Juraj Blanár: Misia v Južnej Kórei prinesie veľké investície (VIDEO)
15 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Pred tým, ako do funkcie nastúpil minister zahraničia Juraj Blanár (Smer-SSD) a hovorilo sa len o jeho nominácii, opozícia škriekala, aký je to neschopný človek, čo nemá ani šajnu o diplomacii a ako pre Slovensko nedosiahne absolútne nič. Juraj Blanár aj tentokrát z Južnej Kórei prináša dobré správy o novej investícii na Slovensku.

Blanár ocenil prístup juhokórejského ministra zahraničných vecí, s ktorým bola veľmi konštruktívna debata.

„Obaja sme skonštatovali, že vzťahy medzi Slovenskom a Južnou Kóreou sú naozaj vynikajúce. Je to dané tým, že 20 rokov spolupracujeme na ekonomickej a investičnej úrovni,“konštatoval Blanár s tým, že okrem Hyundai či Kie tu pôsobí viac, ako stovka kórejských firiem. Juraj Blanár navrhol svojmu juhokórejskému partnerovi, že Slovensko pripraví návrh dohody o strategickom partnerstve.

„Chceli by sme, aby sme si tento dokument vzájomne pripomienkovali, aby ho mohli na najbližšej návšteve premiéri podpísať,“avizuje Blanár s tým, že tento podpis by mal pravdepodobne prebehnúť na slovenskej pôde. V Južnej Kórei minister tlmočil budúcemu premiérovi, prezidentovi a ministrovi zahraničných vecí pozvanie na Slovensko. Súčasná spolupráca by mohla byť strategická a priniesla by rozvoj aktivít na viacerých úrovniach, čo bolo prijaté pozitívne.

„Vzájomne sme sa podporili v rôznych kandidatúrach, ktoré budeme mať. Tak, ako Kórejská republika teraz deleguje svojho kandidáta do výboru OSN pre ľudské práva, ale aj do výboru špecializujúceho sa na práva detí. My sme zase požiadali o podporu nášho členstva, ako nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN pre roky 28 až 29,“informuje Juraj Blanár.

Zintenzívniť spoluprácu nám pomôže aj nový honorárny konzul

Ten pomôže aj pri získavaní ďalších investorov. K investíciám však podľa neho na Slovensko chceme dostať aj výskumné a vývojové centrá. Slovenskú ekonomiku potrebujeme diverzifikovať do oblastí s vyššou pridanou hodnotou, akou sa javí práve výskum a vývoj.

Slovensko a Južná Kórea sa zhodujú aj v názoroch na prebiehajúce konflikty v Gaze či na Ukrajine, no preberali aj vzťahy Severnej Kórei s Čínou a Ruskou federáciou. „Slovenská republika so znepokojením vníma množstvo výmeny, ktoré je medzi Severnou Kóreou a Ruskou federáciou,“ hovorí Blanár s tým, že to porušuje štyri rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré podporila ako nestály člen aj Slovenská republika. Bezpečnostnej rade bude od júna predsedať Južná Kórea a vzala si za cieľ vyriešiť práve tento problém.

Český prezident už vidí vojnu inak. NEBOJOVAŤ, ROKOVAŤ
Prezident Českej republiky urobil nečakané vyhlásenie o ukrajinskom konflikte. Ukrajinskú krízu treba zastaviť a začať rokovania. Zmenil názor O tom je presvedčený český prezident Petr Pavel. Hlava štátu vyzvala obe strany, aby začali... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Milan Laca

Blanár hovorí o úspešnej misii nie len z politického hľadiska, ale aj z hľadiska vzájomného obchodovania. „Z toho konštatujem, že môžeme v blízkej budúcnosti oznámiť ďalšiu investíciu. Myslím, že to bude z úrovni predsedu vlády. Investícia je vo vysokom štádiu,“ povedal Blanár. Doplnil, že sa bude realizovať aj rozšírenie podpory pre Kia motors vo výške 30 miliónov eur v Tepličke nad Váhom s tým, že závod by najneskôr o dva roky mal začať s produkciou elektromobilov.

Ďalšia investícia sa bude týkať zámeru vybudovať ďalší blok atómovej elektrárne. V Južnej Kórei pracuje 36 reaktorov a juhokórejský prezident oznámil, že by chceli do sveta exportovať ďalších 10 reaktorov s technológiou a skúsenosťami, kde je Slovensko jedným z partnerov pre možnú spoluprácu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik