Gašpar: Nik nechce, aby sa tu zopakovalo to, čo sa stalo na univerzite v Prahe (VIDEO)
14 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Aj podľa poslanca NR SR Tibora Gašpara (Smer-SSD) terorizmus prináša riziká, ktoré nemožno podceňovať. Reagoval tak v relácii Sobotné dialógy na veľmi nepríjemnú skúsenosť stoviek škôl, bánk, či elektro predajní s hrozbou bombovým útokom. Okrem iného však hovoril aj o Ukrajine, kde Smer stále trvá na tom, že k mieru povedú len rokovania.

V politike ešte rezonuje „rozklad právneho štátu“, z ktorého súčasnú koalíciu obviňuje PS. Gašpar vysvetľuje, že práve súčasná vláda napráva chyby vlád Matoviča a Hegera v tejto oblasti. V súvislosti s teroristickou hrozbou na Slovensku pripomenul, že ich nesmieme brať na ľahkú váhu a je potrebná spolupráca nie len do vnútra, ale aj so zahraničnými partnermi. Pár slovami sa vrátil aj k pozvaniu ruského veľvyslanca do NR SR.

Právny štát

V politike ešte stále rezonuje opozíciou vyčítané rozbíjanie právneho štátu na Slovensku. Tibor Gašpar si však myslí niečo iné.

„Ak tu niekto rozbil právny štát, tak to bola predovšetkým vláda Matoviča a Hegera spolu na čele s Danielom Lipšicom v úrade špeciálneho prokurátora. My sa snažíme toto napraviť a dať do súladu so zákonom, aby to fungovalo konečne ako sa to má na mysli v Ústave. To sa nemôže označovať za niečo, čo ide rozkladať právny štát,hovorí bývalý policajný prezident, dnes poslanec Tibor Gašpar.

"My nezabúdame na zverstvá, ktoré tu napáchali Banderovci"
Od bývalého riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia PZ to sú nečakané slová. Od generála vo výslužbe, Ing. Ivana Ševčíka však naozaj čestné, charakterne chlapské a poučné. Adresoval ich verejnosti na sieti... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Hrozba na školách

Podľa Tibora Gašpara, nedávny teroristický útok v Moskve mal tiež náboženský podtón a stopy viedli do Tadžikistanu. V súvislosti s bombovými hrozbami na Slovensku počas uplynulého týždňa hovorí, že nič netreba podceňovať a je potrebné pracovať so všetkými alternatívami.

„Ja si všímam, že sú tu takzvaní sekundárni páchatelia, teda osoby, ktoré to „odkukali“ od tých prvých prípadov a začínajú to oznamovať niekedy len z takých prozaických motívov – pobaviť sa, alebo ak ide o 14-ročného študenta, možno v ten deň mal mať nejakú písomku a snažil sa predísť týmto spôsobom,“ hovorí Gašpar, ktorý to rozhodne nechce zľahčovať, no tie primárne treba brať s plnou vážnosťou, pretože raz môže prísť aj realita, akú si pamätáme z decembra v Prahe.

Preto musí fungovať aj medzinárodná spolupráca v tejto oblasti, nie len medzi premiérom, šéfom SIS, či ministrom vnútra, ale aj s medzinárodnými bezpečnostnými službami ako v policajnej, tak v bezpečnostnej oblastí.

Bratčikov v NR SR

Tibor Gašpar pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom pozval do parlamentu veľvyslanca Ruskej federácie Bratčikova, ktorý kvôli protestu opozičných poslancov svoju prítomnosť v NR SR napokon prrhodnotil.

„Stretávanie sa s diplomatmi je jednou z hlavných úloh poslancov parlamentu. My nebudeme šíriť bojovné rusofóbne nálady. V súčasnej dobe konáme proti zhoršovaniu vzťahov a vyhroteniu konfliktu na Ukrajine. Naše mierové postoje sú všeobecne známe a netajíme sa nimi doma, ani v zahraničí,“ píše Gašpar pri videu.  Upozorňuje tiež na to, že aj v tomto konflikte k mieru povedú len diplomatické rokovania.

„Máme naozaj úprimné vzťahy k obyvateľom Ukrajiny a nedokážeme sa chladne sociopaticky pozerať na to, ako im stále pribúdajú tisíce mŕtvych,“ uzatvára Gašpar.

Politická progresívnosť je opak občianskeho pokroku
Iba ten, kto na vlastnej koži zažil ako nestraník obdobie totality v Československu a v Česko-Slovenskej federatívnej republike (nie obdobie komunizmu, to iba tupci nevedia, že komunizmus nikdy a nikde neexistoval), iba ten dokáže rozpoznať súčasné... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik