BUDE DUSNO! Do hokejovej Prahy sa chystá tisíce traktorov. Poľnohospodári majú dosť vlády
14 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

V Česku poľnohospodári v protestoch , ktoré pripravujú na budúci týždeň, pritvrdia. Ich cieľom je zasiahnuť Ministerstvo poľnohospodárstva, uviedol v Dvadsiatich minútach Radiožurnálu predseda poľnohospodárskeho zväzu a viceprezident Agrárnej komory Martin Pýcha. Podľa neho je situácia už zúfalá, ale vláda ju stále zľahčuje a ignoruje.

Poľnohospodársky zväz, Agrárna komora a ďalšie poľnohospodárske organizácie vyhlásili ďalší protest, má sa odohrať v Prahe budúcu stredu 22. mája. "V stredu bude konať vláda a naším cieľom je protestovať v čase, keď by mala vláda zasadať," uviedol Martin Pýcha.

Na budúci týždeň poľnohospodári v protestoch pritvrdia: „Pritvrdíme v tom, že príde väčšie množstvo poľnohospodárskej techniky. Mohli by sme sa pohybovať v tisícoch kusoch poľnohospodárskej techniky. Rádovo je to o 30 až 40 percent viac ako pred dvoma mesiacmi. Určite väčšia je aj trasa oproti minulosti, kedy sme sa snažili vyhýbať tým hlavným dopravným tepnám. Tentoraz trasa povedie aj okolo Ministerstva poľnohospodárstva, je naším cieľom ho zasiahnuť. Trasa povedie teda čiastočne aj po magistrále a možno predpokladať, že tam to bude mať vplyv aj na dopravu,“ uviedol Martin Pýcha, viceprezident Agrárnej komory.

„Tá atmosféra v tom sektore je veľmi negatívna smerom k vláde, smerom k tomu, že situáciu v tom poľnohospodárstve prehliada, zľahčuje, bagatelizuje,“ uviedol, že táto ignorancia vlády voči poľnohospodárskemu sektoru budí veľké emócie,“ doplnil.

NKÚ ZASADIL RANU PRE MATOVIČA! JEHO REAKCIA JE ŠOKUJÚCA!
Podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) riadenie pandémie koronavírusu na Slovensku zlyhalo. Informoval o tom portál spravy.rtvs.sk s tým, že to vyplýva z výsledkov kontrol. Podľa správy vláda svoje povinnosti presúvala na samosprávy. Úrad... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Situácia už je zúfalá

Vyvrátil kritiku, že sa do Prahy jazdí len prekážať a obštruovať, namiesto toho, aby bola poľnohospodárska technika na poliach: „Ja by som bol strašne rád, aby si každý uvedomil, že poľnohospodári by potrebovali pracovať skôr na poliach a to, že sa rozhodnú jeden deň demonštrovať do Prahy, tak je to dané tým, že tá situácia je zúfalá a oni už volajú o pomoc,“ vysvetľuje Pýcha.

„Mám ale stále pocit, že to volanie českých poľnohospodárov nie je brané vážne, je veľmi zľahčované, a to nie je dobre,“ zopakoval Martin Pýcha.

„Snažíme sa komplikovať to čo najmenej, chceme to urobiť tak, že sa poľnohospodárska technika zíde pred Prahou a potom pôjde v kolóne. Nie vždy sa to darí,“ povedal, že nie je cieľom dopravu blokovať.

Pri minulom proteste veľkú pozornosť vzbudil vysypaný hnoj pred Úradom vlády, ale poľnohospodárskych účastníkov protestu nebudú nabádať, aby sa podobné veci opakovali, alebo aby ich bolo viac. „Ani jedno, ani druhé. Máme nejaký scenár, ktorý nič také neplánuje, ale nemôžem vylúčiť, že sa nejaký poľnohospodár k podobnému činu rozhodne,“ povedal Pýcha.

„Naším cieľom je, aby vláda rovnako ako v iných krajinách nejakým spôsobom riešila situáciu. Nemôžem uprieť snahu ministra Výborného niektoré veci posunúť ďalej, rozhodne to ale nerieši tie kľúčové problémy, ani nemám istotu, že tam, kde pán Výborný sľubuje nejaké kroky ako znižovanie administratívy, zníženie množstva kontrol, byrokracia, nie sú konkrétne návrhy na stole, sú to zatiaľ skôr sľuby a my čakáme na konkrétne návrhy,“ povedal predseda poľnohospodárskeho zväzu Martin Pýcha.

Poľnohospodári v Prahe, ktorá hostí MS v hokeji

Poľnohospodárske protesty môžu byť mediálne vidieť o to viac, že ​​v Prahe a Ostrave práve prebiehajú hokejové majstrovstvá sveta. Česká republika totiž po deviatich rokoch znova hostí svetový šampionát. Hokejové majstrovstvá sveta vypukli v piatok 10. mája, finále je naplánované na nedeľu 26. mája.

Stoltenberg priznal trpkú pravdu o Ukrajine
V prípade porážky Ukrajiny vo vojenskom konflikte bude zbytočné vynakladať úsilie a peniaze na jej obnovu. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na mládežníckom summite Severoatlantickej aliancie. "Pokiaľ ide o obnovu Ukrajiny po... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik