Prečo ilegálny predaj zákuskov predstavuje VÁŽNY problém
13 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Ilegálne predaje zákuskov, ktoré prebiehajú prevažne cez internet a sociálne siete, stoja štát 12 miliónov ročne. Nelegálne prevádzky sú zároveň rizikom pre spotrebiteľov pre nekontrolovateľnosť a nedodržiavanie akýchkoľvek potravinárskych predpisov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizoval Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov v priebehu rokov 2022 a 2023.

„Naši analytici takmer dva roky pracovali na tom, aby identifikovali jednotlivých „podnikateľov“, ktorí prevádzkujú činnosť v oblasti cukrárskej výroby načierno, v rozpore s platnou legislatívou. Analyzovali sme veľkosť ich objednávok i hodnotu dodávok tovarov ku konečnému spotrebiteľovi. Ročne tieto aktivity pripravia štát o zhruba 12 miliónov eur. Zároveň platí, že na to ak niekto neplatí odvody, dane, poistné a ostatné poplatky požadované legislatívou, doplácajú poctiví cukrári či pekári. Ubezpečujem, že Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov bude brániť prácu i zamestnancov všetkých poctivých výrobcov zákuskov a koláčov, ktorí oficiálne a v súlade so všetkými pravidlami zamestnávajú tisícky ľudí v krajine,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Výroba potravín totiž musí spĺňať množstvo hygienických i administratívnych noriem

Ilegálne predaje sú celoslovenský problém, ktorý sa vyskytuje vo väčšej či menšej miere v každom z regiónov krajiny. Z prieskumu SZPCC vyplynulo, že napríklad v Novom Meste nad Váhom je takmer 40 nelegálnych podnikateľov predávajúcich zákusky, koláče a iné sladké špeciality. V Námestove je ich dokonca až 60. Zväz preto začal komunikovať s Ministerstvom vnútra SR, agrorezortom, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou, Úradom verejného zdravotníctva aj Finančnou správou SR. Ilegálni predajcovia na internete tak budú zaznamenávaní, identifikovaní a preverovaní štátnymi orgánmi. Výroba potravín totiž musí spĺňať množstvo hygienických i administratívnych noriem. Splniť ich má možnosť ktokoľvek a môže tak legálne v sektore pôsobiť. Okrem sladkých výrobkov sa pritom na trhu často objavujú aj nelegálne predávané iné produkty ako obložené chlebíčky, jednohubky, dokonca hotové jedlá či široké spektrum mäsových špecialít, ktoré predajcovia často ponúkajú cez sociálne siete. Zaujímavosťou je, že kupujúci nenakupujú tieto výrobky kvôli tomu, aby čo-to ušetrili, lebo cena nelegálnych podnikateľov je často omnoho vyššia ako od legálnych výrobcov potravín.

Farbivá z Číny

„Treba si uvedomiť, že tu nejde o „fazuľky“. Tieto výrobky sa často ponúkajú s prívlastkami ako „domáce“, „tradičné“, „poctivé“, či „ako od babičky“. Ale zdravotné riziká sú podľa našich zistení obrovské. Napríklad na narodeninové či detské torty títo čierni predajcovia používajú často lacné nelegálne farbivá z Číny, ktoré obsahujú látky, ktoré by hygienici na trhu EÚ nikdy nepovolili. Utajené výrobne pritom nespĺňajú ani základné hygienické požiadavky. Kupujúci sa tak vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely cez E. coli až po rôzne plesňové ochorenia, nehovoriac o vážnych ohrozeniach spôsobených ťažkými kovmi,“ vysvetlil M. Lapšanský.

----------------------------

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

V Bratislave horí v podniku na Dunaji, zasahujú tam hasiči
Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu horí plavidlo prerobené na podnik. Zasahujú tam hasiči. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči. "Požiar je už... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik