Minister vnútra: Pracujeme na tom, aby sa rodičia nemuseli báť poslať deti do školy
10 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Slovenskom v utorok (7. mája) otriaslo množstvo hrozieb bombových útokov. Maily od anonyma dostali banky, predajne s elektronikou, no čo je najhoršie aj školy po celom území Slovenska. Evakuácii tak boli vystavení aj bezbranné deti. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ešte v ten deň na sociálnych sieťach ubezpečil, že polícia prijíma všetky opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia, či života. Deň po tom garantuje, že bezpečnostné zložky sú plne pripravené chrániť našich občanov.

Polícia v rámci celého Slovenska zaznamenala niekoľko stovák anonymných mailov, ktoré mali za následok evakuáciu nie len škôl. Ešte v ten deň minister vnútra avizoval pre páchateľa, či páchateľov patričný trest s tým, že evakuácia je jediná prevencia v prípade, že sa takáto hrozba potvrdí. Napriek tomu, že hrozba sa v stredu (8. 5.) nepotvrdila, policajti ostávajú v pohotovosti pri školách. Krátko pred 20-tou hodinou všetkým policajným zložkám poďakoval aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Školy, banky elektropredajne

K trinástej hodine v utorok polícia SR evidovala 995 hrozieb bombových útokov určených konkrétnym školám. Ide o 84 škôl v Bratislavskom kraji; 111 škôl v Trenčianskom kraji; 207 škôl v Nitrianskom kraji; 105 škôl v Trnavskom kraji; 125 škôl v Prešovskom kraji; 107 škôl v Košickom kraji; 62 škôl v Banskobystrickom kraji a 194 škôl v Žilinskom kraji. Okrem toho evidujú aj 110 hrozieb bombových útokov na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Hrozby má v rukách Národná kriminálna agentúra.

Google maps | Základné školy po celom Slovensku a Česku si podľa anonymu od hrozieb neoddýchnu, ilustračné foto ZŠ Pohraničná, Komárno

Bez trestu páchateľ neodíde

Ešte v utorok minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok verejnosti avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre nahlasovačov falošných bombových útokov.

„Stovky tisíc detí, rodičov, pedagógov či bežných ľudí dnes vystrašila hrozba o možnom bombovom útoku. Bezpečnosť je na prvom mieste a ja ako minister vnútra garantujem, že polícia prijíma všetky opatrenia na to, aby nedošlo k ohrozeniu životov a zdravia," uviedol Šutaj Eštok. Poukázal na to, že takéto správy nesmú byť brané na ľahkú váhu a že evakuácia je jediné preventívne opatrenie, ako eliminovať riziko, ak by bola správa pravdivá. On sám ubezpečil, že on sám dodržiava pokyny polície a nepohybuje sa v miestach, ktoré sú evakuované. Tiež pripomenul, že polícia aj so zahraničnými partnermi pátra po odosielateľovi bombových správ.

STAČILO! ODKAZUJE MINISTER VNÚTRA ŠUTAJ EŠTOK
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti. "Stovky tisíc detí, rodičov, pedagógov či... Čítať ďalej
07 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Polícia nezaháľa

V priebehu stredy, 8. mája policajti zadržali niekoľko nahlasovateľov bômb z nedávnej minulosti. Navyše viceprezident Policajného zboru (PZ) pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič na tlačovej besede informoval, že v prípade utorkových bombových hrozieb na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok.

Deti sa do škôl budú môcť vrátiť už vo štvrtok, no policajti budú situáciu pri školách po celej SR monitorovať od rána. Po dôkladných prehliadkach sa hrozby nepotvrdili. Po páchateľovi polícia pátra.

Informuje aj minister

„Po dôkladných prehliadkach škôl sa žiadne bomby nenašli, napriek tomu situáciu nepodceňujeme a pracujeme na opatreniach, aby sa rodičia nebáli poslať deti do školy. Ďakujem všetkým policajtom za ich prácu, či už sú to pyrotechnici, psovodi, poriadkári, kriminalisti a samozrejme aj oddeleniam počítačovej kriminality. Policajti v týchto dňoch ukázali, že dokážu zvládnuť aj kybernetický útok obrovských rozmerov. Ďakujem za vašu profesionalitu a nasadenie pri ochrane bezpečnosti nášho Slovenska,“ napísal minister vnútra na sociálnych sieťach v stredu krátko pred 20-tou hodinou.

Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne KYBERNETICKÝ ÚTOK
V prípade utorkových (7. 5.) bombových hrozieb na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok. Informoval o tom na tlačovej konferencii viceprezident Policajného zboru (PZ) pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.... Čítať ďalej
08 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni