Poslanec Baláž: PORUŠOVANIE ĽUDSKÝCH PRÁV POČAS COVIDU NEMÔŽEME LEN TAK HODIŤ ZA HLAVU (VIDEO)
11 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Pre budúcnosť sa musíme postaviť čelom k faktom o politickom zasahovaní do výsostne odborných medicínskych kompetencií počas pandémie covidu. Niektoré excesy potrebujeme pomenovať a vyvodiť aj prípadnú zodpovednosť, upozornil v Téme dňa poslanec NR SR Vladimír Baláž (Smer-SSD). Minulé roky podľa neho ukázali, že zdravotníctvo je zásadná téma a musíme sa mu prioritne venovať. Predchádzajúce vlády trestuhodne zanedbali medicínske plánovanie a zlyhali na celej čiare.

Baláž upozornil, že manažment covidu bol extrémne ovplyvňovaný politikmi a v dôsledku toho sme tu zažili nezákonné obmedzenia, s čím sa treba vysporiadať. Rovnako, ako s plošným očkovaním, ktoré sa malo cieliť na konkrétne skupiny. Nepáči sa mu, že z opozície sú pri odvolávaní ministerky zdravotníctva Dolinkovej (Hlas-SD) len navrhovatelia, pričom vysvetlil, prečo Dolinková pri Rázsochách musela konať tak, ako konala.

Spolitizovaný covid

„Je dôležité, aby zazneli aj iné názory. Sme svedkami toho, že pravda nie je taká jasná, ako nám to bolo predstavované. V Nemecku sa Kochov inštitút zaoberá epidemiologickou situáciou, ktorá tam bola. Bol extrémne ovplyvňovaný politikou,“ pripomína Baláž s tým, že to netreba brať na ľahkú váhu.

Gedra tvrdo o SASKE: ZO STRANY SA DEFINITÍVNE STÁVA STRANA DILETANTOV!
Géniovia v opozícii, ale babráci, keď sú pri moci, tak by sa dala definovať SaS. Takto ohodnotil stranu Branislava Gröhlinga, Márie Kolíkovej, Juraja Krúpu či expredsedu Richarda Sulíka vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra po tlačovej konferencii... Čítať ďalej
10 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Až 21-tisíc zbytočných úmrtí

„My sme  tu zažili obmedzovanie osobných slobôd a ľudských práv, toto treba, aby zaznelo. Bez toho, aby to bolo zakryté nejakým zákonom, alebo Ústavou, čo koniec koncov deklarovali aj Ústavný súd a iné súdy,“upozorňuje Baláž a pripomína štúdiu, ktorá hovorí o zbytočnej smrti viac, ako 20-tisíc ľudí. On sám, ako obhajca očkovania hovorí, že nesúhlasí s tým, že očkovanie proti covidu sa podávalo aj deťom.

„Namiesto toho, aby sme vyhranili skupiny, ktoré sú naozaj ohrozené, tak sme to začali cez plošné očkovanie, to by som bol rád, keby sme si všetci uvedomili, tie hranice,“ myslí si lekár.

Nezáujem opozície

„Záujem o zdravotníctvo nie je veľký, vidno to aj v tom pléne, kde je málo poslancov. Tu sa musím troška zadrapiť aj do opozície, že z opozičných strán tam nie sú skoro žiadni ľudia, okrem predkladateľov,“ hovorí Baláž na margo štvrtkového odvolávania ministerky Zuzany Dolinkovej. Tá mala „padnúť“ kvôli nemocnici Rázsochy, no Baláž vysvetlil, prečo zrušila zmluvu. Podľa neho nemala inú možnosť.

Rázsochy inak skončiť nemohli

„Skončilo to tak, že oni (Heger a Matovič, pozn. red.) nemali urobené žiadne medicínske plánovanie. Pôvodne sa začalo stavať s tou firmou, ktorá je v zmluve predmetná, na úrovni šesťsto lôžok. Všetci tu protestovali, lebo ak rozprávame o tej nemocnici v takých superlatívoch, tak 600 lôžok je málo, tak si na základe niečoho povedali, že to bude 800 lôžok. Firma to nemala v zmluve, tak to nemôže fungovať, to sú práce navyše, ktoré treba zaplatiť. Bývalá vláda povedala, že oni nič nebudú platiť, až to došlo na predžalobnú výzvu, po ktorej ministerka povedala, že zruší tú zmluvu a nepôjde sa takto ďalej,“vysvetlil Baláž s tým, že je nutné investovať do existujúcich bratislavských nemocníc. Dokonca upozornil na fakt, že Matovičova vláda zrušila 70-miliónový projekt na revitalizáciu Ružinovskej nemocnice, čo už mohlo byť otvorené.

Zdravotníctvo nechali v chaose, teraz chcú odvolať ministerku Dolinkovú. Minister Raši reaguje
Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie. Odôvodnenie vlády predniesol v pléne Národnej rady (NR) SR minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Vláda považuje návrh opozície za neopodstatnený vo... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik