Minister práce hodnotí prvý mesiac projektu Právo na prvé zamestnanie
11 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Od polovice apríla sa mohli zamestnávatelia hlásiť do projektu Právo na prvé zamestnanie, ktorý vyhlásilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR. Po mesiaci od jeho vyhlásenia Erik Tomáš hovorí o efektívnej pomoci riešenia situácie nezamestnaných v regiónoch.

Cieľom projektu Právo na prvé zamestnanie je podporiť vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných. Je určený pre všetkých uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na úradoch práce minimálne dva mesiace a nemali pracovný pomer dlhší ako 6 po sebe nasledujúcich mesiacov, informoval Erik Tomáš ešte pred dvoma týždňami s tým, že súčasťou projektu je možnosť pre zamestnávateľov zaškoliť nových pracovníkov takmer bezplatne, pričom rezort práce preplatí 90 percent celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške 1 318,53 eur  mesačne po dobu 6 mesiacov.

Projekt Právo na prvé zamestnanie: Kto ho môže využiť? (VIDEO)
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) informoval, že od 1. mája vstúpil do praxe projekt určený prioritne pre mladých ľudí – Právo na prvé zamestnanie. Na základe tohto programu prví mladí ľudia do firiem nastúpili v prvý... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

„Rád by som poďakoval spoločnosti Arella, že sa do projektu Právo na prvé zamestnanie zapojila a dala príležitosť dvom ľuďom bez práce. Ďakujem aj za privítanie vo svojich priestoroch a inšpiratívnu diskusiu. Presvedčil som sa, že projekt je dobre nastavený a efektívne pomáha riešiť personálne potreby zamestnávateľov aj komplikovanú situáciu nezamestnaných v regiónoch. Rovnako sa potvrdilo, že je v našich silách urobiť ešte oveľa viac. Aj čísla za prvý mesiac jasne hovoria v prospech projektu. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny prijali 206 žiadostí o zapojenie sa do projektu s cieľom vytvoriť až 263 pracovných miest. Doposiaľ sa uzatvorila dohoda s 32 zamestnávateľmi na podporu 41 pracovných miest, na čo sa vyčlenilo približne 300-tisíc eur,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

„Projekt Právo na prvé zamestnanie dáva ľuďom bez práce príležitosť prekonať jednu z najčastejších prekážok v podobe nesúladu medzi ich pracovnými skúsenosťami a požiadavkami zamestnávateľov. Pre samotných zamestnávateľov je jedinečnou možnosťou efektívne pokryť personálne potreby a pritom pomôcť členom lokálnej komunity, ktorí sú v komplikovanej životnej situácii. Tu, v Spišskej Novej Vsi vidíme, že to funguje a do projektu sa dá pomerne ľahko zapojiť,“ vysvetlil generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Na poskytnutie finančných príspevkov v rámci projektu Právo na prvé zamestnanie nie je právny nárok.

Finančný príspevok môže byť zamestnávateľovi poskytnutý iba na základe schválenej žiadosti o poskytnutie finančného príspevku na podporu vytvorenia pracovného miesta pre uchádzača o zamestnanie u zamestnávateľa a uzatvorenej dohody.

Šimko: Slovák potrebuje kvalitné potraviny, nie riešiť zakrivenie uhoriek (VIDEO)
V poslednom čase silnie názor, že EÚ je prebyrokratizovaná a mnohé nariadenia sú nezmyselné. Kandidát do eurovolieb Igor Šimko (Hlas-SD) hovorí, že EP nemôže riešiť progresivistické nezmysly, akým je správne zakrivenie uhoriek. Čo teda chce riešiť,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Žiadosti možno podávať na príslušných úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny od 10. apríla 2024. Realizácia projektu Právo na prvé zamestnanie je plánovaná do júna 2025 a je naň vyčlenených 13 miliónov eur zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, uvádza sa v tlačovej správe MPSVaR SR.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik