BRUTÁLNY ÚTOK! Vychovávateľku ŠKRTILI tričkom! Za DESIVÝM prípadom stojí len 17-ročné dievča: Jej REAKCIA šokuje
14 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Reedukačným centrom v Zlatých Moravciach otriasa brutálny prípad. Jedna z jeho vychovávateliek počas nočnej služby takmer prišla o život. Fyzicky ju napadla štvorica dievčat vo veku 14-17 rokov. Informáciu priniesla Pluska, ktorá ju má od zdroja blízkeho reedukačnému centru.

Kolegyňa vychovávateľky z iného poschodia začula čudný ruch a tak zisťovala, čo sa deje. Žena už mala okolo krku obmotané tričko a tvár plnú modrín a podliatín. Privolaná bola polícia a záchranná služba, ktorá napadnutú odviezla na ošetrenie a aktuálne je práceneschopná. Aktérka útoku je hospitalizovaná na detskej psychiatrii a „polepšovňa“ posilnila nočné služby. Aká je štruktúra tohto zariadenia? Kompetentní sa k prípadu zatiaľ nevyjadrujú, no správa GP spred zhruba pol roka hovorí o hrozných podmienkach v podobných zariadeniach

Verbálne útoky už zažili

„Napadli ju na chodbe. Na tomto poschodí boli ostatné dievčatá za zatvorenými dverami, ani nosy nevystrčili. Síce útočníčky nemali podporu, ale ani odpor tých ostatných. Išlo akoby o takú tichú dohodu,” vyjadril sa zdroj Plusky s tým, že toto je jeden z veľmi mála fyzických útokov dievčat. Organizátorka útoku skončila v rukách polície a podľa dostupných informácií ju mali pravdepodobne zobrať na detskú psychiatriu.

Rýchla správa! Mazák na Ústavnom súde neuspel. O 50-tisícovom odškodnom sa mu môže snívať
Ústavný súd zamietol sťažnosť bývalého šéfa Súdnej rady Jána Mazáka. Na aprílovom rokovaní desať členov rady zdvihlo ruku za jeho odvolanie. Dôvodom je nelegálne lustrovanie sudcov. Mazák tak môže o 50-tisícovom odškodnom IBA snívať. Mazáka... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Tri oddelenia

Reedukačné centrum má tri poschodia, pričom na každom je zhruba 20 dievčat. Na tie v nočnej dohliada jeden vychovávateľ, no po napadnutí pristúpili k posilneniu nočných služieb..

Nachádzajú sa tu tri oddelenia - jedno je určené pre žiačky základnej školy, ďalšie pre mamičky deťmi a v poslednom sú stredoškoláčky.

„Všetko sú to dievčatá, ktoré majú poruchy správania, čiže majú už nejaké delikty za sebou - záškoláctvo, úteky, drogy, rôzne partie a dokonca aj ublíženie na zdraví. Aj ťažké… takže toto nie je pre ne žiadna novinka,” hovorí zdroj s tým, že aj prostredie, z ktorého prišli bolo problematické.

17-ročné dievča údajne povedalo, že ju mrzí len to, že sa jej to nepodarilo dokonať.

Ticho okolo prípadu

Pluska sa obrátila na vedenie centra, ministerstvo školstva a na Generálnu prokuratúru. Ani jedna z inštitúcií sa k prípadu nechcela vyjadriť.

„V súčasnosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie týkajúce sa priebehu odhaľovania a vyšetrovania trestnej činnosti v uvedenej veci, a to z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu prebiehajúcich vyšetrovacích úkonov,“uviedla pre portál Zuzana Drobová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry. Aj ministerstvo školstva priznalo, že o prípade vie, no vyjadrovať sa nemôže.

Prebehli kontroly

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte začiatkom roka priniesol správu o stave reedukačných centier na Slovensku. V roku 2023 prebehli kontroly v 13 centrách. Tamodhalili závažné porušovanie práv detí. Dokonca ich mali menšom rozsahu, než odsúdení vo výkone trestu odňatia slobody. Prokuratúra konštatovala, že reedukačné centrá v súčasnosti neplnia svoj účel a pre deti nepredstavujú bezpečné miesto.

Slovensko je skládkou odpadu z Talianska! Ďalšie zistenia SIŽP!
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) preukázala ďalšie nezákonné cezhraničné prepravy odpadu z Talianska na Slovensko. Viac ako 102 ton odpadov z plastov, textilu, kovov, vlny, papiera a lepenky či z dreva a iných nešpecifikovaných... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik