Nielen Britom chutí ruská ropa. Klamú sami seba
08 | 05 | 2024 I Milan Laca

To sa nepočíta". Západ naďalej platí Rusku miliardy libier.

The Guardian: Spojené kráľovstvo zaplatilo za ruskú ropu 2,2 miliardy libier.

Klamú seba
Spojené kráľovstvo stále nakupuje rafinovanú ruskú ropu, čím obchádza svoje vlastné sankcie. Právne medzery umožňujú udržať si ziskového exportéra bez straty tváre.  
Všetko je legálne
Minulý rok Angličania zaviedli úplný zákaz dovozu ropy z Ruska, no hneď prišli na to, ako to obísť. Oficiálne žiadne obchody neboli. Podľa vládnych údajov sa však v roku 2023 z Turecka, Indie a Číny doviezla rafinovaná ropa v hodnote 2,2 miliardy libier (viac ako 2,7 miliardy dolárov) a Rusko sa stalo najväčším dodávateľom pre Čínu a Indiu a jedným z kľúčových pre Turecko.  V roku 2021 sa britské nákupy z týchto krajín odhadovali na 434,2 milióna libier. Obrat len ​​s Pekingom vzrástol o 24 %. Podľa odhadov verejnej organizácie Global Witness sa do krajiny dostalo 5,2 milióna barelov a každý dvadsiaty ls použitím paliva z ruských surovín, píše The Guardian.
Takto môže byť celá Európa zatiahnutá do vojny
Magyar Nemzet uvádza, že provojnoví západní politici sa zjavne pripravujú na stret proti Rusom. Napríklad poľský minister zahraničných vecí už hovorí o tom, či si myslí, že Putin môže zaútočiť na NATO. Vo vyhláseniach sa čoraz častejšie spomína... Čítať ďalej
05 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová
Našli fígeľ
Faktom je, že ropa spracovaná mimo Ruska už nepodlieha sankciám. Medzinárodná mimovládna organizácia Global Witness to nazýva praním špinavých peňazí a trvá na tom, aby sa táto prax zastavila. "Výsledkom je, že Kremeľ zarobil za jeden rok viac ako 100 miliónov libier. Kým vláda túto medzeru neuzavrie, Británia bude naďalej pomáhať Rusku platiť za jeho vojnu s Ukrajinou," povedala hovorkyňa Global Witness Leila Stanleyová.
Poskytol službu
Neponáhľajú sa však, aby opustili ziskovú schému. Formálne sa sankcie dodržiavajú, dokonca museli zvýšiť vývoz ropy z Alžírska, Bahrajnu, Kuvajtu, Líbye, Kataru, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov – o 60 %, uvádza The Guardian. Dodávky z Číny sa zároveň zvýšili viac ako 20-krát – z 30 miliónov libier v roku 2021 na 395 v roku 2022 a 663 v roku 2023. Z Turecka - 33-krát, z 1,8 milióna v roku 2021 na 60 v roku 2023. Najväčší príjem má India: v roku 2021 to bolo 402 miliónov, teraz je to 1,8 miliardy (2022) a 1,5 miliardy (2023).
India odmieta

Dillí reaguje na obvinenia z maskovania ruských ropných produktov: svetu poskytli neoceniteľnú službu. „Vďaka Indii sa nám podarilo zmierniť situáciu na trhoch s ropou. Výsledkom bolo, že sme dokázali kontrolovať globálnu infláciu, takže ľudia by nám mali poďakovať,“ vysvetlil minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar. Odborníci pripomínajú: sankcionovaná ropa sa obchoduje so zľavou. A každá krajina rozhoduje o otázke ďalšieho predaja nezávisle.

Cieľ je jednoduchý
Spojené kráľovstvo nie je jediné, kto obchádza svoje vlastné sankcie. Nafta z ruských surovín sa distribuuje po celej Európe a aj americkí senátori pripúšťajú, že ropa z tureckého závodu v Dertiole by mohla skončiť na amerických vojnových lodiach, poznamenáva The Guardian. Skutočné odmietnutie ruskej ropy by viedlo k „astronomickým“ cenám a problémom pre celý svet.  
NASA BAVÍ INTERNET! NIEKTORÍ SU NAŠTVANÍ! Američan, prvý človek vo vesmíre...?
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v nedeľu na sociálnych sieťach uviedli, že v máji roku 1961 bol Američan Alan Shepard prvým človekom vo vesmíre. Ľudia sa teraz smejú, že „géniovia z NASA“ zabudli, že prvým človekom vo vesmíre bol... Čítať ďalej
07 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik