Dôchodcovia môžu jasať! 13. dôchodky budú vyššie ako kedykoľvek! Tabuľka s definitívnymi číslami
14 | 05 | 2024 I Eka Balašková

K poberateľom starobných, či iných dôchodkov bude štát v tomto roku štedrejší, ako kedykoľvek v minulosti. Plnohodnotný trinásty dôchodok prináša novela zákona o sociálnom poistení, ako novú dôchodkovú dávku. Tú seniori a invalidní dôchodcovia dostanú v závislosti od druhu dôchodku, najmenej to však bude 300 eur. Doterajší trinásty dôchodok bol vyplácaný ako štátna sociálna dávka, informujú Topky.

O túto dávku seniori nebudú musieť žiadať – Sociálna poisťovňa ho bude vyplácať v štandardnom decembrovom termíne automaticky, s bežným dôchodkom. Ak poberáte súbeh niekoľkých dôchodkov, v tom trinástom sa bude prihliadať len na jeden, najvyšší z nich. Minister práce tiež vysvetlil, v čom sú nové trináste dôchodky spravodlivejšie a tiež to, že neohrozia konsolidáciu verejných financií.

Kto má nárok?

„Nárok na 13. dôchodok a jeho výplatu v decembri 2024 bude mať poberateľ dôchodku, ktorý má v decembri 2024 nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku,“zhrnuli Topky.

NKÚ ZASADIL RANU PRE MATOVIČA! JEHO REAKCIA JE ŠOKUJÚCA!
Podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) riadenie pandémie koronavírusu na Slovensku zlyhalo. Informoval o tom portál spravy.rtvs.sk s tým, že to vyplýva z výsledkov kontrol. Podľa správy vláda svoje povinnosti presúvala na samosprávy. Úrad... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Koľko?

„Ak bude priemerná suma daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude vo výške 300 eur," informujú s tým, že suma bude predstavovať priemernú mesačnú sumu konkrétneho druhu dôchodkov za kalendárny rok. Tie sú zhrnuté do nasledujúcej tabuľky:

Topky.sk

Ako sa budú vyplácať?

Pri súbehu nárokov na dva alebo viaceré 13. dôchodky, sa vyplatí len jeden, s najvyššou sumou 13. dôchodku.

„Na účely určenia sumy 13. dôchodku sa nebude prihliadať na ďalšie dôchodkové príjmy (napríklad dôchodok z cudziny alebo dôchodok vyplácaný zo starobného dôchodkového sporenia). O 13. dôchodok nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí v decembri 2024 automaticky spolu s dôchodkom. O 13. dôchodku Sociálna poisťovňa nebude vyhotovovať rozhodnutie,dodala poisťovňa.

Spravodlivosť

Podľa Erika Tomáša sú trináste dôchodky spravodlivé.

„Keby sme chceli striktne dodržať línie 13. dôchodku, tak by sme potom opäť museli vyplatiť tým s vyššími dôchodkami viac, čo by nebolo spravodlivé. Preto dávame 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok," uviedol Tomáš.

Minister práce hodnotí prvý mesiac projektu Právo na prvé zamestnanie
Od polovice apríla sa mohli zamestnávatelia hlásiť do projektu Právo na prvé zamestnanie, ktorý vyhlásilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR. Po mesiaci od jeho vyhlásenia Erik Tomáš hovorí o efektívnej pomoci riešenia... Čítať ďalej
11 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Veľký výdavok

Tieto dôchodky budú Slovensko stáť 830 miliónov eur, no podľa Tomáša sa s 300 miliónmi rátalo pravidelne každý rok na malý 13. dôchodok.

„Samotná Rada pre rozpočtovú zodpovednosť skonštatovala že sa minimálne 100 miliónov eur vráti do rozpočtu naspäť cez DPH. takže výdavok navyše oproti predchádzajúcemu roku je na úrovni asi 400 miliónov eur. Takže, nielenže vyplácame sociálne benefity, ale aj konsolidujeme," dodal s tým, že konsolidácia bude na jednom percente hrubého domáceho produktu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik