SND opäť zobrazuje Pannu Máriu– a opäť podozrivo dehonestujúco
13 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Sprofanované Slovenské národné divadlo, ktoré sa vyžíva v ošklivosti, trápnosti, v protikresťanskom a protinárodnom sentimente oblepilo (prinajmenšom) celú Bratislavu plagátmi, na ktorých je zobrazená Panna Mária – plagáty sú pritom k hre o pacientoch v blázinci.

Na „umelecky“ stvárnenom plagáte sa nachádza nádherná busta Panny Márie od talianskeho sochára Giovanniho Strazzu. Busta z polovice 19. storočia pre svoj atypický, no veľmi vznešený vzhľad nesie názov „Zahalená Panna“. Socha vznikla v Ríme, no sám autor ju daroval kanadskému biskupovi mesta St. John’s (provincia Newfoundland) Johnovi Thomasovi Mullockovi, ktorý ju označil za „dokonalý umelecký skvost“. Busta sa niekoľko rokov nachádzala v jeho biskupskom paláci, ale potom ju daroval neďalekému kláštoru, kde je uchovávaná dodnes, píše portál Christianitas.sk

Uniká pointa

Vyobrazenie „Zahalenej Panny“ sa teda nachádza na novom plagáte SND k hre s názvom „Blázni z Valencie“. Čo má spoločné socha Panny Márie z Ríma dnes uložená v Newfoundlande so španielskou Valenciou, to nevieme. Okolo tváre Božej Matky na plagáte divadla je však niekoľko sŕdc – vyobrazených ako ľudské orgány, nie tradičný symbol srdca. Vo videoukážke srdcia obklopujúce tvár Panny Márie „bijú“ a celé to pôsobí podivne modernisticky až odpudivo.

Avšak podivné je i to, o čom vlastne sú „Blázni z Valencie“

Ide o divadelnú hru zo 17. storočia („v podaní SND“) o… pacientoch v blázinci. Divadlo na svojich stránkach k predstaveniu uvádza:

„… vedeli ste, že vo Valencii založili v 17. storočí jeden z prvých ústavov pre duševne chorých v Európe? Možno aj touto skutočnosťou sa inšpiroval Lope de Vega, keď písal hru, v ktorej sa Floriano a Erifila – on pred trestom z domnelej vraždy, ona pred vynúteným sobášom – s pomocou rôznych osôb skrývajú práve v blázinci. Berú na seba inú identitu a kolotoč nedorozumení, spletitých lások a výbušných vášní, špehovania a donášania sa môže naplno roztáčať.“

Zdroj: facebook.com/SND | Plagát k predstaveniu

Čo má načrtnutý dej spoločné s Pannou Máriou?

Iste, iste, ako by povedali „umelci“ – „my ničomu nerozumieme, nevieme čítať s porozumením“. Týmto „umelcom“ však treba pripomenúť slová pápeža Benedikta XVI.: „Nejednoznačnosť je znakom démonického vplyvu.“

Áno – toto je presne to, čo robia: sú zámerne nejednoznační. „To nie je myslené vážne, to je len metafora, myšlienka, predstava, fatamorgána; to sa v skutočnosti nedeje…“ Keď niekto zobrazuje Pána Ježiša a Pannu Máriu dehonestujúco – je to DEHONESTÁCIA, je to URÁŽKA, je to VÝSMECH. A oni sami to veľmi dobre vedia.

Toto už je druhá zámerná dehonestácia Panny Márie v priebehu len dvoch mesiacov! Spomínate si ešte na toto vyobrazenie Matky Boha?:

Záber z hry „Ježiš z Montrealu“
zdroj: youtube.com/SND

Aj to je len „symbolické vyobrazenie“ z celkovo „symbolickej“ hry „Ježiš z Montrelu“ , kde boli nad krížom premietané zábery z pornografického filmu, a proti ktorej Nadácia Slovakia Christiana vyzbierala vyše 8-tisíc podpisov. Zdá, sa že to SND nestačilo.

A čerešnička na záver

Riaditeľ divadla, neslávne známy Matej Drlička sa na nich vo svojom liste oboril, že keď poukázali na to, že „Ježiš z Montrealu“ bol hraný práve cez Veľkú noc – čo bola podľa jeho slov len „náhoda“. Potom je tu však ďalšia podobná „náhoda“: pretože SND oblepilo celú Bratislavu svojím dehonestujúcim zobrazením Panny Márie v mesiaci máj – ktorý je tradične označovaný za „mesiac Panny Márie“.

Týmto opäť vyzývame predstaviteľov Ministerstva kultúry, aby sa situáciou v Slovenskom národnom divadle začala vážne zaoberať – začína byť totiž neúnosná.

Gender ideológia zvalcovala Eurovíziu 2024! Vyhral nebinárny rapper Nemo
Pamätáte sa na skvelý film Hľadá sa Nemo? Tak presne ako rybka v tomto animovanom filme v hlavnej úlohe pôsobí na prvý pohľad víťaz Eurovízie 2024 raper Nemo zo Švajčiarska. V tohtoročnom 68. ročníku Eurovízie zvíťazilo Švajčiarsko. "Reprezentoval... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.