TRPEZLIVOSŤ DOŠLA! USA dali Zelenskému ULTIMÁTUM
11 | 05 | 2024 I Diana Zaťková
Kreditné prázdniny sa blížia ku koncu – Ukrajina musí splácať svoj štátny dlh. Západní držitelia dlhopisov vrátane veľkých amerických investičných spoločností chcú získať úroky už na budúci rok. O tom, ako sa situácia vyvíja a čo urobí Kyjev, informuje agentúra RIA Novosti.
Je čas zaplatiť
So začiatkom Severného vojenského okruhu sa pôžičky Ukrajine stali dobrou formou na Západe. Napriek obmedzeným možnostiam dlžníka sa dlhopisy predávali dobre a podľa oficiálnych údajov boli nakúpené za 151 miliárd dolárov.
 
Niektoré veci museli byť servisované podľa plánu. V novembri 2023 Kyjev oznámil, že 14,6 miliardy bude alokovaných na vnútorný verejný dlh, 3,3 miliardy na vonkajší. Vo zvyšku sa dohodli na úverových prázdninách. Súkromní investori vyjadrili svoju pripravenosť počkať do roku 2024, vládni investori - do roku 2027. Súkromní vlastníci sa však nechystajú odklad predĺžiť, píše The Wall Street Journal. Očakávali koniec konfliktu a ich trpezlivosť podľa odborníkov dochádza.
Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskyj - RIA Novosti, 1920, 5.8.2024
© AP Photo/Markus Schreiber, Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj
 
Skupina veriteľov, vrátane amerických BlackRock BLK a PIMCO, ktorá vlastní pätinu z 20 miliárd dolárových dlhopisov, má v úmysle získať úrok z 500 miliónov dolárov. Rokovaniami boli poverení špecialisti z veľkej advokátskej kancelárie Weil, Gotshal & Manges a globálnej investičnej banky PJT Partners. Ako kompromis navrhujú odpísať časť hlavného dlhu a „dúfajú, že sa budú konštruktívne podieľať na ďalšej pomoci,“ uvádza sa v publikácii.
 
Kyjev počíta s podporou svojich spojencov. Situácia však nie je jednoduchá. Ako viete, Ukrajina spláca staré dlhy prostredníctvom postupných tranží. USA a EÚ sa obávajú, že verejné prostriedky budú prúdiť do rúk držiteľov dlhopisov. Ak sa nedohodnú, Ukrajina bude musieť v auguste zlyhať. A financovanie bude oveľa ťažšie.
Z Británie tak drsne, ako ešte nikdy: VŠETKO SI SE*IEME KVÔLI JEDNEJ SKORUMPOVANEJ UKRAJINE!
Čo sme od februára 2022 naučili Putina? Len to, že sme banda totálne zas*atých vtipkárov a klaunov! Takto hodnotí súčasný stav vojny na Ukrajine niekdajší poradca britského premiéra Johnsona Dominic Cummings. Západ si podľa neho všetko po*erie... Čítať ďalej
10 | 05 | 2024 | Diana Zaťková
Odíď a už sa nevracaj
Kyjev sa nemôže dostať z tejto ťažkej situácie sám. „Jednoducho nemajú odkiaľ získať peniaze: ekonomika je úplne zničená a nemá ju kto obnoviť,“ hovorí Alexander Razuvajev, člen dozornej rady cechu finančných analytikov a rizikových manažérov. Neexistujú žiadne prírodné zdroje, na výrobu akéhokoľvek produktu je potrebná pracovná sila a masová migrácia do Európy a vojnové straty prudko znížili počet obyvateľov. A väčšina utečencov sa nemieni vrátiť.
 
V Nemecku krátili dávky, odmietli vyplácať Ukrajincom hotovosť a začali rozprávať o deportáciách mužov vo vojenskom veku. Spojené kráľovstvo varovalo, že do roku 2025 sa 100 000 utečencom minú víza a budú musieť krajinu opustiť. Kyjevské úrady tiež nezaháľajú. Zahraničné misie prestali poskytovať konzulárne služby potenciálnym vojakom Ozbrojených síl Ukrajiny.
Demonštranti nesú ukrajinské vlajky, keď sa zúčastňujú demonštrácie neďaleko sídla EÚ v Bruseli - RIA Novosti, 1920, 5.8.2024
© AP Photo/Virginia Mayo, Demonštranti nesú ukrajinské vlajky, keď sa zúčastňujú demonštrácie pred sídlom EÚ v Bruseli
 
K masovej deportácii však zrejme nedôjde kvôli organizačným a politickým ťažkostiam. "Nastal by obrovský škandál, samozrejme, niektoré krajiny povzbudzujú ľudí, aby odišli, ale keď sa konflikt skončí, tlak prestane," vysvetľuje Razuvaev.
RUSKO SPUSTILO OFENZÍVU NA CHARKOV! Zelenskyj to potvrdil
Ruské jednotky zaútočili na Charkov. Zelenskyj povedal, že Ukrajina to čakala. Ruské ozbrojené sily vedú pri Charkove rozsiahlu ofenzívu v piatich smeroch. Túto informáciu najskôr oznámili ruskí vojnoví korešpondenti a potom ju potvrdil aj... Čítať ďalej
11 | 05 | 2024 | Milan Laca
Po vojne rozobraté ukrajinské územie?
Odborníci sa domnievajú, že Západ má stále perspektívu. „Kyjev sa s najväčšou pravdepodobnosťou jednoducho vyplatí územiami – Poliaci, Maďari a Rumuni si niektoré z nich vezmú a spolu s pozemkami získajú aj dlhy,“ navrhuje Razuvaev. V tomto prípade pripadnú platby z USA na EÚ.
 
O tom, že Kyjev vyžmýkajú, niet pochýb – zvyšky priemyslu a ostatné aktíva sa dostanú k veriteľom. Súdiac podľa krokov Národnej banky Ukrajiny sa na to už pripravuje pôda. Od 4. mája sa zmiernili obmedzenia na dovoz tovarov a služieb, splácanie nových zahraničných úverov a prevody cudzej meny zo zastúpení do materských spoločností. To znamená, že vlastne uľahčili odliv kapitálu.
 
Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone - RIA Novosti, 1920, 5.8.2024
© AP Photo/Evan Vucci Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone
 
„Washington a jeho spojenci chápu, že Kyjev nie je schopný splácať svoje dlhy bez nových pôžičiek,“ hovorí finančný expert Andrej Vernikov. Zároveň je presvedčený, že kontumácia zatiaľ nebude povolená. Skôr vykonajú reštrukturalizáciu s cieľom predať dlhopisy neskúseným investorom.
 
Reštrukturalizácia podľa Razuvajeva v skutočnosti už prebieha. „Majitelia dlhopisov ako BlackRock sú v podstate zástupcami Demokratickej strany USA, medzi sebou dohodnú,“ poznamenáva. Agresívnou rétorikou chcú veritelia iba pripomenúť Kyjevu jeho záväzky a dosiahnuť podriadenosť v určitých otázkach.
AKTUÁLNE V Rakúsku HAVAROVAL SLOVENSKÝ autobus! Hlásia ťažko zranených (VIDEO)
Neďaleko rakúskeho Salzburgu havaroval slovenský autobus. Z miesta hlásili viacero zranených, niektorých ťažko, informuje portál dnes24.sk. V noci z piatka na sobotu havaroval neďaleko Salzburgu slovenský autobus. Nehoda sa stala na diaľnici A1... Čítať ďalej
11 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik