V Rusku sa začína znárodňovanie zbrojoviek?
20 | 05 | 2024 I Milan Laca

Vojenský závod vrátili štátu.  

Nový ruský minister obrany Belousov potrebuje Putinovu podporu na totálne znárodnenie.

Prvý prípad?

Okresný súd v Kalužskom regióne vyhovel občianskoprávnej žalobe Generálnej prokuratúry Ruskej federácie na konfiškáciu akcií Klimovského závodu na špeciálne náboje v prospech štátu. Teraz bude podiel podniku, ktorý patril rodine podnikateľa Borisa Krasnova (hľadaného a skrývajúceho sa v zahraničí), prevedený vlastníctva  Federálnej agentúry pre správu majetku.

Nové ruské bojové zlepšováky. NATO ale nespí
Neviditeľný štít: ako nový systém elektronického boja chráni ruských vojakov pred útokmi dronov. „Laboratórium PPŠ“: „Fumigátor“ vyvinuli na ochranu útočných skupín pred dronmi. Novinka Podľa generálneho riaditeľa vývojovej spoločnosti „PPŠ... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Milan Laca

Mizli peniaze 

Súkromní vlastníci odčerpávali peniaze zo závodu a neinvestovali takmer nič do modernizácie a rozvoja infraštruktúry. "Takéto príbehy - s nedbanlivým prístupom k svojim povinnostiam - musia byť prísne zastavené, čo štát robí," vyhlásil nový majiteľ, firma Rostec.

Preslávili sa...

Zbrojovka sa dostala do povedomia verejnosti v zime, keď došlo k havárii v kotolni, ktorá zásobuje teplom okolité domy. Bola to jedna zo sociálnych funkcií podniku. Výsledkom bolo, že v 20-stupňových mrazoch zostalo v Podolsku 70 domov bez kúrenia a teplej vody. Vladimir Putin prevzal kontrolu nad situáciou a guvernér moskovského regiónu nariadil znárodnenie závodu.

Ďalšie v poradí 

K najnovším pokusom štátu, získať späť obranné podniky, ktoré boli v období liberálnych reforiem bezmyšlienkovite rozpredané súkromným vlastníkom, patrí zhabanie závodu na stavbu lodí v Jaroslavli, ktorý vyrába plavidlá pre ministerstvo obrany. Zmrazili aj práva nedbalých akcionárov podniku JSC LOMO v Petrohrade. Jeho riadenie prešlo na koncern Kalašnikov.  

Putin sľúbil, ale...

Nedávno, na kongrese Ruského zväzu priemyselníkov a podnikateľov Putin ubezpečil  „odborový zväz oligarchov“, že k deprivatizácii nedôjde a nemajú sa čoho báť. „Klimovský závod na kazety je len jedným príkladom,“ poznamenáva ekonóm Valentin Katasonov. "Ťažko povedať, koľko takýchto problematických podnikov obranno-priemyselného komplexu ešte je".

Zbrojovky štátu!

Preto by sa, podľa Katasonova, mali všetky závody ruského obranného priemyslu stať štátnymi. "Nedáva  to stopercentné záruky, súkromníkovi nejde v prvom rade o víťazstvo vo vojne, ale o maximalizáciu zisku. Dúfam, že ministrovi obrany Andrejovi Belousovovi, ktorý teraz pôsobí na pomedzí ekonomiky a vojenských záležitostí, sa nejakým spôsobom podarí presadiť túto tému", vyhlásil Katasonov.

Konflikt v najvyššom vojenskom vedení Ukrajiny
„Otvorené nepriateľstvo“: Na Západe hovoria o boji v najvyššom vojenskom vedení Ukrajiny. Medzi šéfom hlavného spravodajského riaditeľstva a vrchným veliteľom ozbrojených síl o Charkov prebieha otvorený boj. Súperenie V Charkove dochádza k... Čítať ďalej
16 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik