Ceny potravín poklesli. Neveríte? Analýzy vás presvedčia
17 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Podľa analytikov na burzách zlacneli mlieko, mliečne výrobky a vajíčka. Analytici hovoria, že tento pokles cien sa postupne prejaví aj na maloobchodných cenách v našich obchodoch. V medziročnom porovnaní podľa nich ceny potravín v apríli stagnovali a oproti marcu dokonca klesali. Ceny jedla rekordne rástli najmä v prvej polovici roka 2023, na jeseň sa však inflácia podľa portálu HNonline znížila na jednociferné číslo. V apríli sa dokonca od mája 2021 rast cien zastavil.

Analytici porovnávali ceny v marci a v apríli, pričom zistili, že mlieko, mliečne výrobky a vajcia kupujeme za menej peňazí. Pre  HNonline vysvetlili, ako je to možné. Mierne sa ale zvýšili ceny cukroviniek, za čo je zodpovedná cena kakaa. Trh naopak očakáva zníženie cien cukru. Inflácia už veľmi nemá kam klesnúť, no neočakáva sa ani jej veľký nárast.

Dva mesiace po sebe

Domácnosti na Slovensku nechávajú štvrtinu rodinných rozpočtov práve v predajniach s potravinami. Keď analytici porovnali ceny medzi dvoma nasledujúcimi mesiacmi, zistíli, že potraviny zlacneli o tri desatiny percenta. Je to vraj už druhý pokles za sebou. Podľa Štatistického úradu druhý mesiac za sebou lacnejú základné potraviny, ako mlieko, výrobky z neho, či vajcia – oproti marcu ceny klesli o 1,3 desatiny percenta.

Máte platný pas? Najvyšší čas požiadať oň, ak nechcete zostať doma (FOTOGALÉRIA)
Blíži sa letná turistická sezóna a to je pre mnohých Slovákov čas na kontrolu, prípadne výmenu platných cestovných dokladov, pasov. Tá by nemala trvať dlhšie, ako mesiac, no ľudia, ktorí o pas požiadali ešte v marci, naň stále čakajú. S príchodom... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Nie len slovenský jav

„Ceny v Európe sú synchronizované. Jedlé oleje, maslo či mliečne produkty lacnejú naprieč celou Európou a je to spôsobené poklesom cien relevantných agrokomodít a poľnohospodárskych produktov na svetových trhoch,“konštatujú analytici NBS Michal Marenčák a Rastislav Čársky.

Ceny mliečnych výrobkov vo svete monitoruje aj index FAO. Ten dosiahol v apríli priemernú hodnotu 123,7 bodu, čo oproti marcu predstavuje 0,3 desatinový pokles. Za najväčší prepad medzinárodných cien sušeného odstredeného mlieka je zodpovedný hlavne slabý dovozný dopyt po spotových dodávkach pri vysokej exportnej dostupnosti najmä v západnej Európe.

Za nižšie svetové ceny syrov môže posilnenie amerického dolára. Ceny masla zase rástli kvôli stabilnému dovoznému dopytu a o niečo nižším zásobám v západnej Európe. Odo dna sa mierne odrazili aj ceny sušeného plnotučného mlieka v dôsledku zvýšeného dopytu po strednodobých zásobách a sezónne klesajúcej produkcie mlieka v Oceánii, informujú HNonline.

Zdražel sladký život

„Na druhej strane údaje Štatistického úradu ukázali, že v apríli oproti marcu citeľnejšie zdraželi tovary v kategórii cukor , džem, med, čokoláda a cukrovinky, a to o 2,4 percenta, čo môže byť reakciou na rast burzových cien kakaa,“hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Pixabay | Ilustračný obrázok - Kakao

Index cien cukru FAO však avizuje, že ceny cukru klesajú, oproti marcu o 4,4 desatiny percenta. To súvisí s lepšími výhliadkami svetových dodávok. Tie z Indie či Thajska by mali byť vyššie, ako sa očakávalo. Sľubne vyzerajú aj zrážky v Brazílii – po dlhšom období sucha vylepšili vyhliadky na lepšiu úrodu a prispeli k poklesu cien. Svoje urobil aj pokles tamojšej meny voči doláru. Obmedzili ho však vyššie ceny ropy a etanolu.

Ceny by rásť nemuseli

„Náklady poľnohospodárov v EÚ začali klesať a odráža to 10-percentný medziročný pokles farmárskych a veľkoobchodných cien. Rovnako ceny hnojív, ako významný náklad v poľnohospodárskej výrobe, medziročne klesli o 40 percent,“ priblížili Marenčák a Čársky, podľa ktorých sa aj výrobné ceny potravín znížili.

„Takzvané momentum inflácie potravín, teda pohľad na trojmesačnú, sezónne očistenú infláciu v eurozóne, sa znížilo z dvojciferných úrovní na takmer jedno percento. Spomaľuje sa aj na Slovensku a vzhľadom na doterajší výrazný nárast potravinárskych cien existuje priestor na pokračujúcu stabilizáciu,“ dodávajú HNonline.

Český prezident už vidí vojnu inak. NEBOJOVAŤ, ROKOVAŤ
Prezident Českej republiky urobil nečakané vyhlásenie o ukrajinskom konflikte. Ukrajinskú krízu treba zastaviť a začať rokovania. Zmenil názor O tom je presvedčený český prezident Petr Pavel. Hlava štátu vyzvala obe strany, aby začali... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Milan Laca

Inflácia už veľmi nemá kam poklesnúť

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák však hovorí, že v nasledujúcich mesiacoch sa zvoľňovanie dynamiky rastu cien nepredpokladá.

„Už v máji očakávame, že by sa 14-mesačné nepretržité zvoľňovanie medziročnej inflácie mohlo zastaviť a tempo sa opäť, hoci len nepatrne, opätovne zrýchli. Na rozdiel od úvodu roka už totiž počas neskorej jari a leta prestane na medziročnú infláciu pôsobiť priaznivý bázicky efekt,“ vysvetlil Koršňák. Skôr by sme sa mali pripraviť na zvyšovanie inflácie, v tomto roku by však nemala prekročiť trojpercentnú hranicu.

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik