Česi píšu: Takto začína vojna. Z otraseného Slovenska chodia temné zvesti
16 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Slovensko zažíva šok z atentátu na svojho demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazom násilného presadzovania škodlivých ideológií a politík, neschopnosti časti politického spektra rešpektovať konzervatívny charakter väčšinovej slovenskej spoločnosti a viesť s ňou dialóg. Nejedna vojna sa začala nenávisťou a polarizáciou spoločnosti,“ napísala Parlamentným Listom.cz slovenská vrcholová manažérka v štruktúrach Európskej únie (EÚ) Eva Omerovič Beňová. Prinášame aj ďalšie reakcie.

„Odmietol predlžovanie vojenského konfliktu za našou východnou hranicou dodávkami zbraní a neúnavne vyzýval k mierovým rokovaniam s Ruskom. Na zasadnutie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve poslal splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covidu-19. Pri atentáte na takého predsedu vlády tri týždne pred voľbami do Európskeho parlamentu sa účasť zahraničných spravodajských služieb vylúčiť nedá,“ oznámila Parlamentným Listom.cz slovenská vrcholová manažérka v štruktúrach EÚ Eva Omerovič Beňová.
 
Spýtali sme sa Slovákov na atentát na ich premiéra..., píšu Parlamentní listy.
 

Robert, dať to musíte!

Včera popoludní bol pred Domom kultúry v Handlovej, kde zasadala slovenská vláda, spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica. Útočníkom bol sedemdesiatjedenročný spisovateľ a básnik z Levíc Juraj Cintula. Išlo o politicky motivovanú akciu. Následne bol premiér Fico letecky transportovaný do banskobystrickej nemocnice, kde prekonal päťhodinovú operáciu. Je vo vážnom, ale stabilizovanom stave.

Šokujúca správa zastihla politického komentátora a youtubera Juraja Štubniaka pri prácach v záhrade. „Nikdy by som si nepomyslel, že sa ako spoločnosť dostaneme až do tohto miesta. Treba sa zamyslieť, kto všetko za tým je a odkiaľ toto všetko pochádza. Ale upozorňujem vás, priatelia aj nepriatelia, nedajte sa vyprovokovať a nechajte pracovať orgány činné v trestnom konaní. A Robert, dáte to, dáte to, pretože to dať musíte,“ povedal na videu.

Zdrvená kandidátka v eurovoľbách za Ficovu stranu SMER - Sociálna demokracia Judita Laššáková nám len oznámila, že do Handlovej prišla desať minút po atentáte.

Podnikateľ Pavol zo Žiliny nám napísal: „Sú to pre nás veľmi smutné dni. Napriek tomu, že som v posledných rokoch vnímal každý deň negatívne posuny v správaní zvolených politikov, v hlavnej úlohe zrejme so skutočným bláznom a jeho asistentmi, neveril by som, že na Slovensku zažijeme atentát. Je fakt, že časti spoločnosti to imponovalo. Zlomový bol výsledok prezidentských volieb. Toľko nahromadené frustrácie a nenávisti v ľuďoch tu ešte nebolo. Naši komunikujú len s našimi, navzájom sa nepočúvame. Tak dopadne spoločnosť bez ochoty k dialógu. Teraz sa možno prebudíme!“

Slováci sú v šoku

„Som šokovaná a v duchu s jeho blízkymi, voličmi na Slovensku aj priaznivcami v zahraničí. Verím, že s pomocou lekárov náš premiér vážne zranenia prekoná,“ vyjadrila sa tiež Omerovič Beňová a pokračovala: „Bol to útok na jedného z nás. Otca, syna, manžela, brata, deduška, priateľa. Na odvážneho politika, ktorý aj na medzinárodných politických, ekonomických a vojenských fórach obhajuje záujmy Slovenska. Bol to útok na demokraciu!“ Ako ďalej napísala, tak Fica jeden z lídrov opozície nazval Hitlerom a pred atentátom odvysielala jedna súkromná televízia reláciu s názvom: „Robert Fico – premiér toxického typu“.

Zmätená výpoveď zadržaného útočníka, ktorá prenikla na sociálne siete, naznačuje vraj radikalizovaného človeka podobného strelcovi v budove pražskej Filozofickej fakulty UK alebo rok predtým strelcovi na Zámockej v Bratislave. Útočník, ako napísala ďalej Omerovič Beňová, priznal, že mu vadila politika súčasnej vlády: „Je to odrazom násilného presadzovania škodlivých ideológií a politík, neschopnosti časti politického spektra rešpektovať konzervatívny charakter väčšinovej slovenskej spoločnosti a viesť s ňou dialóg. Nejedna vojna začala nenávisťou a polarizáciou spoločnosti. Musíme sa tomu rázne postaviť!“

Podnikateľ v doprave Martin Klieštinec z Bratislavy spomenul, že ide o silný signál toho, kam sa dostali stredoeurópske hodnoty a neakceptovanie iného politického názoru. V našich končinách to, ako povedal, nikdy guľkou nekončilo, až teraz. „Vysokoškolsky vzdelaný starý človek na premiéra zdvihol zbraň. To je ťažký precedens,“ zmienil.

ParlamentníListy.cz namietli, že aj vražda novinára Jána Kuciaka bola údajne politicky motivovaná. Podľa neho išlo o mafiánsku záležitosť, v ktorej hrala možnú úlohu aj talianska mafia z Kalábrie 'Ndrangheta. „Keď už sa bavíme o tom, čo sa hovorí, tak vraj, že v tom majú prsty americké tajné služby, ktoré chceli na Slovensku zorganizovať Majdan. Ostatne o tom sa hovorí aj dnes. Na nikoho nevznášam obvinenia. Len hovorím, čo sa hovorí medzi ľuďmi,“ dodal.

Ostatne aj Ficovi odporcovia nám napísali. Väčšinou, že udalosť komentovať nechcú, ale atentát ako násilný čin odsudzujú!

AKTUÁLNE VYHLÁSENIE ministra Kaliňáka o stave Roberta Fica
Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zostáva vážny. Rozsah zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly. Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho zdravotný stav, naďalej však nie je ešte mimo ohrozenia života. Informoval o tom vicepremiér a... Čítať ďalej
16 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik