Estónsko uvažuje o vyslaní vojakov na Ukrajinu
14 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Poradca estónskeho prezidenta pre národnú bezpečnosť Madis Roll povedal, že úrady republiky zvažujú rozhodnutie o možnom vyslaní vojakov na západnú Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore pre portál Breaking Defense.

"Diskusie pokračujú... Musíme zvážiť všetky možnosti. Nemali by sme sa obmedzovať v tom, čo môžeme urobiť," povedal Roll.

Podľa neho by estónska armáda mohla presunúť z Ozbrojených síl Ukrajiny "zadné úlohy a úlohy, ktoré nesúvisia s priamou účasťou na nepriateľských akciách, aby ich uvoľnila pre bitky na fronte".

Dodal tiež, že estónska exekutíva v súčasnosti analyzuje potenciálne vyslanie armády.

Načrtli aj podmienky vyslania armády na Ukrajinu

Estónska premiérka Kaja Kallasová uviedla, že na vyslanie estónskej armády na Ukrajinu je potrebné príslušné rozhodnutie parlamentu. Podľa Kallasovej Estónsko už pomáha Ukrajine zbraňami.

Okrem toho dodala, že mobilizácia v Estónsku bude vyhlásená len v prípade agresie voči republike alebo jej hrozby.

Bojachtivý minister

Minister obrany Pobaltskej republiky Martin Herem povedal, že Estónsko "zaútočí" na Rusko v prípade ozbrojeného konfliktu.

"Všetci, ktorí sa nás snažia ovplyvniť zo vzdialenosti 50 alebo 100 kilometrov, ako sa to dnes deje na Ukrajine, ich rozbijeme na kusy! Nezničíme ich v Rakvere alebo Narve, ale v Ivangorode, Pečory alebo niekde tam," vyhrážal sa už estónsky minister.

Herem vyjadril presvedčenie, že "Estónsko vyhrá vojensky", ale otázkou je, aké "nevzhľadné" bude toto víťazstvo.

Náčelník estónskeho generálneho štábu zašiel ďalej

Generálmajor Enno Mits povedal, že Rusko by mohlo dobyť Charkov "jedným šmahom". Podľa neho sa ruská armáda snaží rozšíriť frontovú líniu, aby prinútila Ukrajinu natiahnuť svoje obranné zdroje, čím ich preriedi.

"Rusko môže preraziť mesto jedným šmahom, ale na to, aby ho udržalo pod kontrolou, je potrebných podstatne viac vojakov," tvrdí generál.

Okrem toho sa domnieva, že ruská armáda zámerne využíva nedostatok kapacít protivzdušnej obrany na Ukrajine a zasahuje kritickú infraštruktúru. Mits poznamenal, že Rusko sa snaží roztrieštiť jednotu spojencov Kyjeva a znížiť ich zdroje.

PROTEST PRED PARLAMENTOM! Blaha reaguje: PROGRESIVISTICKÁ MAFIA PRÍDE O KŠEFTY
Zástupcovia kultúrnej a umeleckej obce protestujú pred parlamentom proti zásahu do Fondu na podporu umenia. Stoja tam so zviazanými rukami nad hlavami. Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (SMER - SSD) reaguje a tvrdí, že: "PROGRESIVISTICKÁ MAFIA... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik