Mohla by byť šálka čaju zbraňou proti COVID - 19?
10 | 05 | 2024 I Ivan Brožík

Na sociálnej sieti kladie túto rerčnícku otázku publicista Igor Cibula. Odvoláva sa na  Americký internetový portál The Epoch Times. Ten uverejnil informáciu, že šálka čaju by mohla byť silnou zbraňou v boji proti COVID-19.

Vychádza to tak z výsledkov novej štúdie, ktorá zistila, že niekoľko bežných čajových odrôd môže účinne inaktivovať vírus SARS-CoV-2 v slinách.

Päť zaujímavých čajov

Výskumníci študovali 24 komerčne dostupných čajov a identifikovali päť, ktoré významne znížili hladiny SARS-CoV-2 v slinách. Boli to malinový zázvor, eukalyptová mäta, mätová zmes, zelený čaj a čierny čaj. Tím pripravil pitný čajový nálev pomocou jedného čajového vrecúška namočeného v šálke vody na 10 minút bez akýchkoľvek prísad, ako je mlieko alebo cukor. Potom každý čaj testovali buď ako nápoj, alebo ako kloktadlo. Všetkých päť odrôd čaju znížilo množstvo vírusu o najmenej 96 percent v priebehu iba 10 sekúnd pri použití v ústach a hrdle.

Nedá sa to však vysvetľovať jednoznačne

"Pri kloktaní boli čaje ešte účinnejšie a eliminovali 99,9 percent vírusu v rovnakom časovom rámci. Čierny čaj sa ukázal ako najsilnejší. Čaj nie je náhradou za lekársku starostlivosť a na úplné posúdenie jeho účinku na pacientov s COVID-19 sú stále potrebné klinické skúšky. Štúdia bola vykonaná s použitím bunkových kultúr, nie ľudí. Skutočnosť, že niečo zabije mikrób v laboratóriu, neznamená, že to bude účinné u pacienta. COVID-19 infikuje nielen ústa, ale aj nos a pľúca. Dokonca aj jediné zakašľanie vyvrhne oveľa viac vírusu, ako by ho zabilo 20 minút kloktania nejakým kloktadlom." Pripomína v statuse Igor Cibula.

_________________________________________

( Pozn. red. HD: Z webu databazeknih.cz - Igor Cibula je slovenský publicista, expert v oblasti spravodajských služieb. Ako spravodajský dôstojník začínal na 1. správe FMV (1968-1970). Po rehabilitácii v roku 1990 pôsobil na Úrade pro zahraničné styky a informace. V období 1993-1995 bol riaditeľom rozviedky SIS. V období 2006-2018 bol predsedom Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD). Prednášal o spravodajských službách na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (2006-2007). Od roku 2008 do roku 2018 na túto tému prednášal na Fakulte práva Bratislavskej vysokej školy práva. Od októbra 2017 na vlastnom osobnom internetovom portále www.orientacia.sk publikuje svoje politické názory o dianí na Slovensku i vo svete.) 

Belousovová ako detektív: V koho prospech bol vyvolaný strach?
Kandidátka vo voľbách do EP Anna Belousovová je presvedčená, že zámer vyvolať strach v celej spoločnosti určite nevyšiel skutočne z ruskej strany. K tomuto presvedčeniu ju priviedla úplne obyčajná logika – páchateľ určite nebude po sebe zanechávať... Čítať ďalej
09 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik