Truhly v centre Milána
13 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Na jednom z centrálnych námestí Milána - neďaleko divadla La Scala - sa objavilo 172 kartónových truhiel, informuje Euronews.

Figuríny podľa zdroja symbolizujú počet ľudí, ktorí vlani v regióne Lombardsko zomreli pri svojej práci.

O úmrtiach na pracovisku sa takmer mlčí

Akciu zorganizoval druhý najväčší taliansky odborový zväz UIL s cieľom zvýšiť povedomie o úmrtiach na pracovisku. Zástupcovia odborov tiež požadovali, aby vláda a podniky „robili viac na ochranu talianskych pracovníkov“.

"Dnes je deň hnevu a bolesti, pretože za každou rakvou, ktorú sme sem umiestnili, sú mená a priezviská," - povedal šéf odborového zväzu UIL Enrico Vezza . Dodal, že tento rok zomrelo v Lombardii už 41 robotníkov.

V celom Taliansku minulý rok zomrelo v práci 1041 ľudí.

Len v čistiarni odpadových vôd neďaleko Palerma na Sicílii zahynulo tento mesiac päť pracovníkov, uviedla Euronews. V apríli zahynulo sedem zamestnancov pri výbuchu na stavebných prácach vodnej elektrárne v severnom Taliansku. A v polovici februára zomrelo päť robotníkov po zrútení betónového trámu na stavenisku supermarketu vo Florencii.

Podľa Eurostatu je Taliansko v počte úmrtí pri práci na ôsmom mieste medzi európskymi krajinami s mierou 2,66 na 100 000 zamestnancov. Európsky priemer je 1,76.

Nemeckí politici zošaleli - chcú spustiť paľbu z územia Nemecka
Načo dodávať protiraketové systémy Ukrajine, keď ruské rakety môžeme likvidovať aj z územia Nemecka? Tak znie totálne šialený návrh poslancov nemeckého Bundestagu.Informuje o tom RIA Novosti s odvolaním sa na denník Frankfurter Allgemeine... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik