AKTUÁLNE VYHLÁSENIE ministra Kaliňáka o stave Roberta Fica
16 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zostáva vážny. Rozsah zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly. Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho zdravotný stav, naďalej však nie je ešte mimo ohrozenia života. Informoval o tom vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Nemôžem zatiaľ, bohužiaľ, konštatovať, že vyhrávame alebo že prognóza je pozitívna, pretože rozsah zranení, ktoré boli spôsobené štyrmi strelnými ranami, je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná," vyhlásil vicepremiér.

O premiéra sa naďalej stará tím Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Kaliňák vyslovil plnú dôveru v lekársky personál, zdravotné sestry, ošetrovateľov, lekárov, operatérov, ktorí nastavujú liečbu tak, aby sa zdravotný stav predsedu vlády mohol zlepšiť. Zároveň poďakoval za podporné správy pre Roberta Fica.

Minister podľa svojich slov nemá aktuálne informáciu o potrebe ďalšej reoperácie premiéra. "Tieto riziká tu sú, osobitne pri strelnom poranení, kde kinetická energia toho náboja je obrovská, a v zásade v tomto prípade priebeh toho strelného poranenia bol relatívne netradičný a aj to spôsobilo rozsiahlosť poranenia," načrtol.

Minister avizoval, že o vývoji Ficovho zdravotného stavu budú pravidelne informovať.

Kaliňák vyzval médiá, aby sa pri diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii

Podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) vyzval médiá, aby si dávali pozor na možné šíriace sa nepravdivé informácie v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a aktuálnou situáciou. Apeloval, aby sa pri pripravovaných diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii. Vyzval na spoločný návrat k tolerancii. Urobil tak po štvrtkovom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR.

"Skúsme sa v úvode vyhnúť konfrontačným diskusiám, zmeňme dramaturgiu tak, aby ste dali priestor každému, s kým chcete hovoriť, ale aby sme aj my mali možnosť začať s menšou formou konfrontácie a hovoriť k veci, k problémom ktoré nás trápia. Skúsme spoločne vystúpiť na cestu tolerancie," obrátil sa na médiá pripravujúce politické diskusie.

Kaliňák deklaroval, že budú informovať o aktuálnej situácii a poskytnú verejnosti informácie, ktoré môžu. V tomto smere upozornil na riziko šíriacich sa nepravdivých informácií či poloprávd, ktoré by mohli opäť vyvolať vášne.

VIAC:

Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Obvinili strelca, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD). Po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostnej rady SR a vlády to oznámil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt," priblížil minister. Polícia obvinila útočníka z pokusu o úkladnú vraždu.

"Môžem potvrdiť, že podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ani pravicovej, ani ľavicovej," podotkol minister s tým, že ide o osamelého vlka.

Kroky strelca mali byť akcelerované po prezidentských voľbách, s výsledkami ktorých nesúhlasil. "Na ďalšie informácie je uvalené embargo dozorujúcou Generálnou prokuratúrou SR," dodal Šutaj Eštok.

VŠETKY RIZIKOVÉ SKUPINY BUDÚ MAŤ POSILNENÚ OCHRANU

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Po štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Gyimesi: Viac, ako ruskej armády sa bojím európskych šialencov
Podpredseda maďarskej strany Aliancia Győrgy Gyimesi sa na sociálnej sieti „priznal“, že väčšiu obavu, ako z ruskej armády, má zo šialených plánov európskych lídrov. Tí podľa neho toľkokrát posunuli vlastné červené čiary, že im už neverí. Gyimesi... Čítať ďalej
16 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik