Spoločné vyhlásenie Z. Čaputovej a P. Pellegriniho
16 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa dnes, t. j. vo štvrtok 16. mája predpoludním stretla so zvoleným prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Spoločné vyhlásenie o spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra SR Roberta Fica sa bude konať dnes o 11.30 h v Prezidentskom paláci v Bratislave.

Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie.

 "To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin. Ale napätá atmosféra nenávisti bola naším kolektívnym dielom," vyhlásila prezidentka. Vyzvala na vykročenie z bludného kruhu nenávisti a vzájomných obviňovaní. Spolu s Pellegrinim si podľa svojich slov uvedomujú, že pre spoločnosť je teraz najdôležitejšie upokojiť situáciu. Útok na Roberta Fica označila nielen za ľudskú tragédiu, ale aj útok na demokratické zriadenie. "Myslime teraz preto spolu najmä na jeho skoré zotavenie," dodala.

Zvolený prezident Peter Pellegrini vyzval všetky politické strany, aby načas prerušili alebo utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. Konfrontácia a vzájomné obviňovanie sa politikov je to posledné, čo krajina potrebuje. Pellegrini to uviedol v rámci spoločného vyhlásenia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou k spoločenskej situácii po stredajšom (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Zvolený prezident verí, že nikto z politikov nebude zneužívať útok na premiéra na vytĺkanie politických bodov. Dodal, že ľudia aktuálne potrebujú aspoň základnú zhodu a jednotu politickej reprezentáciu, minimálne civilizované spôsoby vzájomnej komunikácie.
Je zhrozený z toho, kam až môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Súhlasí, že atentát na predsedu vlády je atentátom na demokraciu. "Atentát si zaslúži spoločné odsúdenie a na tento krok môže nadviazať zmierovanie národa a upokojovanie vášní," dodal s tým, že krajina sa musí vybrať cestou pokoja.

Prezidentka podotkla, že politici musia mať moc nad svojimi emóciami, keď chcú vykonávať verejnú moc v štáte. "Musíme mať pod kontrolou svoje myšlienky, slová a skutky. Lebo tak ako myslíme, tým sa stávame, a my sa teraz predovšetkým potrebujeme stať lepšími ľuďmi," skonštatovala.

VIDEO:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik