Taraba vysvetľuje, prečo sa z liberála Sulíka stal komunista! (VIDEO)
09 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Koalíční a opoziční politici si ani v tomto období nič nedarujú. Richard Sulík (SaS) vyčítal ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (SNS/Život-NS), že nedohliada na predaj elektrickej energie Vodohospodárskou výstavbou za najvyššiu možnú cenu a keď je cena elektriny nízka, má podnik vypnúť všetky turbíny a čakať, kedy sa cena elektrickej energie na burze zvýši. Tomáš Taraba však určite nie je z tých, ktorí by ostali ticho a Richardovi Sulíkovi v stredu adresoval vysvetľujúce video.

Richard Sulík Tomáša Tarabu upozornil na ceny elektrickej energie a že Vodohospodárska výstavba predáva elektrickú energiu nerentabilne. Tomáš Taraba reagoval komplet vysvetlením, ako to s predajom elektriny funguje a prečo nie je možné Gabčíkovo vypnúť úplne – bolo by to nefér voči Maďarsku, ale aj voči tamojšiemu ekosystému. Avizoval tlačovú besedu so zaujímavými informáciami práve o Vodohospodárskej výstavbe a tiež cestu do Nórska, kde má v pláne rokovanie so zaujímavým investorom.

Schránková firma

„Vodohospodárska výstavba uzavrela rámcovú zmluvu so schránkovou firmou na predaj elektrickej energie,“ hovorí Richard Sulík vo svojom videu s tým, že Tomáš Taraba je príliš precitlivelý a vo svojom videu sa odvoláva na článok Štát ide predávať elektrinu z Gabčíkova cez schránkovú firmu, vodohospodári našli sprostredkovateľa.

Ôsmy máj

„Dnešným dňom si nielen pripomíname víťazstvo nad fašizmom, ale dnes je aj deň, kedy sa z Richarda Sulíka, niekdajšieho liberálneho ekonóma, stal socialista, možno aj komunista,“ hovorí vo videu minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Ako to je s tým Gabčíkovom?

„Samozrejme, že keď je cena elektrickej energie veľmi nízka, napríklad počas víkendov alebo v noci, Gabčíkovo je vypnuté. Samozrejme, že toto je tá výhoda vodohospodárskeho diela – môže sa vypnúť. To napríklad pri jadrovej elektrárni také jednoduché nie je,“pokračoval minister s tým, že Gabčíkovo vypínajú.

AKTUÁLNE VAROVANIE POLÍCIE! V meste videli medveďa, TU si dávajte pozor!
Pohyb jedinca medveďa hnedého zaznamenali vo štvrtok na ceste I/9 nad železničným priecestím na Žiarskej ulici v Handlovej. Upozornila na to na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia a vyzvala verejnosť na opatrnosť. "V prípade potreby nás... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Zabudol?

„Za tým Gabčíkovom, za Čuňovom pokračuje rieka… V tej rieke je nejaký život, plávajú v nej ryby… Rieka tečie k nejakým stromom,“ hovorí ďalej minister a dodáva, že vodné elektrárne sa nedajú vypnúť dlhodobo. Odtok vody sa reguluje aspoň minimálnym spôsobom, aj keď je cena elektrickej energie veľmi nízka.

„Napríklad v Čuňove, väčšinou, ide zo štyroch turbín aspoň jedna, aby nepokapali ryby. Aby bolo dosť závlahy pre stromy a pre rastliny,“ dovysvetlil.

Pixabay | Gabčíkovo

On chce do Bruselu...?

„Takže pán Sulík, opäť to beriem za vašu nevedomosť. Žasnem ! Myslím si, že do Bruselu by ste mali ísť čo najskôr, pretože vy dokazujete, že ste elementárnym veciam nerozumeli. A druhá vec: My máme nejaké povinnosti prietoku vody, napríklad voči Maďarskej republike,“pokračoval Taraba. Práve dobré vzťahy podľa neho robia dobrých susedov a bolo by nezodpovedné odpájať niekoho trvalo od vody len preto, že čakáme na lepšiu cenu elektrickej energie.

Ako to teda funguje?

„Takže pán Sulík, práve pre tieto prípady, že máme nejaký minimálny prietok a ten prietok nám generuje nejakú elektrickú energiu, tak Vodohospodárska výstavba podpisuje zmluvy z etablovanými firmami, ktoré sú URS-e, na úseku, ktorý spĺňa celú slovenskú a európskou legislatívu a podpisuje s nimi rámcové kontrakty, kedy má právo každá z týchto firiem odkúpiť elektrickú energiu a vopred za ňu zaplatiť skôr, ako ju odoberie,“ ozrejmil minister s tým, že takýchto dohôd majú vodohospodári je 30, pričom s jedným subjektom sú v súdnom spore.

RTVS sa správa ako subjekt, ktorý „cucia“ finančné prostriedky z peňazí daňových poplatníkov a plní politické úlohy opozície
Povedzme si to tak, ako to v skutočnosti je. Po parlamentných voľbách v roku 2020 si Matovičove OĽANO „privlastnilo“ RTVS a prideľovalo im peniaze na účely vtedajšej vládnej propagandy. Nástupom Matovičovej hrôzovlády sa urobili obrovské zásahy do... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Ivan Štubňa

Ubezpečil o transparentnosti

„Ja Vás chcem ubezpečiť, pretože my sme transparentní, že každý, kto príde a povie, že chce mať kontakt s Vodohospodárskou výstavbou aby keď bude mať peniaze a bude ochotný dať najvyššiu cenu v danom momente, aby ich bolo čo najviac tých ponúk, aby sme vyhrali,“pokračuje Taraba.

Volá po politizácii dohôd?

„Druhá vec, ktorú ste nám vyčítal bola, že by sme nemali predávať za najvyššiu cenu. Ale vy ste vo videu povedali, a to ma teraz akože dorazilo, že máme radšej používať Vodohospodársku výstavbu, teda Gabčíkovo, ako nejaký politický nástroj na dohody s fabrikami na nižšiu cenu,“ reaguje na Sulíka ďalej Taraba s tým, že ak je niečo nižšie, ako trhová cena, tak to už je štátna pomoc, čo sa riadi z Bruselu a Tarabu prekvapilo, že o tom Sulík nevie.

„A to, čo odo mňa vy vlastne chcete, že aby ako hospodár som nechcel mať najvyšší zisk na štátnom podniku, aby som neodvádzal najvyššie možné dane do štátneho rozpočtu a následne tie peniaze dal na zdravotníctvo, na sociálne veci a na čokoľvek iné… Miminulý rok 90 miliónov € z Gabčíkova, teda z Vodohospodárskej výstavby, išlo do štátneho rozpočtu len ako daň, a tento rok očakávame, že to bude minimálne 60 miliónov – práve preto, že cena elektrickej energie na trhu klesá… A vy namiesto toho, aby ste teda uznali, že sa správame tak ako bola vaša politická mantra, že “zisk je najdôležitejší a zisk rozhoduje, kto je kvalitný a kto nie je”, tak teraz vy vyzývate, aby štáty podnik nemal vysoký zisk a potom budeme ukazovať na to – štát nie je dobrý hospodár ! Veď to bola vaša mantra! Vy ste hovorili že štát nie je dobrý hospodár!,“ pripomenul Taraba. Avizoval tiež veľkú tlačovú konferenciu, na ktorej vysvetlí množstvo „neuveriteľných zmlúv“, ktoré z Vodohospodárskej výstavby robili zlého hospodára.

Avizoval investíciu zo severu

„Ja idem budúci týždeň na návštevu do Nórska – máme tam rokovanie s veľkým investorom, ktorý plánuje na Slovensku spustiť veľkú výrobu, konkrétne na strednom Slovensku. Investor sa chce baviť o stabilnej elektrickej energii na obdobie 10 rokov. On nedostane najnižšiu cenu, ale predikciu stability – aby neboli nejaké výkyvy. Bavíme sa o tom, že či to vieme schovať pod komerčný kontrakt alebo by to bolo definované ako štátna pomoc,“ odhalil minister s tým, že sulíka ubezpečil, že súčasné vedenie ministerstva veciam rozumie a vie, čo robí.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik