Zuzana Čaputová sa rozlúčila so Zelenskym. Po rozlúčkovej tour napísala odkaz
12 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Prezidentka Zuzana Čaputová pokračovala v sobotu vo svojej rozlúčkovej ceste po Ukrajine. Navštívila Černihivskú oblasť, ktorá na severovýchode priamo susedí s Ruskom, pričom bombardovanie a boje ju veľmi poznačili. Obnova tejto oblasti však napreduje a aktívne sa na nej podieľa aj Slovensko, konštatuje Čaputová v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

„Navštívili sme školu v obci Trysvjatska Sloboda, v ktorej aj s našou pomocou prebieha rekonštrukcia protiraketového krytu, aby sa v ňom deti mohli učiť aj počas množstva poplachov,“ informuje prezidentka SR.

V meste Černihiv si zase Čaputová s delegáciou pozrela kontajnerové mestečko, s ktorého výbavou pomáhalo aj Slovensko. Žijú v ňom presídlení obyvatelia, ktorí prišli o svoje domovy. „Niektorí tam žijú už takmer dva roky a naše mimovládne organizácie pomáhajú, aby ich život aj v takýchto provizórnych podmienkach bol znesiteľnejším,“ uviedla.

Čaputová v tomto meste navštívila aj Černihivskú národnú polytechnickú univerzitu, ktorá bola pri ruských útokoch už dvakrát poškodená. Miestni predstavitelia prezidentke SR podľa jej slov povedali, že nádej čerpajú vďaka ľuďom a pomoci zo strany medzinárodného spoločenstva vrátane Slovenska, za ktorú sú nesmierne vďační.

Foto: Zdroj: Zuzana Čaputová

Odkaz pri ktorom Zuzana Čaputová citlivo vnímala a napísala ho na sociálnej sieti znel takto:

"Za oknami sa mi míňa Ukrajina. Cestujem domov, vraciam sa do bezpečia, do niečoho čo chybne považujeme za samozrejmosť. Do života v mieri. Do krajiny, ktorá je síce skúšaná v mnohých smeroch, kde ale denne nedopadajú rakety a kde pod nimi nezomierajú ľudia. Rozumiem pocitu nespravodlivosti, ak sa to vôbec dá, ktorý Ukrajinci cítia za stratu svojich blízkych, za zmrzačených príbuzných a ďalšie spôsoby utrpenia, ktoré zažívajú. Táto bolesť je tu zapísaná hlboko a na generácie ďaleko. Tak, ako ich neuveriteľné odhodlanie a dôvera v to, že to zvládnu a Ukrajinu ubránia. Prejavy pomoci a solidarity im tú bolesť pomáhajú niesť. Nám ostatným to dáva príležitosť k užitočným prejavom ľudskosti. A tak posielam domov všetkým ľuďom, ktorí blízko alebo ďaleko pomáhajú komukoľvek, kto to potrebuje slová, ktoré som tu opakovane počúvala: ďakuju, ďakuju, duže ďakuju".

Záhadná smrť bývalého sudcu! Našli ho mŕtveho
Navždy odišiel sudca Ján Vanko (72†), ktorý pôsobil ako predseda Krajského súdu v Nitre. Okrem toho bol aj trestným sudcom a podpredsedom Súdnej rady SR. Podľa informácií TV JOJ zomrel počas rekreácie v Nízkych Tatrách. V noci jeho bezvládne telo... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik