Medveď útočil za bieleho dňa!
14 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Medvede desia aj obyvateľov Hornej Oravy. Len v okolí Liesku, Vitanovej a Čimhovej ich vídavajú niekoľko. Vrátane medvedice s mladými. Donedávna ich považovali viac-menej za atrakciu, kým nestrhli jalovicu. O situácii informuje portál My Orava.

Miestni v horách mnohokrát vídali medvedie stopy, občas zazreli aj zviera, no doteraz to bola vždy skôr len atrakcia. Až do 10. mája, kedy medzi Vitanovou a Čimhovou počas dňa medveď vystrašil stádo jalovíc, kúsok odtiaľ strhol dve ovce. Na obhliadku sa chystá Zásahový tím, ktorý bude mať čo robiť aj v neďalekej Nižnej nad Oravou. Problém má „na stole“ aj odbor životného protredia na okrese v Tvrdošíne. Roháče sú vyhľadávaným miestom pre turistov, miestni sa preto obávajú o ich bezpečnosť.

Najväčšia jalovica nepadla

Takmer osemdesiatnik Štefan Duda chová hospodárske zvieratá cez tri desaťročia. Za ten čas nemal zlú skúsenosť s medveďmi, až prišiel 10-ty máj.

„Neboli ešte ani štyri hodiny popoludní, keď mi volal sused, že mi utiekli jalovice. Kým som k nim prišiel, boli na druhej strane cesty a asi kilometer od ohrady. Snažil som sa ich nahnať naspäť, no pri ceste sa opäť rozutekali,“ hovorí Duda pre My Orava. Musel preto zavolať syna, aby zvieratá dostali do oplotku, no vyplašené jalovice si ľahli k potoku a do druhého dňa sa odtiaľ nehli. Chovateľovi to samozrejme nedalo a zisťoval, čo sa mohlo stať. Najväčšie zviera, zhruba 500 kg vážiaca jalovica mala na zadnej časti škrabance po medvedích pazúroch.

Rýchla správa! Mazák na Ústavnom súde neuspel. O 50-tisícovom odškodnom sa mu môže snívať
Ústavný súd zamietol sťažnosť bývalého šéfa Súdnej rady Jána Mazáka. Na aprílovom rokovaní desať členov rady zdvihlo ruku za jeho odvolanie. Dôvodom je nelegálne lustrovanie sudcov. Mazák tak môže o 50-tisícovom odškodnom IBA snívať. Mazáka... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ovca toľko šťastia nemala

Neďaleko Dudovho má stádo oviec Jozef Lieskovský. Ten toľko šťastia nemal – medveď mu strhol dva kusy.

„Jednu našiel zadusenú, z druhej zostala iba časť zadnej nohy. Keby to boli vlky, vyžrali by mäso a zvyšok by nechali. Ale ak útočí medveď, nenechá nič,“povedal Ján Šefčík z Čimhovej, ktorý o útokoch informoval kompetentných.

Konzultovali aj so zásahovým tímom

Starosta Čimhovej Dušan Duda varoval aj obyvateľov obce, aby si dávali pozor.

„Konzultovali sme to so zásahovým tímom, ochranármi aj pracovníkmi odboru životného prostredia,“ informoval starosta s tým, že aj on nedávno v horách nad dedinou videl medvedicu s mláďatami, no nevnímal to ako problém – medvede  do hôr predsa platia. Lenže tentokrát šelma „zasahovala“ ani nie pol kilometra od obce, pri hlavnej ceste a s tým už podľa neho treba niečo robiť.

Predseda čimhovského urbáru Patrik Lieskovský chodí po chotári každý deň. Často vída nielen medvedie stopy, ale aj zvieratá.

Nie len odpad po zabíjačkách

Patrik Lieskovský ako predseda urbáru v Čimhovej chodí po chotári denne a nie len medvedie stopy vída v hore pravidelne. Apeluje preto na obyvateľov, aby zostatky po zabíjačkách riešili kafilérkou, nie vyhodením kúsok za dedinu.

„Niet sa potom čo čudovať, že medvede chodia čoraz bližšie k dedinám. Myslím si tiež, že staršie samce vytláčajú mladšie a tie sa presúvajú nižšie,“ hovorí Lieskovský s tým, že aj jeho prekvapilo, že medveď útočil kúsok od hlavnej cesty a za bieleho dňa – za normálnych okolností by sa medveď hluku civilizácie mal báť.

Zásahový tím plánuje situáciu riešiť

Čimhová patrí pod gesciu Zásahového tímu pre medveďa hnedého Západ. Tento tím hlásenie o útoku eviduje a chystá sa na obhliadku priamo na miesto. Tá by mala prebehnúť v najbližších dňoch.

„Vyhodnotíme, či je medveď nebezpečný, či vstupuje aj do intravilánu, či je ohrozenie, alebo nie je a na základe toho uvidíme, aké kroky podnikneme a aké opatrenia prijmeme,“ informovala členka tímu. Okrem Čimhovej členovia Zásahového tímu navštívia aj obec Nižná nad Oravou. Tu medveďa zaregistrovali pred týždňom a obec na Facebooku vydala výstrahu. Tým však neskončí – plánuje inštalovať výstražné tabule, prípadne plašiče našej najväčšej šelmy.

Facebook / Obec Nižná nad Oravou

Riešia to aj v Tvrdošíne

Pracovníci Odboru životného prostredia v Tvrdošíne sa situáciou zaoberajú tiež Šefčík hovorí, že „na poplach“ miestni bijú ešte v čase, kým sa nič vážne nestalo ľuďom. Pamätajú totiž na to, že prichádza letná sezóna.

„Nejde ani tak o mňa či o jalovice. Ale je jar, čoskoro leto, chodí tam mnoho žien, detí, na čučoriedky a maliny. Aby nebolo treba do tých košíkov zbierať ľudí,“ obáva sa Štefan Duda.

Odlovil medvedicu, teraz dostane medveďa (VIDEO)
Poslanec NR SR Rudo Huliak (nom. SNS) si dovolil zastreliť nedveďa! Pobúrená liberálna a progresívna časť Slovenska „šla do vývrtky“, kým mnoho chovateľov dobytka, poľnohospodárov, či bežných ľudí z podhorských oblastí si povedalo: konečne to... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik