície. Ak by si ešteprezidentka a čoskoroprezident pozvali predstaviteľov médií - s tým istým zámerom, ako predstaviteľov politických strán, to by bolo kriku o neslobode, o direktívach, o mediálnom bezpráví. Pretože mainstream už roky riadi slovenskú politiku a je úplne jedno, na koho pokyn. Ddesivá je už tá prvá polovica - mainstream riadi politiku a dokonca, vyhradil si to ako svoje nespochybniteľné právo. Kedysi sa médiám hovorilo, že sú strážni psi politiky. Dnes sú jej hlavní predstavitelia. A to si ešte žijúca staršia generácia pamätá, že médiá kedysi informovali. "Iba" informovali. Kým budú za médiá hovoriť a písať nimi platení politickí ideológovia a nie novinári, dovtedy bude v spoločnosti vrieť nenávisť. Lebo oficiálne sme sa zbavili ideológií v Novembre 89. Žiaľ, iba oficiálne. Neoficiálne majú v našej spoločnosti samé sebou tie ideológie sebe pridelené "hlavné slovo".

To už je naozaj asi fikcia

Môže organizátor takmer každotýždenných rebélií po parlamentných voľbách pri plnom vedomí naozaj vyhlásiť toto? :"Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojím dielom, ako politici aj ako občania.“ Nie, to nie je fikcia, to dokáže asi len vodca Progresívneho Slovenska Šimečka. Priam olympijská manažérska pirueta. Kto tu neprestajne organizuje špirálu útokov? Kto tu neustále rebeluje? Kto tu stále obviňuje z takmer všetkého každého, kto "nemyslí progresívne"? Kto tu hecuje do rebélií dokonca aj neplnoleté deti, ktoré ani nevedia zdôvodniť svoju prítomnosť na protestoch? Ono by vlastne stačilo, ak by si ešteprezidentka a čoskoroprezident pozvali do paláca straníckeho šéfa "progresívcov". Na eliminovanie šírenia nenávisti by to úplne stačilo. Aj bez tej povestnej komisie. Ale, to by bolo príliš výpovedné. A tak, z násilia sa na prezidentskom koberčeku musí zodpovedať aj strana, na ktorej predsedu bol spáchaný politický atentát. Nie je to akôsi divnô?

Slovensko, prebuď sa konečne!
Slovensko sa nachádza v bode nula. Demokraciu nezvláda, spoločnosť sa rozpadá, vykradla sa úcta, rešpekt a spolupatričnosť. Mementom nebola ani vražda Jána Kuciaka (politicky zneužívaná) a ani najhoršie zvládnutá covidová pandémia (v EÚ a v... Čítať ďalej
16 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik