Ukrajina má voľnú ruku pri raketách dlhého doletu. Čo to znamená?
10 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Britský minister zahraničných vecí David Cameron 2. mája navštívil Kyjev. V rámci svojej návštevy prehlásil, že Ukrajina má nárok na použitie rakiet dlhého doletu, ktoré jej dodala Veľká Británia. Tieto rakety by mohli zasiahnuť ciele v Rusku „Ukrajina má na to právo," povedal Cameron podľa portálu Atlantic Council, odvolávajúc sa na agentúru Reuters. Generál Jozef Viktorín (Republika) sa v statuse na Facebooku netají obavami z tohto kroku.

Jozef Viktorín upozorňuje, že slovenské médiá bývalého hlavného prúdu „nevedia“ o ničom a ticho je aj v treťom sektore. Británia od začiatku konfliktu výrazne vyzbrojuje Ukrajinu, no tento krok podľa portálu Atlantic Council prinesie Ukrajine možnosť zaútočiť na ciele na území Ruska. Navyše to nášmu východnému susedovi prináša nádej, že sa budú Britániou inšpirovať aj ďalšie krajiny NATO. Armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín sa však na tento krok pozerá s nevôľou a obavami. Na sociálnej sieti v statuse píše,

V bývalom mainstreame tichúčko

„Všimol si niekto z vás v médiách takzvaného hlavného prúdu  nejakú zásadnú a živú diskusiu o rozhodnutí britskej vlády, ktoré komentoval minister zahraničných veci Cameron a ktoré sa dotýka dodaných rakiet na Ukrajinu a hlavne ich použitia bez obmedzenia?  Priznám sa, ja som si nič také nevšimol. A pritom je to téme doslova životne dôležitá,“ píše Viktorín na sociálnej sieti.

USA sa rozhodli pre silu
Svoje záujmy budú vnucovať silou. Blinken oznámil zámer USA presadzovať svoje normy a štandardy z pozície sily. Ohľad neberú na nikoho Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas konferencie o informačnej bezpečnosti v San... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Milan Laca

 Tichúčko aj z GLOBSECu

„Kde sú tí všetci „bezpečnostní“ analytici a odborníci z tretieho sektora ako Globsec a im podobní? Prečo nahlas nehovoria o extrémnej nebezpečnosti tohto rozhodnutia? A hlavne čo to všetko môže priniesť európskym štátom? Aký to môže mať dopad  na Slovensko a na bezpečnosť občanov SR? To je len pár otázok, aby sa prípadne dokázali posunúť vo svojom zaškatuľkovanom myslení,“ myslí si Viktorín. Reaguje tak na informáciu, ktorú priniesol okrem iných aj portál Atlantic Council.

Odklon od opatrného postoja

Atlantic Council píše, že prichádzajú náznaky, že „západní lídri môžu konečne prekonať svoj sebazničujúci strach z eskalácie“. Popri prelomových komentároch Davida Camerona o použití britských zbraní v Rusku začali USA nedávno poskytovať Ukrajine veľké množstvo raketových systémov ATACMS s dlhým doletom, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele na celom okupovanom ukrajinskom území. Moskva dôsledne varovala pred takýmito dodávkami. Britský minister zahraničných vecí David Cameron vytvoril dôležitý nový precedens a okrem iného tým dal Ukrajincom nádej, že Britov budú čoskoro nasledovať ďalšie štáty.

Britský minister zahraničných vecí David Cameron, foto: TASR cez AP

Čo to znamená a čo to bude znamenať?

„Dodané rakety dlhého doletu, môžu byť použité podľa ukrajinského uváženia, čo v preložení do bežnej reči znamená, že vrátane územia Ruskej federácie. Čo to môže spôsobiť asi netreba písať,“ vysvetľuje Viktorín.

„Dopad histórie britských rozhodnutí  sa znova opakuje. Keď prídu na to, že precenili svoje schopnosti, urobia rozhodnutie, ktoré škodí nielen im, ale všetkým naokolo. Zabudli totiž, že každá akcia vyvolá reakciu. Dokumentuje to aj nota ruského ministerstva zahraničných vecí,“pripomína Viktorín.

Ešte nemierili, už strieľajú

„V armáde vždy platilo, že najprv treba zamieriť a až potom vystreliť. A nie naopak. Len štáty ako Veľká Británia sa to nie a nie naučiť. Reálne mi o nich ako takých ani nejde, nech si nesú následky za hlúpe rozhodnutia, ale tu ide teraz aj o Slovensko a bezpečnosť občanov Slovenskej republiky. My Slováci nechceme počúvať rinčanie zbraní a už vôbec netúžime brať ich do vlastných rúk. A tiež nechceme znášať dôsledky hlúpych rozhodnutí tzv. “starých demokracií”.  Tento rozmer diskusie mi neskonale chýba. Veľa vecí by posunul ideovo aj obsahovo inam. Len to by potom aj tretí sektor musel konštatovať, že toto rozhodnutie spôsobí eskaláciu konfliktu a môže byť predvojom veľkého svetového konfliktu. A ten verím, že nik nechce. Alebo...?,“ pýta sa dosť desivo generál.

Aké územia by chceli niektorí na Ukrajine prenechať Rusku?
V Kyjeve naznačili, ktoré územia by mohlo dostať Rusko. Karasev: Porošenkovo ​​okolie navrhuje odovzdať Donbas a Charkov Rusku. Majú plán Ľudia z okolia bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka navrhujú stiahnuť jednotky za Dneper,... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Milan Laca

Šance na mier sa nesmieme vzdať

„Vyzerá to tak, že slovo MIER tu niekto nemá veľmi rád. O mier sa však musíme usilovať a je to skutočne ťažká misia. Ale vzdať sa šance na mier znamená klesnúť na úroveň rozhodnutí britskej vlády. Aby teda bolo jasné: my Slováci sa nevzdávame,“ uzatvára Viktorín.

Facebook generál Jozef Viktorín - Republika | Generál Jozef Viktorín.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik