Nemecko chce zaviesť brannú povinnosť. Unikli podrobnosti
12 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nemecko zvažuje brannú povinnosť pre všetkých 18-ročných, pretože sa snaží zvýšiť počet svojich vojakov tvárou v tvár ruskej vojenskej agresii, informuje portál Origo.

Podľa plánov, ktoré unikli do nemeckých médií, vojenskí plánovači v Berlíne sú v záverečnej fáze diskusie o troch možnostiach, z ktorých dve zahŕňajú formu brannej povinnosti. Minister obrany Boris Pistorius plánuje oficiálne plány zverejniť v júni.

Jednou z diskutovaných možností je, aby Nemecko obnovilo povinné vojenské cvičenie zastavené v roku 2011 pre mladých ľudí po dovŕšení 18 rokov a uplatňovalo ho na mužov aj ženy. To by si vyžadovalo zmenu nemeckej ústavy, ale ministerstvo považuje za pravdepodobné, že získa súhlas verejnosti.

Ďalšia možnosť by sa vzťahovala len na 18-ročných mužov, ale nie na všetkých. Na základe uniknutých úryvkov noviny Die Welt uviedli, že vojenskí uchádzači budú musieť pred výberom do služby vyplniť online formulár.

Tretia možnosť by sa vyhla povinnej službe a namiesto toho by sa zamerala na "optimalizáciu" súčasného systému prostredníctvom proaktívnejších náborových kampaní.

Pistorious je však pravdepodobne proti tejto možnosti. Počas cesty do Washingtonu tento týždeň povedal: "Som presvedčený, že Nemecko potrebuje určitú formu brannej povinnosti."

Medzitým si Berlín stanovil cieľ zvýšiť veľkosť svojich ozbrojených síl zo súčasných 180 000 na viac ako 200 000.

Ódorova "neznalosť" už nasrdila aj člena maďarskej strany Aliancia
Bývalý, vraj "nadstranícky" predseda vlády odborníkov vraj "nadstraníckej" prezidentky sa opäť raz rýdzo stranícky - a to rovno platenou inzerciou strany Progresívne Slovensko - neodborne prihovoril čitateľskej verejnosti sociálnych sietí. Urobil... Čítať ďalej
12 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik