Máte platný pas? Najvyšší čas požiadať oň, ak nechcete zostať doma (FOTOGALÉRIA)
15 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Blíži sa letná turistická sezóna a to je pre mnohých Slovákov čas na kontrolu, prípadne výmenu platných cestovných dokladov, pasov. Tá by nemala trvať dlhšie, ako mesiac, no ľudia, ktorí o pas požiadali ešte v marci, naň stále čakajú. S príchodom leta sa dá očakávať, že klientské centrá budú stíhať ešte menej, informujú Topky.sk.

Tí, čo chcú v lete cestovať, sa musia pripraviť na to, že klientske centrá s vydávaním pasov nestíhajú – teraz dobiehajú marcové žiadosti. Ministerstvo hovorí o enormnom záujme a upozorňuje, že do mnohých krajín pas nepotrebujeme. Rezort už predĺžil aj pracovný čas na vydávanie dokladov, no kvôli takmer 200-percentnému nárastu žiadosti je personálu nedostatok. Za tie je zodpovedný aj od začiatku roka avizovaný nárast cien poplatkov, ktorý platí od začiatku apríla.

Štyridsať dní

„Keď som sa tam v piatok bola informovať, že by mal byť už hotový, tak mi bolo povedané, že sa čaká teraz aj 60 dní, že nestíhajú. Nebolo vysvetlené, že na základe čoho nestíhajú. Dobiehali tam pasy len marcové, ktoré mali už dávno mať,uviedla Michaela, jedna zo žiadateliek, ktorá na svoj doklad čaká už 40 dní. Ďalšia klientka má v júli cestovať do Albánska, kam sa bez pasu nedostane.

„Už sme zarezervovali aj letenky aj ubytovanie. Bola som si zobrať lístok a nebolo tam nič napísané. Ani nepovedali, že by to malo byť oneskorené,“ uviedla

Minister Blanár o politike na VŠETKY štyri svetové strany
"Svetové udalosti potvrdzujú, že sme na správnej ceste." Píše v komentári, publikovanom na webe standard.sk minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Pripomína v ňom okrem iného, že "vláda SR vo svojom programovom vyhlásení vyjadrila znepokojenie... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Ivan Brožík
.

Po Schengene s občianskym

„Hlavným problémom v súčasnosti je to, že máme enormný nárast počtu žiadostí. Len tie posledné marcové týždne sme zaznamenali 180-percentný nárast,“ vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Ešte začiatkom mája pritom ministerstvo upozornilo, že občanom SR do krajín patriacich pod Schengen stačí na cestovanie občiansky preukaz. Platí to aj pre deti.

„Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa občiansky preukaz vydáva s platnosťou na päť rokov, občanovi mladšiemu ako šesť rokov možno vydať občiansky preukaz s platnosťou na dva roky," informoval rezort.

Predĺžili pracovné smeny

„Ministerstvo vnútra robí maximum preto, aby sa lehoty nepredlžovali, aby naši občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali," uviedol rezort s tým, že úradníci majú predĺžené pracovné smeny, no personálne kapacity na vydávanie pasov v štandardnom termíne skrátnka nestačia.

Detský občiansky preukaz

V rámci cestovania po EÚ a ďalších štátov, ktoré detský občiansky preukaz uznávajú, je možné využiť tento doklad.

„Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách Schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský občiansky preukaz," pripomenul rezort s tým, že podrobnejšie informácie o každej krajine sa dajú nájsť na stránkach ministerstva zahraničia.

BRUTÁLNY ÚTOK! Vychovávateľku ŠKRTILI tričkom! Za DESIVÝM prípadom stojí len 17-ročné dievča: Jej REAKCIA šokuje
Reedukačným centrom v Zlatých Moravciach otriasa brutálny prípad. Jedna z jeho vychovávateliek počas nočnej služby takmer prišla o život. Fyzicky ju napadla štvorica dievčat vo veku 14-17 rokov. Informáciu priniesla Pluska, ktorá ju má od zdroja... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Čo mohlo spôsobiť nárast žiadostí?

Počet žiadostí sa začal zvyšovať po tom, ako ministerstvo vnútra informovalo o nových cenách za vydanie dokladov, ktoré začali platiť od 1. apríla 2024. Ak by ste nevyhnutne potrebovali získať doklad skôr, priplatíte si tiež.

Topky.sk
Topky.sk
Topky.sk
Cestovný pas, foto: pixabay
Ilustračné foto: pixabay.com

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik