Milan Uhrík: Boli Moravcová a Koleník šikanovaní za podporu Korčoka?
13 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Kandidát na europoslanca Milan Uhrík (Republika) pozíciu jeho hnutia nevníma, ako dvojitú opozíciu. Napriek tomu, že sa v jesenných predčasných parlamentných volieb nedostali do parlamentu, veria, že do EP sa ich hnutie dostane. V relácii Diskusie na palete skonštatoval, že ako s Robertom Ficom, Robertom Kaliňákom, či Ľubočom Blahom majú výborné vzťahy a vyslovil nádej, že o tri a pol roka budú so Smerom v jednej, ešte vlasteneckejšej vláde, ako je tá súčasná. Napriek tomu, že majú veľa spoločného, Republika niektoré kroky súčasnej vládnej koalície kritizuje.

Svoje konštatovanie tiež doplnil poznámkou, že Republiku nemožno spájať s dnešnou parlamentnou opozíciou, ktorú tvoria progresívci, liberáli alebo tzv. kreťanskí demokrati. Tí podľa neho s kresťanstvom ani s demokraciou nemajú veľa spoločného. Vysvetlil, prečo vníma nadchádzajúce eurovoľby ako referendum o budúcnosti EÚ, aký má podiel na tom, že o EP a dianie v ňom sa občania zaujímajú a témou bol aj migračný pakt, zbierka Munícia pre Ukrajinu, či podpora prezidentských kandidátov. Reč bola aj o novinárskych cenách a o Naďových dezolé.

Eurovoľby ako referendum

„Či bude taká, ako ju maľujú progresívci, Ursula von der Leyenová a eurokomisári, ktorí nám chcú diktovať, ako má vyzerať naša rodina, naše hranice, migračná, sociálna či dokonca vojnová politika, alebo či preváži vízia vlastencov a návrat únie k spoločenstvu hospodárskej spolupráce,”načrtol s tým, že Slovensko šlo do EÚ preto, lebo ľudia chceli slobodne cestovať a obchodovať, nie prijímať autoritárske rozhodnutia.

Generál Viktorín je pobúrený! Pozastavuje sa nad sloganom Jaroslava Naďa
Musím sa priznať, že ma vcelku pobavil slogan Demokratov pred voľbami do Europarlamentu: ”Zlu nikdy neustúpime! Na Slovensku ani v Európe”. Perličkou k tomu, je tvár človeka, ktorý Slovákov nazval opicami, zamýšľa sa armádny generál vo výslužbe a... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Euroinfluencer

Republika spolu s mnohými európskymi vlasteneckými stranami mieni vytvoriť silnú politickú frakciu, ktorá bude schopná blokovať prijímanie „najväčších hlúpostí pretláčaných eurobyrokratmi.“

„Pred piatimi rokmi, keď som prvýkrát vstupoval do budovy EP, ako europoslanec, tak o europarlamente a o tom, čo sa tam deje, nemala veľká časť slovenskej spoločnosti ani chýru, ani slychu. 15 rokov tam tí europoslanci niečo robili, ľudia na Slovensku to nejako nesledovali, ani to nemali odkiaľ sledovať. Ja som to začal propagovať, o čom sa tam hlasuje, kto prijíma, kto to navrhuje a kto ako na konci hlasoval,“hovorí Uhrík, ktorý svojou troškou prispel k zvýšeniu záujmu slovenskej verejnosti o dianie v EP. Dôkazom zvýšeného záujmu o eurovoľby je podľa neho aj fakt, že strany do nich nasadzujú výrazné osobnosti, kým pred piatimi rokmi sa ani vnútorná politika na ne tak nesústredila.

Migračný pakt

Aj migračný pakt bol podľa neho prijímaný tak narýchlo, ešte pred koncom tohto volebného obdobia preto, lebo EK si nie je istá tým, že by prešiel v nasledujúcom období.

„Podarilo sa im to pretlačiť, síce násilne, ale podarilo a my teraz stojíme pred otázkou, čo s tým ďalej. Migračný pakt odmietame, dôvody som vysvetlil niekoľkokrát, preto len jednou vetou. Núti nás prijímať migrantov, alebo platiť pokuty a v krízových situáciách, v humanitárnych krízach nastupuje systém povinného prerozdeľovania migrantov v rámci EÚ,“vysvetľuje Uhrík, podľa ktorého sa dá odmietnuť. Je presvedčený, že v budúcom volebnom období sa podarí pakt zastaviť a pretvoriť ho do podoby, aby chránil vonkajšie hranice EÚ a “neotváral dvere dokorán pre všetkých Afričanov”.

Munícia pre Ukrajinu

Túto zbierku aj on, rovnako, ako mnohí ďalší vlastenci, vníma, ako maximálne netransparentnú. Vzhľadom na to, že nie sú zverejnené mená nevylučuje, že ju cez nastrčené osoby mohla podporiť napríklad aj vláda USA. Keby sa podobná zbierka robila pre Islamský štát, je zakázaná, preto je táto zbierka analogicky nelegálna. Pripomína, že je príznačný fakt, že niekto namiesto humanitárnej pomoci napríklad Kube, ako to momentálne robí slovenská vláda, uprednostňuje militaristickú pomoc.

Komédia so slovenskou zbierkou na ukrajinské granáty
Na Slovensku oficiálne skončila zbierka na delostrelecké granáty pre Ukrajinu. Do zbierky sa údajne zapojilo 65.563 darcov a vybralo sa celkom 4.175.743 EUR. Vraj je to ohromný úspech a nakúpi sa za to 2692 granátov kalibru 122mm. Ako to... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Podpora prezidentských kandidátov

Podľa Uhríka, aj nadnárodné firmy sa pomocou financií zapájajú do politického boja – diktujú svojim reklamným partnerom, koho môžu podporiť napríklad v prezidentských voľbách. Kým Vég, Rytmus a Alagić o svojich reklamných partnerov prišli, nepostrehol, že by plavkyňa Martina Moravcová a herec Ján Koleník boli šikanovaní za podporu Ivanovi Korčokovi. „Praktiky, aké aktuálne postihli slovenských influencerov či športovcov zo strany korporácií, by sa mali skončiť,“ myslí si.

Novinárska cena Nadácie otvorenej spoločnosti

Na Novinársku cenu boli v tomto roku navrhnutí traja novinári z TV Markíza za spôsob informovania o vojne na Ukrajine, ale aj za boj proti dezinformáciám. No a Michal Kovačič bol nominoavný za reláciu Na telo. Spomenuté ceny sú podľa neho dôkazom, pre koho spomenutí novinári pracujú. Nepáči sa mu, že niektorí žurnalisi v diskusných reláciách politikov namiesto kladenia otázok poučujú, ako majú robiť politiku.

„Najlepšou vizitkou práce pána Kovačiča je fakt, že polovica politického spektra odmieta chodiť do jeho relácie. Politici Republiky takisto TV Markíza ignorujú, pretože vysiela klamstvá,“myslí si Uhrík.

Naďovi dezolé

„Boli tam dvaja účastníci. Exminister vojny, Jaro Naď, ktorý veľmi dobre vedel, pri čom sa fotí. Urobil to naschvál. Po prvé, aby zaujal a po druhé, lebo je o tom asi presvedčený, že Slováci sú dezoláti,“ hodnotí Uhrík, no Naď je podľa neho jasný, veď sám Slovákom nadával do dezolátov. Prekvapila ho však ministerka Černochová, ktorá sa na takúto provokáciu nechala nahovoriť. Negatívne vníma chabú reakciu slovenského ministra zahraničia Blanára. Ten mal podľa Uhríka zakročiť ráznejšie – keby sa stalo niečo podobné, len v opačnom garde, česká vláda by sa ohradila ďaleko výraznejšie.

Dag Daniš: Vakcína AstraZeneca náhle zomrela
Od očakávania vakcíny proti covidu-19 cez heslá „vakcína je sloboda“, neskutočný tlak na očkovanie sme sa ako spoločnosť dopracovali k tomu, že tí, ktorí si slobodnú vakcínu nechali pichnúť sa obávajú účinkov, ktoré ich môžu vďaka nej postihnúť.... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik