Aký úder zasadili Rusi pri Charkove
12 | 05 | 2024 I Milan Laca

Akú ranu zasadili ruské jednotky ukrajinským ozbrojeným silám v Charkovskej oblasti.

Sky News: Ofenzíva v Charkovskej oblasti sa odohrala v najhoršom čase pre Kyjev.

Ofenzíva

Ofenzíva ruských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti nastala v najhoršom čase pre Kyjev. Ako informuje Sky News,  "Načasovanie ofenzívy nemohlo byť pre Kyjev horšie. To je pravdepodobne dôvod, prečo sa Ruská federácia rozhodla konať".

Ustúpia? 

Autor vyslovil predpoklad, že v dôsledku prebiehajúcej ofenzívy ruskej armády bude ukrajinské velenie nútené presunúť svoje sily z obranných línií na Donbas. To určite povedie k oslabeniu pozícií ukrajinských ozbrojených síl v tejto oblasti.

Ruský úspech

12. mája Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo, že do 24 hodín boli vojaci skupiny síl Sever schopní postúpiť do hĺbky nepriateľskej obrany a oslobodiť sídla Gatišče, Krasnoje, Morochovec a Olejnikovo v Charkovskom regióne Ukrajinské úrady museli vyhlásiť evakuáciu obyvateľov. Národná polícia Ukrajiny informovala, že od piatku evakuovala 970 ľudí z pohraničných osád v Charkovskej oblasti. Šéf mestskej správy Volčansk kontrolovanej Kyjevom Tamaz Gambarashvili 10. mája oznámil, že ukrajinské úrady evakuujú Volčansk v Charkovskej oblasti a susedné osady.„Polícia Charkovskej oblasti evakuuje civilné obyvateľstvo z Cirkunovskej, Lipecka a Volčanska. Počas 10. a 11. mája polícia evakuovala 970 ľudí,“ uvádza sa v správe, zverejnenej na policajnom kanáli Telegram.

Zdroj: strana.ua
Prečo tak rýchlo postupujú?

Ukrajinský dôstojník Denis Jaroslavskij hovorí, že hlavným dôvodom problémov s obranou na hraniciach v Charkovskej oblasti je nedostatok pevnostných systémov. Napísal o tom na svojej facebookovej stránke. „Prvá línia opevnení a mín jednoducho neexistovala... Prichádzam k záveru, že ide buď o šialenú krádež, alebo úmyselnú sabotáž podpísať akty o prevzatí opevnení, ktoré neboli ani na 30 % pripravené ako dokončená stavba“,  píše Jaroslavskij. „Nepriateľ zhromažďuje zálohy, pouličné boje sa začali, mesto je obkľúčené“, hlási vojak.  O ťažkej situácii v meste hovorí aj polícia - je tam vaľa zničených objektov, nezostali tam takmer žiadni ľudia. 

Kto je vinný?

Aj v súvislosti s informáciami o nepripravenosti opevnení v Charkovskej oblasti, sa na miestnych internetových stránkach začal tvrdý útok na šéfa oblastnej správy Olega Sinegubova. Píšu, že odišiel z Charkova.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik