Stanovisko MŽP k fyzickému útoku na strážcu prírody
10 | 05 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Návštevník Tatranského národného parku (TANAP) mal v stredu 8. mája fyzicky zaútočiť na strážcu prírody a zraniť ho. K incidentu došlo pri kontrole dodržiavania nového návštevného poriadku. Zo Správy TANAP-u na páchateľa podali trestné oznámenie, agresívne konanie voči strážcovi dôrazne odsúdili.

Strážca prírody v popoludňajších hodinách spozoroval muža v sprievode psa, ktorý sa nachádzal mimo značeného turistického chodníka v období sezónnej uzávery. Dopustil sa tak niekoľkých porušení. "Jeden z dôvodov na uzáveru je aj ochrana zvierat v jarnom období, keď sa prebúdzajú zo zimného spánku a privádzajú na svet mláďatá. Práve v inkriminovanej lokalite sa v týchto dňoch vyhrabávajú spod snehu svište, čo spozoroval aj strážca počas svoje služby. Muž odmietol strážcovi preukázať svoju totožnosť a následne na neho fyzicky zaútočil, v dôsledku čoho utrpel zranenia," uviedli zo Správy TANAP-u na portáli Teraz.sk.

Na miesto strážca privolal políciu, ktorá zdokumentovala priebeh činu. "Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebudeme poskytovať ďalšie detaily k útoku," dodali z národného parku. Zároveň upozornili, že strážca nesmie byť terčom útokov verejnosti pri výkone povinností, ktoré vyplývajú z jeho povolania. Pripomenuli, že páchateľ sa dopustil útoku na verejného činiteľa a môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Stanovisko z ministerstva

Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia (MŽP) odsudzuje. V reakcii na stredajší (8. 5.) incident v Tatranskom národnom parku (TANAP) to uviedli z odboru komunikácie MŽP. Verejnosť vyzvali, aby sa pri návštevách chránených území riadila platným návštevným poriadkom a rešpektovala pokyny.

"V prípade TANAP-u podotýkame, že nový návštevný poriadok je v platnosti iba pol roka. Strážcovia prírody sa preto snažia priestupky voči novému návštevnému poriadku riešiť dohovorom a edukačným prístupom, nie represívnou formou," uviedli pre TASR z envirorezortu. Dodali, že aj v prípade udelenia pokút väčšinou volia najnižšie možné sadzby sankcií.

Zdravotníctvo nechali v chaose, teraz chcú odvolať ministerku Dolinkovú. Minister Raši reaguje
Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odôvodnenie vlády predniesol v pléne Národnej rady (NR) SR minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Vláda považuje návrh opozície za neopodstatnený vo... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik