Lukašenko upratuje v armáde. Na niečo sa chystá?
10 | 05 | 2024 I Milan Laca

Lukašenko odvolal náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Bieloruska.

Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko podpísal dekrét o uvoľnení Viktora Guleviča z funkcie náčelníka generálneho štábu, informovala tlačová služba prezidenta republiky.

Dal ho do zálohy

Guleviča preradili do zálohy pre vek. Má 54 rokov. Správa naznačuje, že Viktora Guleviča preradili do zálohy s právom nosiť vojenskú uniformu a insígnie. Samotný dekrét ešte nezverejnili na webovej stránke bieloruského prezidenta.

Ukrajina má voľnú ruku pri raketách dlhého doletu. Čo to znamená?
Britský minister zahraničných vecí David Cameron 2. mája navštívil Kyjev. V rámci svojej návštevy prehlásil, že Ukrajina má nárok na použitie rakiet dlhého doletu, ktoré jej dodala Veľká Británia. Tieto rakety by mohli zasiahnuť ciele v Rusku... Čítať ďalej
10 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Dlho nepobudol

Viktora Gulevič vymenovali do funkcie náčelníka generálneho štábu Bieloruska v marci 2021. Predtým pôsobil ako veliteľ jednotiek špeciálnych operácií bieloruských ozbrojených síl a veliteľ západného operačného veliteľstva krajiny.

  

screenshot videa youtube | Bieloruský prezident Lukašenko

Jadrové manévre

7. mája Bezpečnostná rada Bieloruska oznámila prekvapivú inšpekciu s použitím nosičov jadrových zbraní. Uskutoční sa súčasne s cvičeniami o použití nestrategických jadrových zbraní v Rusku. Štátny tajomník Bezpečnostnej rady Alexander Volfovič zdôraznil, že kontrola pripravenosti armády má obranný charakter a nie je hrozbou pre iné krajiny.

Skoro ako vo vojne 

Previerky sa ko najú v podmienkach čo najbližšie k reálnej bojovej situácii. Budú sledovať schopnosti  zásobovania vojenských jednotiek špeciálnou muníciou, jej nakladanie na odpaľovacie zariadenia a útočné lietadlá Su-25. Raketové systémy Iskander a Polonaise MLRS rozmiestnia na tajných pozíciách. V rámci inšpekcie budú pripravené útočné lietadlá Su-25 na použitie špeciálnej munície. Výsledkom inšpekcie má byť potvrdenie bojových schopností bieloruskej armády. 

Vojaci NATO sú na Ukrajine! Priznal poľský premiér
Tusk priznal, že na Ukrajine sú prítomní vojaci NATO. Poľský premiér priznal, že na Ukrajine sú vojaci Severoatlantickej aliancie. Pomáhajú... „Dnes NATO pomáha, ako sa len dá, Ukrajina by sa nedokázala tak dlho brániť. “ povedal Tusk... Čítať ďalej
10 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".